Arjeplogshus anmält till DO
Den kommunala stiftelsen Arjeplogshus ville bli av med den gamla fastigheten som var i stort behov av renovering. Huset har två stora lägenheter, i en av dem bodde Kabir Amiri, hans fru och tre barn. I bottenvåningen finns kontorslokaler som hyrs av Socialdemokraterna och ABF.
I början av 2010 la Arjeplogshus ut fastigheten på anbud. Ett anbud kom in. Det var en lokal företagare som ville köpa huset för 50 000 kronor. Men Arjeplogshus tyckte att budet var på tok för lågt och beslutade sig för att göra ett nytt försök.
Kabir Amiri och hans familj, som bott i huset i nära två år, bestämde sig för att vara med i budgivningen.
– Vi hade flyttat upp till Arjeplog från Malmö. Vi ville verkligen satsa på ett liv där. Det är ett litet samhälle och en bra plats för barnen att växa upp på.
Familjen Amiri gick till banken för att få ett lånelöfte på de renoveringar man ville göra i huset. Bland annat hade man en plan om att bygga om det till mindre lägenheter som gick att hyra ut. Då både Kabir och hans fru hade jobb i Arjeplog, fick de löfte om lån från banken.
Ett anbud om 100 000 kronor lades på huset. Samtidigt som den lokala företagaren höll fast vid sitt på 50 000.
Döm om Kabir Amiris förvåning när företagaren fick köpa huset trots att hans eget bud var dubbelt så högt.
– Jag kände det som ren diskriminering. Jag tyckte att vi hade all rätt att få köpa huset. Men Arjeplog är en liten kommun där alla känner alla, och vi tillhörde inte samhället, vi kände oss alltid utanför, fast vi jobbade och bodde där.
Familjen bestämde sig för att flytta tillbaka till Malmö. Men Kabir Amiri ville inte släppa den orättvisa han tyckte sig vara utsatt för. Han anmälde Arjeplogshus till DO, diskrimineringsombudsmannen.
– Jag hoppas bara att vi ska bli behandlade på ett rättvist sätt.
Rolf Laestander (S), ordförande i stiftelsen Arjeplogshus fram till årsskiftet, vill inte gärna prata om husförsäljningen.
– Jag har sagt till alla som frågat att jag varken kan eller vill kommentera det.
Varför sålde ni inte huset till det högsta anbudet?
– Det bedömdes som att vi inte skulle göra det. Men jag kommenterar inte hur diskussionerna gick runt i kring detta. Det bara är så, säger Laestander som säger sig ha hört ”rykten” om att affären anmälts till DO.
Har du förståelse för att försäljningen kan tyckas vara märklig?
– Ja, tittar man bara på summan kan man kanske tycka det, men inte om man känner till bakgrunden till varför det blev så, säger Rolf Laestander.
I stiftelsens beslut står att försäljningen till företagaren sker ”under förutsättning av erforderlig renovering av fastigheten sker”. Om inte ska köpet gå åter.
Vid mötet närvarade tre ledamöter, en av dem är kusin till företagaren.