Annons

Årsmötet i Västra Sverige måste göras om

Västra Götaland Helgens årsmöte i Västra Sverige måste tas om, kanske först om ett halvår. Efter flera timmars debatt röstade ombuden nej till att godkänna röstlängden. Därmed gick mötet inte att genomföra.
Omröstningen slutade med att årsmötet inte godkände röstlängden. Därmed måste hela årsmötet tas om.

Bakläxa från regionrevisorerna. Val av ny regionordförande. Dagordningen var full av heta punkter när Hyresgästföreningens högsta beslutande organ i region Västra Sverige, regionfullmäktige, samlades för årsmöte i lördags – det första på två år.

Men efter tre timmar avslutades mötet. Detta sedan det strandat på en av de allra första punkterna: röstlängden.

Läs ocksåUnika draget: Hyresgäster strandar storförhandling – för att tvinga fram förhandling

Orsaken är att en av regionens föreningar, Centrum, inte själva hunnit välja sina sju ombud, eftersom föreningens årsmöte ajournerades i mars. Centrums valberedning hade lagt ett förslag, som föreningen alltså inte hann rösta om.

Samtidigt är regionen bunden av stadgarna att hålla sitt årsmöte senast i april. Regionstyrelsen valde då att låta valberedningens kandidater företräda Centrum vid helgens möte. Men det föll inte i god jord.

Efter en lång debatt avslog årsmötet röstlängden då 39 ombud röstade emot och 26 röstade för. Fyra ombud avstod från att rösta. Därmed fick mötet avslutas.

Läs ocksåBeslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringarProtester mot hyreshöjande renoveringar i Bergsjön tidigare i år. Nu har Hyresgästföreningen i Västra Sverige bestämt att utse ombyggnadsansvariga i alla sina 13 föreningsområden.

– En stor majoritet av ombuden ville inte godkänna röstlängden, och då kan inte årsmötet genomföras, konstaterar Ronny Bengtsson, tillförordnad regionordförande.

Regionstyrelsen hade tre alternativ, menar han. Antingen att låta Centrum stå utan ombud eftersom de inte hade valt några.

– Det hade varit synd, tyckte vi, för då hade man inte kunnat ha med någon representant.

Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

Ett annat alternativ var att utse ombuden som var med vid det senaste årsmötet 2019.

– Men det tyckte vi inte heller var så bra, för de har redan varit på ett årsmöte och man väljer ombud för ett år i taget. Då ansåg vi i styrelsen att vi skulle kunna utse dem som ännu inte var valda. Men man kan diskutera det fram och tillbaka, om det var rätt eller fel. Ombuden på årsmötet tyckte inte det var rätt. Och det är årsmötet som bestämmer, säger Ronny Bengtsson.

Annons
Ronny Bengtsson, tf regionordförande i Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Att en förening inte hinner välja ombud i tid är ytterst ovanligt. Därför har regionen rådfrågat förbundet. Förbundsstyrelsen har svarat med att ge regionstyrelsen mandat att utse ledamöter och ersättare till regionfullmäktige i föreningar som inte har genomfört sitt eget årsmöte. Det ska ske i samråd med berörd föreningsstyrelse, dess valberedning och regionens valberedning.

– Det är det vi lutar oss mot, att det var så vi kunde göra. Vi tyckte att det var bättre att Centrum hade representation. Men det tyckte inte majoriteten av ombuden, och därför blev beslutet så här. Och det är bara att acceptera, säger Ronny Bengtsson.

Vad händer nu?

– Vi ska kalla till ett nytt årsmöte.

När kan det bli?

– Nu får Centrumföreningen först ha sitt årsmöte, och välja sina ombud. De har begärt dispens till och med siste september. Sedan är det upp till regionstyrelsen att bestämma när vi ska kalla till årsmöte. Vi försöker göra det skyndsamt, men först får vi gå igenom allt material igen. Vi måste kolla om vi ska öppna upp igen för nomineringar. Jag tror tidigast i oktober.

Då hoppas regionens tillförordnade ordförande även på att mötet kan hållas fysiskt, i stället för digitalt.

– När det blir så här komplicerat är det bättre att träffas och se varandra i ögonen. Jag tror att man hyfsar till det lite bättre då. Det är lättare att man säger tråkiga saker i det digitala. Det var en hel del kraftfulla ord. Det är viktigt att man, oavsett vad man tycker, kan respektera varandra. Att man kan ha en diskussion och debatt även om man tycker olika.

Mattias Axelsson på regionfullmäktige 2018.

Mattias Axelsson var ombud för Hyresgästföreningen Frölunda på helgens årsmöte. Han tycker att regionstyrelsens agerande är ”oerhört anmärkningsvärt”.

Annons

– Det är oerhört problematiskt att släppa igenom en sådan sak när man vet hur läget är, att det är så infekterat. Det är väldigt märkligt. Det är ju givet att det inte kommer att hålla, säger han.

Han beklagar samtidigt att regionfullmäktige inte fick chans att genomföra sitt möte.

– Det här lamslår ju verksamheten.

En förening avslutar inte sitt årsmöte, och då får det som konsekvens att regionfullmäktige inte går att genomföra. Ska det vara så, tycker du?

– Nej, det är klart att det inte kan vara så, det ska inte gå att obstruera regionfullmäktige genom att inte genomföra sitt årsmöte. Det rimliga i det läget är att Centrum antingen inte får ha några delegater alls, eller att man använder dem som valdes som delegater på det senast avslutade årsmötet. Båda sätten hade varit bättre. Det centrala är att det ska gå rätt till, i en folkrörelse ska det vara medlemsstyrt. Delegater ska väljas nedifrån, av medlemmarna. De ska inte tillsättas uppifrån. Att försöka göra det är ett helt orimligt beslut, säger Mattias Axelsson.

Nästa vecka samlas regionstyrelsen för ett extrainsatt styrelsemöte, för att utvärdera och lägga en plan för de närmsta månaderna. Ronny Bengtsson konstaterar att många frågeställningar kräver beslut, men att styrelsen också behöver ta hänsyn till läget.

– Själv tycker jag inte att det är bra att vi inte är utsedda av ett årsmöte. Det gör inte legitimiteten hundraprocentig. Utan man måste vara lite varsam med besluten, säger han.

Fakta: Region Västra Sverige

• Har sitt nav i Göteborg men omfattar ytterligare tolv kommuner, från Varberg i söder till Stenungsund och Orust i norr.

• Nästan 69 000 västsvenska hushåll är medlemmar.

• Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg. Cirka 200 lokala hyresgästföreningar och ett antal gårdsföreningar.

LÄS MER: Så är Hyresgästföreningen uppbyggd

Läs också Starkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg Tio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nytt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.