Båda sidor överklagar historisk Airbnb-dom
Försvaret yrkar att den 45-årige mannen antingen bör frias helt, eller i varje fall få straffet sänkt så att han slipper fängelse.
Kammaråklagare Catharina Linné å sin sida vill se ett strängare fängelsestraff än de nio månader som mannen nu är dömd till. Åklagaren har tidigare yrkat på att han borde få minst 1,5 år i fängelse.
Den 45-årige göteborgaren är dömd för att ha använt en tvårummare, som han själv hyrde av Castellum, som ett Airbnb-hotell.
Hyrde ut till turister
Enligt åtalet bodde mannen knappt alls själv i lägenheten. I stället hyrde han ut den till turister och tog en fem gånger högre dygnshyra än han själv betalade. Inhyrd städhjälp fixade i ordning mellan gästerna.
Under perioden 2018–2020 har 45-åringen enligt siffror från Airbnb dragit in drygt 735 000 kronor. Räknar man bort synliga utgifter gjorde han en vinst på 358 000 kronor.
Han har även haft en husbilsuthyrning ihop med en kompanjon och sysslat med omfattande försäljning på Tradera. Ingenting av detta har dock redovisats för Skatteverket. I stället har mannen nolltaxerat under flera år.
Dömd enligt ny lag
Göteborgs tingsrätt dömde 45-åringen för grovt bokföringsbrott gällande lägenheten och bokföringsbrott av normalgraden när det gällde husbilarna.
Han dömdes även för brott mot jordabalken, enligt en lag som instiftades 2019 och som gör det kriminellt att hyra ut olovligt i andra hand och ta ockerhyra.
Det grova bokföringsbrottet har högst straffvärde och har hela tiden stått i fokus för försvaret. I sin överklagan till hovrätten hävdar mannen och hans advokat att eftersom det går att begära ut siffror från företaget Airbnb, så finns det ett underlag för bokföring.
Nekar till uppsåt
45-åringen har inte heller bedömt att uthyrningen skulle betraktas som näringsverksamhet, utan som uthyrning av privatbostad. Även om det var ett felaktigt resonemang så har han inte haft uppsåt att begå brott. Därför bör bokföringsbrottet betraktas som ringa eller av normalgraden, anser försvaret.
Mannen är även dömd för grovt folkbokföringsbrott. Han är sedan flera år skriven i Warszawa, Polen. Men när han greps vid en husrannsakan befann han sig i en andrahandslägenhet i sin mammas trappuppgång i centrala Göteborg.
Hans bank-ID hade nästan uteslutande använts i Sverige fram till den tidpunkten. Enligt domen har han i själva verket bott i Göteborg och inte i Polen.
Hävdar det var mamman
Försvaret hävdar dock att 45-åringen låtit sin mamma hantera hans bank-ID. Det kan inte bevisas att han varit Göteborg mer än den dagen när han greps. Därför är folkbokföringsbrottet inte grovt utan av normalgraden, och därmed preskriberat.
Om inget av brotten ses som grova finns det inte fog för fängelse. Mannen vill även slippa näringsförbudet på tre år som han dömts till och slippa betala sina advokatkostnader.
Åklagaren anser tvärtom att 45-åringens brottslighet bör få strängare påföljder. Han är dömd för tre fall av grovt bokföringsbrott. Enbart ett enstaka fall ska ge fängelse i minst sex månader enligt lagen.
Kräver längre straff
Brott mot jordabalken har fängelse i upp till två år i straffskalan, precis som grovt folkbokförningsbrott. Göteborgs tingsrätt ansåg att mannen begått samtliga brott med uppsåt. Straffvärdet borde därför vara högre än nio månaders fängelse, anser åklagaren.
Hon vill även att mannen får 500 000 kronor i företagsböter.
Mannens kompanjon i husbilsuthyrningen dömdes till villkorlig dom och böter. Även han överklagar sin dom.
LÄS MER: Han kan bli först att få fängelse för Airbnb-uthyrning: ”Jag är en försökskanin”