Annons

Åtta grader i badrummet – när Sebastian klagade skickade värden en uppsägning

Göteborg Källarlägenheten saknar tillräcklig värme och verkar inte ha bygglov som bostad. Sebastian Varas kan inte teckna hemförsäkring eller folkbokföra sig som lagen kräver. Han har dessutom iskallt i badrummet. När han krävde åtgärder fick han ett SMS om att han var uppsagd.
Källarlägenheten saknar tillräcklig värme och verkar inte ha bygglov som bostad. Dessutom är det iskallt i badrummet. När Sebastian Varas krävde åtgärder fick han ett SMS om att han var uppsagd.
Kallt i badrummet. Både elementet och golvvärmen är kaputt. Den lägsta temperatur som Sebastian Varas uppmätt i sitt badrum är åtta grader. "Att duscha är en pärs".

Sebastian Varas tittar på termometern inne i badrummet.

– Nu är det elva grader här inne, i natt var det nio. Den lägsta temperaturen jag noterat är åtta. Att duscha på morgonen är en pärs, säger han.

Läs ocksåKallt hemma? Så hög temperatur har du rätt att ha i lägenheten

Utanför badrummet ligger sovrummet. Här är det lite varmare, runt 16 grader. En byggfläkt som bostadsrättsföreningen lånat ut står på sängbordet och sprider lokal värme. Men av brandsäkerhetsskäl har Sebastian blivit uppmanad att inte ha den på när han lämnar bostaden eller när han sover.

Sebastian Varas har kallt i sin lägenhet, speciellt på badrummet. Han har fått låna en liten värmefläkt av bostadsrättsföreningen han hyr av.
Byggfläkten har kapacitet att värma upp 20 kvadratmeter. Den ger lokal effekt, men påverkar inte i resten av lägenheten.

– Kvällarna och nätterna är värst. Att vakna av kyla är en grad av påfrestning jag inte varit med om innan, säger Sebastian Varas.

Flyttar till andra hand

I början av mars ska han flytta till en annan lägenhet. Det är ett andrahandskontrakt, så där kan han bara bo ett år.

– Här har jag ju förstahand. Men hellre ett år i trygghet än ett år i den här kylan, säger Sebastian Varas.

Flytten underlättas av en uppgörelse han precis gjort med bostadsrättsföreningen som är hans hyresvärd. Att nå dit har dock inte varit helt okomplicerat.

Akut bostadslös

Allt började i höstas. Ambulanssjuksköterskan Sebastian Varas var akut bostadslös efter en separation. Han bodde hemma hos sin bror och hans familj.

Då hittade Sebastian en annons på Blocket. En bostadsrättsförening i närheten hyrde ut en källarlägenhet, två rum och kök på 85 kvadratmeter, för 9 000 kronor.

Annonsen sa övernattningslägenhet/lokal, men på hyreskontraktet stod det bostadslägenhet, så Sebastian Varas tänkte inte så mycket på det. 1 november flyttade han in.

Snart inträffade dock flera oroväckande saker. Till att börja med ville inte Skatteverket ta emot hans flyttanmälan.

Läs ocksåNya siffror: Tuffare att hyra av bostadsrättsförening - Eva fick gift i brevinkastet

Lägenhetsnumret finns inte

– De sade att lägenhetsnumret som står på hyreskontraktet inte finns. Då kan jag inte folkbokföra mig och min hemförsäkring gäller inte. Men samtidigt blir det folkbokföringsbrott om jag inte är skriven där jag sover, säger Sebastian Varas.

När han vände sig till BRF-styrelsen fick han rådet att kontakta den tidigare hyresgästen och höra hur han hade gjort.

– Det visade sig att han varit skriven hos sina föräldrar i flera år, säger Sebastian Varas.

Läs ocksåInga konkreta bevis för att hunden skäller – men därför går Harry ändå med på att flyttaEn tvådelat bild. En ylande hund och en skylt med texten: Förhandlings pågår.

Golvvärmen kortslöts

Nästa incident inträffade när han skulle slå på golvvärmen i badrummet. Då gick säkringarna för hela lägenheten. En tillkallad elektriker konstaterade att något blivit fel med golvvärmen, men att felet sitter under badrumsgolvet och kräver att man bilar upp kaklet för att det ska kunna åtgärdas.

