Annons

Att skotta balkongen är ditt eget ansvar

Nyheter Om sommaren är den en oas för avkoppling och frisk luft. Om vintern kan den bli ett dåligt samvete. För det är hyresgästens ansvar att skotta balkongen.

Det är 15 grader kallt och det ligger ett metertjockt lager av snö på balkongen. Förmodligen känner du dig inte så lockad att sätta dig där med en god bok och ett glas vin. Men likt förbaskat är balkongen en del av lägenheten och därmed är det din skyldighet att sköta den. Att skotta balkongen är med andra ord ditt ansvar.

– Använd ditt goda omdöme och tänk på förbipasserande när du skottar. Om det behövs, ta hjälp av en granne som står nere på marken och ser till att förbipasserande inte får snö på sig, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

Alla hyresgäster har inte möjlighet att skotta själva. Susanna Skogsberg tycker att man då kan fråga fastighetsägaren om hjälp, även om värden inte har någon skyldighet att hjälpa till borde de flesta vara villiga att göra det.

Om inte annat så av omtanke om huset.

Har du slarvat med balkongskottningen löper du emellertid ingen större risk för repressalier. Varken Susanna Skogsberg eller Anne Bratt Norrevik, chef på Hyresnämnden i Stockholm, känner till något fall som handlat om balkongskottning.

Annons
Läs ocksåDubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året”Tvådelad bild: Porträttfoto på Magnus Lager i färgglad rutig skjorta, Hoforshus-skylt på en tegelfasad med fönster. Hyreshöjning Hoforshus 2025

Snö och istappar från taken är däremot fastighetsägarens ansvar.

För tio år sedan dödades en 14-årig pojke av en istapp på Drottninggatan i Stockholm.

Den plåtslagerifirma som ansvarade för snöskottningen fick bära skulden för dödsolyckan. Efter beslutet i Högsta domstolen valde många snöröjare att skriva om sina avtal, så att ansvaret flyttades över till fastighetsägarna.

Läs ocksåDeras hiss fastnar en gång i veckan – trots åratal av felanmälningar

Nu har Fastighetsägarna, som organiserar privatvärdarna, och Plåtslageriernas riksförbund slutit ett avtal om spelreglerna.

Annons

Inom två timmar från det att fastighetsägaren hör av sig så ska snöskottarna vara på plats. De som vistas på taken ska vara utbildade och licensierade.

– De senaste vintrarna har det tyvärr dykt upp många oseriösa företag med dålig utrustning och personal utan grundläggande kunskaper. Nu kan vi

få bättre ordning på taken, säger vd Thomas Dahlberg på Plåtslageriernas Riksförbund.

Läs också Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde” Fördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.