Återbrukstrenden tar sig nya uttryck
Om inte folk kan ta sig till återvinningscentralen får återvinningscentralen ta sig till folket. Så resonerade man vid Bodens kommun när man antog sin återbruksplan i somras och samtidigt kläckte idén om en mobil återbruks- och återvinningsstation. En popupåtervinning helt enkelt.
Nyligen var det premiär och många bodensare tog sig till Sveafältet för att lämna begagnade prylar i det uppresta tältet och kanske hämta något de behövde som någon annan hade lämnat in. Det kostade ingenting att ta med sig saker hem och det fanns inga krav på att själv lämna in något för att få ta med sig något hem. Hem & Hyra var på plats.
Meena Ahmedi med dottern Zala Nasirzei, som bor i en lägenhet på Sveafältet, var två av besökarna. De uppskattade initiativet.
– Det är bra om vi behöver något, att vi kan hämta det härifrån. Vi har tagit en klocka och lite glas och Zala vill ta en stol, berättar Meena Ahmedi.
Det gick även att lämna in miljöfarligt avfall och så var Fritidsbanken, där man gratis kan låna sportutrustning, på plats för att berätta om sin verksamhet och ta emot saker som folk ville lämna.
Sara Olsson, avfallsingenjör vid tekniska förvaltningen, berättar att det har varit kö till återbrukstältet under eftermiddagen och kvällen.
– Vi har sett att just i områden med flerfamiljsbostäder lämnas mycket i soprummen som faktiskt skulle kunna gå att återbruka. Återvinningscentralen ligger fem kilometer utanför centrum men på det här sättet kan de som bor i närheten komma gående istället.
Popupåterbruket ska genomföras åtta gånger under två år.
Samtidigt håller den lokala Hyresgästföreningen Sveafältet på att undersöka möjligheten till en permanent återbruksverksamhet som kan ha öppet ett par gånger i veckan.
– Det är så mycket slit och släng idag och många har inte råd att köpa nytt. I vanliga second-hand-affärer har det börjat bli så dyrt. Här skulle det vara helt gratis, säger Catrine Granström, ordförande i föreningen.
Så länge pandemin pågår tänker hon att de ska kunna ta emot en eller två personer i taget på förbokade tider.
De har redan börjat samla in saker. Det enda som saknas för att kunna starta är en lokal, men efter att ha fört samtal med Bodenbo under lång tid hyser hon nu en stark förhoppning om att det är på väg att lösa sig inom en snar framtid.
– Det här är viktigt tycker jag. Framförallt inför jul när folk kanske inte har råd att köpa julklappar, säger Catrine Granström.
Bodenbos vd Johan Johansson har dock ingen omedelbar lösning att erbjuda.
– Vi har ingen aktuell lokal vi kan erbjuda för det just nu, så frågan är fortfarande lite öppen. Så tyvärr kan jag inte lova någonting just nu, säger han.