Elementet i badrummet fungerar inte och från ventilen ut mot gatan rinner kalluften in.

Sebastian Varas säger att det påverkar hans arbete att han har så kallt hemma. Bland annat sover han dåligt.
Fastighetsförvaltaren uppmätte 18 grader i vardagsrummet, 16,6 i köket och 16,3 i sovrummet. På golven är det dock betydligt kallare. ”Jag har vant mig, men så fort min flickvän eller mina kompisar är här så kommenterar de hur kallt det är”, säger Sebastian Varas.

I resten av lägenheten finns tre element med vattenburen värme, varav två enligt Sebastian inte heller har fungerat som de ska. I takt med att utetemperaturen föll blev det allt kallare i lägenheten.

”Hände inte mycket”

Han mejlade och messade till bostadsrättsföreningens styrelse.

Annons

– I början fick jag svar snabbt och besked om ”det ska vi ta tag i”. Men sen hände inte mycket, säger Sebastian Varas.

Nya påstötningar mot styrelsen ledde till att han fick byggfläkten och ett löfte om att inte behöva betala extra elförbrukning. Men inget mer.

Vid lucia köpte han en termometer som visade att det var 13 grader i badrummet.

Hittar inget bygglov

Sebastian Varas blev medlem i Hyresgästföreningen. Där fick han rådgivning, men däremot inte juridiskt bistånd eftersom han inte varit medlem tidigare.

På Hyresgästföreningens uppmaning vände han sig till Miljöförvaltningen. Miljöinspektörerna kontaktade i sin tur Stadsbyggnadskontoret, som inte kunde hitta något bygglov för bostad i källarplan på den aktuella fastigheten.

Stadsbyggnadskontoret har sedan inlett ett ärende för att utreda bygglovsfrågan ordentligt.

Uppsägning i SMS

Sebastian Varas fortsatte under tiden att höra av sig till BRF-styrelsen och kräva att något gjordes åt värmen. Han skrev också att han ville ha hyresnedsättning och förkortad uppsägningstid, så att han kunde flytta snabbt om han fick tag på något annat.

Två dagar innan julafton fick han ett SMS. Där stod det att han var uppsagd. Det stod även att golvvärmen hade fungerat när han flyttat in och ”om du orsakat skadan kommer betalningsansvaret vara ditt”.

– Min första känsla var ”Varför, vad har jag gjort?” Det fluktuerade mellan frustration, irritation, att jag var arg och sen ledsen. Jag kände mig också rädd. Det var väldigt mycket känslor på en gång, säger Sebastian Varas.

Angav inget skäl

Hyresgäster i Sverige har besittningsskydd. Det går inte att säga upp någon om denne inte brutit mot kontraktet på något vis. Till exempel genom att vanvårda lägenheten, störa grannarna eller låta bli att betala hyran.

Hela jul- och nyårshelgen försökte Sebastian få ett besked om vilken grund hyresvärden åberopade för uppsägningen, men utan att få svar.

Första veckan 2024 fick han ja på en andrahandslägenhet med inflytt i början av mars. Samtidigt kontaktade han P4 Göteborg, som sände ett inslag om hans situation. Hyresvärdens tekniska förvaltare kom också och mätte temperaturen i rummen.

Drar tillbaka uppsägningen

Kort efter det kom en styrelsemedlem på besök.

– Han sade att de drar tillbaka uppsägningen och att de förkortar min uppsägningstid så att jag slipper dubbel hyra när jag flyttar. Jag behöver bara betala halv hyra för februari och jag behöver inte visa lägenheten för nästa hyresgäst, som det står i kontraktet att jag ska, säger Sebastian Varas.

Även om de tre elementen i rummen nu fungerar så har han fortfarande mer eller mindre kallt i hela lägenheten och speciellt i badrummet.

Oro för fler köldknäppar

– Blir det tio minus ute igen kommer det inte att bli roligt. Men nu när jag ändå ser ett slut på det här så tänker jag att jag får stå ut.

Vad har du dragit för erfarenheter?

Annons

– Att man inte ska underkasta sig. Det finns lagar och regler i det här landet och det finns myndigheter och aktörer man kan ta hjälp av. Men jag ångrar att jag inte var medlem i Hyresgästföreningen redan innan, för när det väl kommer sådana här problem är de inte så lätta att tackla själv. I det här fallet krävdes nog media, jag vet inte hur det gått annars.

