Annons

Åtalas för grovt dataintrång – hyresgäster fick falsk tid i bostadskön

Malmö Mannen ska ha gett 28 personer en genväg till hyreskontrakt. Nu ställs den före detta bostadsförmedlaren inför rätta i ett unikt rättsfall. ”Vi hoppas på en fällande dom som gör att vi kan gå vidare och kräva tillbaka de tjugoåtta lägenheterna”, säger Krister Hjelm, vd på Boplats Syd.
Foto: Anders Paulsson

Vid 105 tillfällen loggade mannen in i Boplats Syds datasystem och manipulerade bostadskön. 28 personer kunde sedan fuska sig fram till attraktiva hyreskontrakt i Malmö. De gled förbi den långa kön och kunde flytta in hos Stena och kommunala MKB. Och det hade kunnat bli ännu fler. Så ser åklagarens misstankar ut.

Nu åtalas den före detta bostadsförmedlaren för grovt dataintrång.

Läs ocksåSpringnotebedragare låtsades vara konstpedagog – anklagas för att ha lurat till sig hyreskontrakt

–Vi har väntat på detta länge och varit upprörda över att det har tagit så lång tid. Det är ingen bra signal som rättsväsendet skickar i något som man kan tycka är ett väldigt viktigt mål, säger Krister Hjelm, Boplats Syds vd.

Krister Hjelm, vd på Boplats Syd.

–Det är trist att det har tagit så lång tid, för alla parter, och det menar jag verkligen, säger åklagaren Lars Morand som ser förklaringen i ”polisens utredningsresurser”.

Skandalen avslöjades för fyra år sedan efter att Boplats Syd hade upptäckt att något inte stämde i bostadskön. Hem & har sedan dess granskat köfusket och polisutredningen i en rad artiklar. Kartläggningarna har kunnat avslöja delar av händelseförloppet bakom skandalen och insiderns bakgrund.

Läs ocksåSå använde kvinnan sin brors kötid – tvåbarnsfamiljen vräks efter fusketMKB-flaggor och röd hållare med kölappar.

I polisens förundersökning finns loggar från bostadskön som nu ger nya exempel på hur fusket ska ha gått till:

  • En gammal avregistrerad köprofil med tillhörande kötid aktiveras.
  • Den förses med ett nytt personnummer, tillhörande en person utan kötid.
  • Utebliven årsavgift betalas ikapp och påförs på den nya sökande.
  • Fuskaren hamnar längst fram i bostadskön.

Enligt åklagarens beskrivning är brottet att betrakta som grovt eftersom det handlar om så pass många uppgifter som har ändrats och att detta har inneburit en stor skada för Boplats Syd. Rent ekonomiskt men även i form att ett rubbat förtroende för verksamheten. Enligt förmedlingens egen sammanställning handlar det om kostnader och minskade intäkter på 2,3 miljoner kronor. Men även effekten att vissa bostadsbolag slutade lämna lägenheter till kön och att antalet sökande tydligt gick ner efter avslöjandet.

Annons

Märker ni av detta idag?

Läs ocksåLjög om jobb – döms till böter för lägenhetsfuskBoplats Syds skylt och kölappar.

–Nej, det gör vi inte. Vi har ökat antalet betalande, anslutna värdar och förmedlande lägenheter under 2020. Men det var besvärligt med misstron som fanns tidigare, säger Krister Hjelm på Boplats Syds.

Rättsfallet är unikt i sin omfattning med hundratals personer, utpekade fuskare på bostadsmarknaden som berörs. Men bara en person, den före detta anställde, åtalas.

–Jag har inte sett någon anledning att gå vidare med eventuella mutmisstankar. Det har varit svårt att bevisa och gick inte att komma vidare med, säger åklagaren Lars Morand.

Men det betyder inte att alla inblandade kan andas ut. Boplats Syd vill fortfarande försöka kasta ut de 28 personer som ska ha fått lägenheter som en effekt av manipulationen.

–Vi hoppas på en fällande dom som gör att vi kan gå vidare och kräva tillbaka de tjugoåtta lägenheterna, säger Krister Hjelm.

Annons

Den misstänkte lämnade landet efter att fusket avslöjats sommaren 2017. Först i höstas kunde han förhöras. Då av grekisk polis efter en begäran från Sverige. Han nekar till brott vilket han har gjort hela tiden.

”Jag har inte gjort något av allt som jag anklagas för”, sade han till de grekiska poliserna i höstas och nekade samtidigt till att ha blivit mutad med pengar:

”Jag har aldrig fått pengar från någon kund”.

Men polisutredningen visar, som Hem & Hyra tidigare kunnat berätta, att det finns kopplingar mellan den misstänkte och personer som har fått lägenhetskontrakt på felaktiga grunder. Det handlar både om vänskapsband och släktskap. Polisens genomgång av bankkonton visar också att det finns överföringar mellan mannen och fuskande hyresgäster. Det handlar om allt från enstaka tusenlappar till femsiffriga belopp.

Samma typer av uppgifter upptäcktes redan 2017 av andra poliser som utredde organiserad brottslighet i en då hemlig operationen. Det gällde i det fallet en högprofilerad gängkriminell som skulle ha betalat 36 000 för en plats längst fram i kön till en splitterny MKB-lägenhet. Men uppgifterna lämnades aldrig vidare den gången och finns heller inte med i utredningen som ligger till grund för åtalet.

Fakta: Vet du mer?

Tipsa Hem & Hyra – Kontakta reportrarna (använd appen Signal för säkrare krypterade meddelande):

Anders.paulsson@hemhyra.se,  Tel: 0722 07 98 35

Kristina.wahlgren@hemhyra.se, Tel: 0761 18 27 22

Här finns mer information om hur du kan tipsa oss på Hem & Hyra. Utan tips från dig kan det vara svårt för oss att berätta om missförhållanden och avslöja felaktigheter.

Fakta: Vad är Boplats Syd?

Boplats Syd ägs av Malmö stad och förmedlar hyresrätter i flera skånska kommuner åt privata och kommunala bolag. Den som har längst kötid ligger bäst till för att kallas på visning och få ett hyreskontrakt. Detta vid sidan av fastighetsägarnas individuella krav på ålder, inkomst och antal boende. I februari 2020 stod nästan 100 000 personer i kö.

Läs också Skapade falsk tid i bostadskön - dömde fuskaren slipper miljonkrav Dom i unikt rättsfall - manipulerade bostadskön över hundra gånger: "Äntligen får vi upprättelse"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.