Både unga och gamla flyttar allt mindre
I snitt flyttar svensken tio gånger i sitt liv. Allra mest flyttbenägna är vi precis efter tonåren och som minst sugna på att röra oss är vi under de egna barnens skoltid.
När vi passerat 65 år vill merparten av oss bo i lägenhet för att slippa ansvar för drift och underhåll – men bara en liten andel av de ålderstigna villaägarna gör slag i saken. Det visar en undersökning från teknikkonsultföretaget WSP, gjord på uppdrag av Fastighetsägarna.
Om de fick välja själva skulle nämligen 42 procent av alla i pensionsålder bo i hyresrätt inom fem år. På samma sätt skulle 57 procent av alla i gruppen 35 till 44 år vilja bo i eget hus.
Kort sagt skulle barnfamiljer och äldre egentligen vilja byta bostad med varandra.
Pensionärerna uppger högre boendekostnader och för få lediga lägenheter som skäl till att de inte flyttar till hyresrätt. Var femte pensionär uppger också att reavinstskatten – den så kallade flyttskatten – sätter käppar i hjulet.
Enligt rapportförfattarna hålls rörligheten på dagens bostadsmarknad tillbaka av ett begränsat utbud av tillgängliga hyresrätter. På så vis skapas en problematik där den som väl är inne på marknaden kan skaffa sig en passande lägenhet genom byten, medan övriga utestängs.
– För att ge fler plats på bostadsmarknaden måste rörligheten öka, säger Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna.
De stora förlorarna är dagens unga vuxna, menar han. Mellan 2007 och 2013 minskade flyttintensiteten hos 20- till 24-åringar med en femtedel, något som befaras göra det svårare för företag att rekrytera ny arbetskraft.
– Det försvårar och försenar inträdet på arbetsmarknaden och kommer på sikt att leda till minskad tillväxt, säger Reinhold Lennebo.
Mariell Juhlin, chefsekonom på Hyresgästföreningen, tar dock undersökningen med en nypa salt. Hon poängterar att rörligheten i Sverige inte är särskilt låg ur ett internationellt perspektiv.
– Det finns inget självändamål med en hög rörlighet och det finns heller ingen konsensus kring vad en ideal nivå på rörlighet skulle vara. De största problemen på dagens bostadsmarknad är ett för litet utbud och för höga priser, även om rörligheten kan bidra.
Att dagens bruksvärdesystem skapar inlåsningseffekter och bidrar till ett underskott på bostäder håller hon inte med rapportförfattarna om.
– I ägt boende är inlåsningseffekterna mycket större än i hyresrätter. Fokus på debatten borde vara hur vi löser bostadskrisen och hur högre rörlighet eventuellt kan hjälpa till att lösa den.
I undersökningen deltog tusen personer.
18-24 år: Långa köer och för få lediga bostäder
25-34 år: Långa köer och för få lediga bostäder
35-44 år: Långa köer och för få lediga bostäder
45-54 år: Långa köer och för få lediga bostäder
55-64 år: För få lediga bostäder och högre boendekostnader
65+: För få lediga bostäder och högre boendekostnader
Not: De två vanligaste skälen per åldersgrupp.
Källa: WSP/Fastighetsägarna