Tacksam för skyddsnät

Sebastian Varas tillägger att han också är glad att han har ett personligt socialt skyddsnät i form av sin bror och sina föräldrar, dit han skulle kunna flytta vid en verkligt akut situation.

– Tack vare de resurserna har jag ändå vågat bråka. De i styrelsen har sagt till mig att de mår dåligt av det här och att de jobbar på dagarna. Men jag har ju också ett jobb. Det här handlar om min boendesituation.

Hem & Hyra söker bostadsrättsföreningens styrelse, som bara vill svara via mejl.

Uppsägningen förklarar styrelsen med att Sebastian uttryckte önskan att flytta när han bad om förkortad uppsägningstid. Att uppsägningen sedan drogs tillbaka berodde på att den ”saknade viss formalia”.

Styrelsen: ”Inte bostad”

Göteborgs stadsbyggnadskontor hittar inget bygglov på att lägenheten får användas som bostad, trots att det står ”bostadslägenhet” och lägenhetsnummer på hyreskontraktet. Enligt Sebastian Varas har det också varit tydligt att han tänkt använda den som permanentbostad.

Men styrelsen anser inte att det är en bostad de hyrt ut.

”Vi annonserade lokalen som lokal/övernattningslägenhet. Hyresgästen har varit väl medveten om att han har hyrt en lokal och inte bostad.”

Kommer ni att fortsätta hyra ut källarlägenheten?

”Vi fortsätter vår förstudie om omvandling av lokalen till en bostad. Vi baserar nästa steg på det resultatet.”

Juristen: ”Väldigt oseriöst”

Ellinor Rapp är jurist på Hyresgästföreningen Västra Sverige. Hon säger att det är orimligt med elva grader i badrummet, men att Sebastian har gjort precis som man ska göra om man har en brist i lägenheten (se faktarutor).

Ennlinor Rapp, jurist på Hyresgästföreningen Västra Sverige.
Ellinor Rapp.

Vad tänker du om bygglovsfrågan?

– Om bostaden skulle sakna bygglov så känns det väldigt oseriöst. Det kan vara så att miljöförvaltningen finner att det är preskriberat, men i så fall krävs det utredning och inspektion först. Tror bostadsrättsföreningen att de kan hyra ut igen utan sådan kontroll så är det direkt vårdslöst, säger Ellinor Rapp.

Hon konstaterar att en hyresgäst kan känna sig utlämnad i Sebastian Varas situation.

– Tyvärr skapar bostadsbristen möjligheter för oseriösa hyresvärdar. Ibland hyrs det ut utrymmen som inte är tänkta som bostad över huvud taget.

LÄS MER: Har du kallt hemma? Så här får du det varmare.

Fakta: Så kallt får det vara

Om lufttemperaturen, mätt med vanlig termometer, är under 20 grader kan miljöförvaltningen genomföra en utförlig mätning av den ”operativa temperaturen”, där man även väger in strålningstemperatur. Då gäller dessa riktvärden/rekommendationer:

16 grader: Lägsta tillåtna golvtemperatur.

18 grader: Lägsta tillåtna temperatur.

20 grader: Lägsta temperatur för känsliga grupper.

20-23 grader: Rekommenderad temperatur.

22-24 grader: Rekommenderad temperatur för känsliga grupper.

OBS! Den operativa temperaturen vara för låg även om lufttemperaturen ligger över det tillåtna riktvärdet. Läs mer HÄR.

Källa: Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Fakta: Så gör du om du har för kallt

1. Felanmäl till hyresvärden. Se till att göra det skriftligt, så du kan bevisa i efterhand att det skett. Påtala också att du förbehåller dig rätten till hyresnedsättning när felet väl är åtgärdat. OBS! Börja inte göra hyresavdrag på egen hand, det kan få dig uppsagd.

2. Kontakta Hyresgästföreningen ifall du är medlem, om hyresvärden inte gör något trots upprepade anmälningar.

3. Kontakta kommunens miljöförvaltning. Miljöförvaltningen kan ställa krav på att värden ser till att du får rätt temperatur i din lägenhet.
Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Så blir du en del av fusket – detta bör du ha koll på när du köper hemstäd Rekordhöjning i Alingsås - kommunala bostadsbolaget står för årets hittills största höjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.