Arianit oroade sig för skadedjur – tvingades betala för tom lägenhet
Det var pandemi, hårda restriktioner och lägenhetsvisningar ställdes in. Busschauffören Arianit Heta i Landskrona hade gått genom en separation och fick aldrig möjlighet att besöka den nya HSB-lägenheten som han skulle flytta in i.
– Det var bara en video och såg bra ut. Det såg hur bra ut som helst. Men man ser inte allt på film, säger han.
Lägenheten var ingen höjdare, tyckte han först, och störde sig på det låga taket och golvet som knarrade och sviktade under fötterna. Sedan blev det snabbt tydligt att han och hans lilla dotter inte var ensamma där de skulle bo. Av en slump stötte han på den tidigare hyresgästen som berättade om år av problem, varför hon hade flyttat och visade runt honom i lägenheten.
– ”Här kommer små möss in och här stora råttor”, sa hon till mig. Vad är det här för ställe? Så tänkte jag.
Runt lister och rör fanns hål som möss eller råttor hade gnagt upp och använde som egna ingångar till lägenheten. Han såg provisoriska lagningar under diskbänken. Vid ett senare tillfälle dök det även upp nytt bajs från djur i vrårna, berättar han.
– De kan ju äta upp maten och sprida smitta. Hyresvärden sa att råttor finns överallt men det var första gången jag hade sett något sådant här. Jag blev både besviken och orolig.
Oroade sig för smittspridning
Enligt grannarna i huset hade problemen varit kända i flera år. Arianit Heta oroade sig för sin dotter och smittspridning. Efter två dagar fick han nog.
– Det här handlade om min dotters framtid och jag tackade nej direkt och sa att de fick fixa en ny lägenhet.
Men han fick inget stöd av hyresvärden, att få en ny lägenhet eller ersättning var uteslutet visade det sig. Resultatet blev förlorade köpoäng hos HSB och 15 000 kronor extra i hyra under uppsägningstiden. Detta för en lägenhet som han aldrig bodde i. Den tunga extra utgiften fick han låna ihop av sina arbetskamrater.
Hyresgäster kan förlora kontrakt
Hem & Hyra har granskat tre års ärenden i hyresnämnden i Skåne med temat skadedjur och ohyra. Det finns i regel två scenarion. Majoriteten, två tredjedelar av fallen, har en bakgrund av sociala problem eller psykisk ohälsa och rör exempelvis vägglöss eller kackerlackor.
16 personer har förlorat sina kontrakt efter misskötsel under perioden efter någon typ av misskötsel.
Resten av fallen handlar om värdar med slitna hus där råttor eller möss bokstavligt klättrar upp ur avloppet och dansar på bordet.
Även Arianit Hetas fall tog en vända i domstolen men utan lösning eftersom en medling inte ansågs möjlig. Han kunde heller inte ställa några krav på sanering eller renovering eftersom han hade sagt upp sitt hyreskontrakt.
HSB bekräftar den tidigare skadedjursproblematiken i lägenheten men menar att detta var åtgärdat när Arianit skulle flytta in.
– Det har, mig veterligen, aldrig funnits någon råtta i lägenheten utan en historisk mus som hade flyttat ut långt före hans tillträde. Att han valde att inte bosätta sig i lägenheten var ju upp till honom själv, vi hävdar att lägenheten absolut var i det skick han kunde förvänta sig på tillträdesdagen. Jag kan inte se hur detta hade kunnat lösas på ett annat sätt då det helt var Arianits val att inte kontakta Anticimex eller flytta in, säger Tom Wilkinson, uthyrningsansvarig på HSB Sundsfastigheter.
Vill ge råd till andra hyresgäster
Knappt ett år efter han fick nyckeln till den gamla lägenhetenbor Arianit Heta i en n som han på egen han lyckades hitta hos en annan hyresvärd i Landskrona. I vardagsrummet hemma hos honom står ett stort rosa tält, ett litet låtsaskök och en stor röd leksaksbil som vittnar om att det bor barn i det här hemmet.
– Barn är viktigare än lägenheter, kommenterar Arianit Heta kort.
Idag vill han att andra ska lära sig av vad han har varit med om. Han tycker det är viktigt att ”höja sin röst” och har ett råd som han vill skicka med till andra och blivande hyresgäster:
– Jag skulle rekommendera alla att inte godkänna något innan de har sett lägenheten på riktigt. Man kan bli lurad av vad man ser på en video, säger han.