Avbrutna förhandlingar och chockbud – ”Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna”
Bodens kommun och flera av de större hyresvärdarna i staden yrkar på en hyreshöjning med drygt tio procent, vilket Hem&Hyra tidigare har berättat. Lars-Erik Englund, som bor hos Bodenbo, är kritisk mot stadens värdar.
– Det de gör nu är inte okej. Fastighetsägarna har tjänat mycket pengar de senaste åren och behöver inte lägga över kostnader på hyresgästerna när det tillfälligt är lite tyngre, säger han,
– Värdarna borde rimligen ha kunnat vara förberedda på lite tuffare tider. Det är inte vi hyresgäster som ska ta smällen.
Hans egen värd, Bodenbo, har ännu inte lagt något yrkande, men vd Johan Johansson har tidigare sagt till Hem&Hyra att uppgörelserna kommer att bli avsevärt högre än vanligt. Det oroar Lars-Erik Englund.
– Många kommer att få det tufft. Vissa kan få problem att bo kvar och det är oansvarigt av värdarna att vilja höja så kraftigt.
Bäckmans fastigheter yrkade inledningsvis också drygt tio procent, men kom för några dagar sedan med ett nytt bud. De vill ha 20,1 procent, vilket är det högsta yrkandet i Sverige. Tomas Bäckman, en av ägarna pekar ut Hyresgästföreningen som orsak till rekordyrkandet.
– Vi blev uppmanade att lägga ett yrkande som baseras på våra faktiska kostnader. När vi räknade blev det drygt 21 procents ökning. Det bygger på vad det faktiskt kostar att driva verksamheten, säger Tomas Bäckman.
Förhandlingen med Hyresgästföreningen inleds i mitten av januari. Förhandlaren Krister Häggling tar rekordyrkandet med ro.
– Det är givetvis inte rimligt. Om en värd måste höja hyran så mycket med hänvisning till de faktiska kostnaderna, har företaget gått med förlust i flera år, säger han.
– Men vi har i alla fall en siffra att utgå ifrån när vi sätter oss tillsammans.
De första sittningarna med Lundströms fastigheter i Boden resulterade i att Hyresgästföreningen strandade förhandlingen. Efter fem sittningar hade Lundströms backat sitt krav med en procent, från drygt tio procent till drygt nio procent.
– Det är en marginell skillnad och det känns inte som att det finns någon vilja att komma framåt. Det kändes inte fruktbart, så vi strandade förhandlingarna. Men vi är beredda att återuppta diskussionerna om de blir meningsfulla, säger Henrik Sandström, förhandlare hos Hyresgästföreningen.
Lundströms fastigheters ena ägare, Lina Lundström, beklagar att Hyresgästföreningen valde att lämna hyresförhandlingen. Hon anser att det måste finnas utrymme för en rejäl hyreshöjning eftersom kostnaderna har ökat kraftigt för bolaget.
– Vi beklagar också att Hyresgästföreningen har valt att tolka den nya trepartsuppgörelse som finns mellan Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Allmännyttan på ett sätt som vi menar inte är i linje med vad som var överenskommet. Trepartsuppgörelsen var tänkt att underlätta hyresförhandlingarna för alla parter, säger Lina Lundström.
– För att säkra hyresrätten som bostadsform framöver måste förhandlingarna drivas utifrån våra faktiska förutsättningar som fastighetsföretagare. I stort sett alla våra kostnader har ökat kraftigt, precis som kostnadsutvecklingen i samhället i stort. Kostnaden för snöröjningen har till exempel ökat med 30 procent.
En kraftig hyreshöjning blir tuff för många hyresgäster. Är det rimligt?
– Om hyran blir för hög för någon måste samhället träda in. Det är inte företagen som ska hantera det.
Hyresvärdarna i Boden utmärker sig i Hyresgästföreningens Norrlandsregion. Dels höga yrkanden, dels sega förhandlingar. Det menar förhandlingschefen Marie Hjorth.
– Vi ser ett mönster i förhandlingarna. Vi upplever att värdarna är väldigt avvaktande och Boden sticker ut med orimliga nivåer, säger hon.
– Det känns som att värdarna väntar på ett avgörande i hyresmarknadskommittén, för att se vilken nivå som kan fungera. Vi kommer inte att acceptera någon jättehöjning. Hyresgästerna ska inte bära alla kostnader.
Så mycket vill värdarna höja hyran – alla yrkanden hittills
Varje år förhandlas hyrorna i Sverige. Fastighetsägaren fastställer hur mycket bolaget vill höja hyrorna med och skickar till Hyresgästföreningen. Därefter sker förhandlingar där den nya hyran fastställs.