Annons

”Att erkänna tönten i sig själv kan motverka segregation”

Göteborg Radioprofilen Morgan Larsson tror att samhällets klyftor minskar om vi vågar erkänna vår inre tönt. Hans nya bok är mestadels skriven hemma i sängen i Majorna.
Foto: Sofia Sabel
Morgan Larsson skriver ofta nedsjunken i sin vardagsrumsfåtölj, men allra helst liggande i sängen med datorn på magen. Där vill han dock inte bli fotograferad. "Nej, jag ser ut som en galen ekorre", utbrister han och imiterar i nästa ögonblick fingersättning strax under hakan.

I vår har Morgan Larsson tillbringat extra mycket tid hemma i lägenheten i Majorna. Han har varit tjänstledig från programledarjobbet på Christer i P3 för att skriva färdigt sin nya bok, uppföljaren till den självbiografiska ”Radhusdisco” om uppväxten i Trollhättan.

– Jag ligger i sängen och skriver. Folk tycker att jag är en galning som har datorn på magen. Men jag har rätt fingersättning och kan blunda och skriva samtidigt, så här, säger han och visar i luften.

Läs ocksåVar du bor avgör om du idrottar: ”Krävs sex gånger så mycket i utsatta områden”Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande, och Sam Sejdi, Sjöbo i Borås.

Helst skulle han önska ett rum till, för att bättre kunna avgränsa jobb och fritid. Samtidigt tvekar han att byta bostad eftersom han trivs så bra just här. Att hyra passar honom.

– Som princip tycker jag att det är skönt att slippa äga, när det är en bra värd. Att man bara kan ringa och få hjälp med det man behöver, säger han.

Den nya boken beskriver Morgan som en relationsthriller. Utgångspunkten är att mänskliga relationer utgör minst lika spännande läsning som våld och mord. Att storyn är påhittad gjorde den paradoxalt nog svårare att skriva än debutromanen som huvudsakligen är självupplevd.

Annons
Läs ocksåHär jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden”Mattias Gabro från idrottsföreningen GIF Borås hjälper Sam Sejdi och Jac Backelin att spänna upp pingisnätet i Sjöbohallen.

– Då hade jag ju minnen och bilder klara, och kunde bara beskriva dem, säger han.

Som kulturkrocken med högstadiets välbärgade villabarn till exempel, vars villkor stod i bjärt kontrast till hans egna. Verkligheten i bostadsområdena Kronogården och Lextorp var, och är, en helt annan.

– Det är otroliga skillnader, som olika världar. Vi visste ju inte vad märkeskläder var. Jag hade halva korvskivor på mackan, de andra hade två. Allt det här präglade mig jättemycket.

Läs ocksåForskaren om bilden av Gottsunda: "Viktigt med flera olika slags berättelser"Halvkroppsporträtt på Karin Backvall, forskare, som står intill en bokhylla på Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet. Karin Backvall har forskat om stigmatisering med utgångspunkt i mediebilden av stadsdelen Gottsunda i Uppsala.

Betydelsen av i vilket bostadsområde man växer upp är fortfarande enorm, menar Morgan.

Annons

– Jag tänker mycket på inkomstskillnader och segregation. I radioprogrammet försöker jag få alla att känna sig välkomna. Det gäller bara att hitta sakerna som förenar.

Programledarna bjuder på sig själva för att även lyssnarna ska öppna sig. Sådant kräver mod men är nödvändigt för verkliga möten, enligt Morgan.

– Man måste våga visa sina tillkortakommanden så att andra vågar, våga vara den tönt man innerst inne är. Att erkänna tönten i sig själv tror jag kan motverka segregation.

Fakta: Radhusdisco on the road

Det senaste året har Morgan Larsson gjort en show baserad på boken ”Radhusdisco”, med flera föreställningar i Västsverige. I mars gästades Lorensbergsteatern i Göteborg, i april Trollhättan och nu väntar Vara den 8 maj. Showen blandar stå upp-komik med livemusik, bilder och storbildstext.

Läs också Tanums Bostäders försäljningsplaner läggs på is I Växthuskafét frodas både blommor och integration
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.