Annons

Avtal om nästa års hyror mycket nära i Mönsterås

Mönsterås Mönsterås Bostäder AB och Hyresgästföreningen är nära en uppgörelse om nästa års hyror för 1 300 hyresgäster. Men det krävdes medling för att nå dit.

Det var för en månad sedan som förhandlingarna mellan kommunägda Mönsterås Bostäder AB och Hyresgästföreningen bröt samman. Oenigheten gällde främst bolagets bruk av en så kallad internränta för att säkra avkastningen.

Men nu tycks en uppgörelse vara nära, efter medling via respektive huvudorganisation på riksnivå. Enligt bostadsbolagets vd Klas Palmqvist återstår endast att enas om hur hyreshöjningen ska fördelas.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Vi har inget avtal än. Men jag hoppas att det blir klart i morgon, säger han.

Annons

Hyresgästföreningens förhandlare Magnus Björnstedt har presenterat medlarnas bud för den delegation av förtroendevalda hyresgäster som formellt fattar beslut vid hyresförhandling.

– Vi har fått ett medlingsbud på 2,0 procent, och vi har accepterat det, säger han.

Läs ocksåHyresgäst kämpar mot mystiska störningar

En eventuell överenskommelse i morgon avvärjer risken att hyrorna avgörs i Hyresmarknadskommittén, en partssammansatt instans på riksnivå. De nya hyrorna hinner dock inte slå igenom före årsskiftet. I stället kan det bli tal om ett retroaktivt påslag i februari, eller att höjningen slås ut på elva månader i stället för ett helår.

Annons

Inför hyresförhandlingarna aviserade Mönsterås Bostäder AB att man önskade höja hyran med i genomsnitt 3,5 procent.

Läs också Hyreshöjningen klar för Mönsterås Bostäder Pensionärer tar upp kampen för lägre elkostnader Nya hyror klara för Mönsterås bostäder Hyresgästföreningen tar första steget i Mönsterås

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.