Att hyra ut i andrahand – så fungerar nya lagen

Nyheter Nya regler för andrahandsuthyrning och handel med svartkontrakt. Detta gäller efter lagändringen.

Från och med den första oktober gäller nya regler för andrahandsuthyrning, vilket Hem & Hyra berättat tidigare. Här är förändringarna du behöver ha koll på.

Läs ocksåHär är allt du behöver veta om uthyrning i andra hand

Större chans att få tillbaka överhyra 

Om du misstänker att du betalat för mycket i hyra finns det goda chanser att få pengar tillbaka. Det är nämligen otillåtet att sätta hyran för högt. Sedan tidigare har det varit möjligt att få tillbaka överhyra från det senaste året. Med den nya lagen gäller samma sak för två års överhyra. Du har tre månader på dig efter att du flyttat ut att begära pengar tillbaka.

? Följ Hem & Hyra på Facebook så missar du inget

Så hög får hyran vara

Den som hyr ut i andra hand får bara sätta hyran till samma nivå som förstahandshyran. Det är tillåtet att göra ett påslag för möbler, på max 15 procent, och faktiska kostnader för el och bredband.

Kontraktet ryker om hyran är för hög

Den som tar ut för hög hyra kan bli av med sitt kontrakt. Hyresvärden behöver inte ens skicka en varning och hyresgästen får inte någon chans att rätta sig.

Tillåtelse krävs för att hyra ut i andrahand

Svartuthyrning – att hyra ut utan tillstånd från hyresvärden – blir inte heller tillåtet och även i sådant fall kan hyresgästen bli av med sitt kontrakt, utan förvarning. 

Fängelse för den som bryter mot reglerna

Om någon hyr ut utan tillåtelse och dessutom tar för mycket betalt kan straffet faktiskt bli fängelse.

Reglerna gäller INTE retroaktivt

De nya bestämmelserna gäller bara för avtal som ingåtts från och med den 1 oktober 2019. Även om du betalar en oskälig hyra efter detta så är det det datum kontraktet upprättades som betyder något. Den som hyr ut i andrahand riskerar inte böter eller fängelse om kontraktet är äldre än så.

Regler för inneboende

Att ha en inneboende fungerar på liknande sätt som att hyra ut hela lägenheten i andrahand. Inte heller den hyran får vara oskälig, däremot behövs inte tillstånd från värden.

Skillnad på bostadsrätt och hyresrätt

Reglerna i den nya lagen gäller för hyresrätter. För den som hyr ut en bostadsrätt i andra hand finns inte samma restriktioner. Det är för den sakens skull inte fritt att sätta hyran som man vill då heller, men det är olika regelverk som gäller.


Här
kan du läsa mer om andrahandsuthyrning.

Läs också Struntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadestånd Svartuthyrning avslöjad efter kidnappning – hyresgäst sägs upp Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög” Båda sidor överklagar historisk Airbnb-dom

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.