Att hjälpa student med boende kan bli förlustaffär
Bostadsbristen är skriande i landets större städer – och landets studenter tillhör en av de mest utsatta grupperna. Samtidigt bor många äldre kvar i bostäder som börjat kännas aningen tomma och svåra att sköta om.
Den nystartade organisationen Ett tak två generationer tror sig ha hittat en lösning på ekvationen. Studenten matchas ihop med en senior, betalar en del av bostadens hyran och får på så vis tak över huvudet. I gengäld får senioren någon att umgås med samt ett litet tillskott till hushållskassan.
Upplägget rimmar väl med bostadsminister Peter Erikssons (MP) önskan om att göra det lättare att hyra ut delar av en bostad. Men det finns en hake. Ensamstående pensionärer med allra lägst inkomst kan i dagsläget ha rätt till ett bostadstillägg på upp till 5 000 kronor. Ett tillägg de riskerar att gå miste om ifall de tar emot en inneboende.
– Jag har haft ett fall där senioren backade ur då hon insåg att hon skulle få in mindre i hyra än vad hon fick i bostadstillägg. Det här är en fråga jag väldigt ofta får när jag är ute och träffar seniorer, berättar Ann Edberg, vd för Ett tak två generationer.
Enligt nuvarande regelverk måste seniorer meddela Pensionsmyndigheten inom 14 dagar om en inneboende flyttar in – vilket också innebär att bostadstillägget kan försvinna. Ann Edberg föreslår att reglerna lättas så att pensionärer får upp till ett halvår på sig att anmäla ändrade boendeförhållanden. På så vis skulle senioren kunna inhysa en student under en termin utan att bostadstillägget påverkas.
– Det här är ju ingen långsiktig lösning utan ett sätt att hjälpa till medan studenten finner en mer permanent bostad.
Ett tak två generationer kommer i första hand vara verksamma i Stockholm, Linköping samt i de större studentstäderna. Verksamheten bygger på att de båda parterna betalar en årsavgift på 300 kronor samt totalt fem procent av hyran varje månad. Pengarna går enligt Ann Edberg till att utveckla tjänsten samt till rådgivning och hjälp.
– Det finns exempel där ideella eldsjälar har hållit i liknande projekt. Men problemet med att eldsjälar tar hand om allt är att de kan brinna upp, vilket undergräver tryggheten. Vi ska finnas till för båda parter, lite som vid en språkresa.
Än så länge har två uppsättningar pensionärer och studenter matchats ihop, och ytterligare 60 till 70 pensionärer har visat intresse för att prova på. När en betaversion av sajten lanseras senare i vår kommer trycket att öka markant, tror Ann Edberg.
– Att intresset från studenter är stort säger sig självt. Men vi vill inte tappa i trovärdighet genom att lansera oss mot studenter innan vi säkerställt att vi har en bas. Därför riktar vi oss inledningsvis mycket till kanaler där det finns boenden samt till seniorföreningar.
För seniorerna är inte tanken på att ha en tidigare okänd människa boende hos sig särskilt avskräckande, berättar Ann Edberg. Mest avgörande är i stället att de känner sig säkra på att allt sker enligt reglerna och att ingen har någon synpunkt på uthyrningen. Samt att det finns en trygghet om något skulle hända.
– Många äldre har själva erfarenhet av att dela bostad från tiden som unga, det var ganska naturligt då. Man kanske bodde hos bekantas bekanta eller släktingar. Att ha en inneboende är inte så främmande.