Annons

Automatiska rökluckor kan hindra dödsbränder

Nyheter Det måste gå att göra fel utan att det blir en katastrof. Det tycker Statens haverikommission, som har undersökt branden i Rinkeby i Stockholm, då en mamma och sex flickor dog i ett rökfyllt trapphus. Automatiska rökluckor och dörrstängare skulle kunna förebygga liknande fall, enligt kommissionen.

När det brinner i en lägenhet och man måste springa ut är det livsviktigt att stänga lägenhetsdörren bakom sig så att inte rök och eld sprids i trapphuset.
För de andra som bor i huset är det lika viktigt att hålla dörren stängd och stanna i lägenheten. Där är man säker i minst 60 minuter och då ska brandkåren sedan länge ha hunnit fram för att hjälpa till med släckning och utrymning.
 
Men i Rinkebybranden i juli 2009 lämnades dörren till den brinnande lägenheten öppen. Flera trappor längre upp försökte en mamma och sex flickor ta sig ut, men dog av den farliga röken. Det är vanliga reaktioner att snabbt försöka ta sig ut och något man måste räkna med att människor gör, säger Göran Rosvall, ordförande för Haverikommissionens utredning om branden.
– Det krävs både kunskap och ganska kalla nerver för att gå in och sätta sig när det brinner i huset. Därför finns behov av förlåtande system, där det går att göra fel utan att det blir en katastrof, säger han.
 
Automatiska dörrstängare på varje lägenhetsdörr skulle kunna vara en säkerhetsåtgärd. Automatiska rökluckor, som öppnas vid rökutveckling och snabbt vädrar ut rökgaserna u trapphuset, skulle kunna vara en annan.
I dag ska det finnas rökluckor i taket, men de kan bara öppnas av räddningstjänsten när den har kommit på plats.
– De beräkningar vi har gjort visar att de antagligen inte hade omkommit i Rinkebybranden om det hade funnits en röklucka som öppnades automatiskt. Det är ett resultat som väcker tankar om vad man kan förbättra.
 
Statens haverikommission utreder alla svåra olyckor i landet för att se vad man kan lära sig för framtiden. Det handlar oftare om flyg- och tågolyckor än om bränder, men de olika branscherna kan lära sig av varandras säkerhetsarbete, enligt Göran Rosvall.
– Inom flyget har man kommit väldigt långt i säkerhetstänkandet och det beror på att flyget betraktas som farligt. Boende ser man ju vanligen inte som farligt, men det finns risker och det finns utrymme för att förbättra säkerheten.
 
Bostadsbränder är inte heller ovanliga. Under 2008 rapporterades 38 döda, 70 svårt skadade och 483 lindrigt skadade vid bränder i flerbostadshus. De allra flesta befann sig i lägenheten där branden startade, men rökfyllda trapphus och öppna dörrar till brandlägenheterna rapporteras regelbundet.
Efter Rinkebybranden har satsningar gjorts på att informera mer om hur man ska bete sig vid lägenhetsbränder. Informationen ska också finnas på flera språk. Men Haverikommissionen rekommenderar nu Boverket att utreda om automatiska dörrstängare och rökluckor kan vara en lösning.
Björn Rosvall är medveten om att det finns invändningar mot de förslagen.
– Men man får utreda och väga alternativen mot varandra. För hyresgäster högre upp i ett flerfamiljshus finns bara en utrymningsväg. Om den blir rökfylld blir den direkt obrukbar.
Räddningstjänsten, sjukvården, polisen och SOS alarm rekommenderas också att vidta åtgärder, bland annat för att samordna insatserna bättre än vad som skedde under Rinkebybranden.

Annons
Annons
Fakta: Hjälp, vi fryser!

Läs också Grillade lammtestiklar i lägenheten – orsakade brandskador för 1,2 miljoner Cykelbatteri övertände Monicas lägenhet – värden vägrade ge henne ny bostad Vädjan till värden att laga elfel var förgäves – huset brann ner Satte kastrull under diskbänken efter brand – nu vräks mannen Rökte i sovrummet – grannar tvingades fly lågorna och katten dog

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.