Baka Hem & Hyras hyreshus
Pepparkakshuset är en doftande prydnad i mångas vardagsrum till jul. Till och med hemma hos Susanna Skarrie, som annars inte joxar för mycket med julen:
– Att baka pepparkakshus kan man ha som gemensamt projekt. Baket får ta tid och alla kan vara med.
På Hem & Hyras enkla, höga hyreshus finns inga krångliga vinklar. Och bortsett från det lilla taket över porten är bitarna stora och lätthanterliga. Takhöjden inuti ger plats för ett rejält, upplysande ljus för den som vill.
– Och så är huset förmodligen rätt kul att smacka sönder till julgransplundringen, säger Susanna Skarrie.
Under hennes uppväxt i Jönköping var hustraditionen en liten kyrka, ritad av hennes farbror arkitekten och varje år avgnagd av en sötgalen lillebror.
– Jag har kvar ritningen och har bakat kyrkan med mina barn också.
Allra bäst gillade hon dock den 23 december. Hennes föräldrar umgicks i ett stort gäng, och dan före dan gick de alltid runt och fikade hos varandra. Lugnt och avspänt, alla tillsammans.
– Att ha tid att umgås med sina vänner är fortfarande det jag gillar bäst med julen. Hellre kollektiv än stress, prestation och mängder av julklappar.
PEPPARKAKSHUSET
Degen räcker precis till huset. Om man är rädd att någon del går sönder under utbakningen kan det vara klokt att göra dubbel sats.
DET HÄR BEHÖVER DU TILL PEPPARKAKSDEG:
- ½ matsked hela, stötta kardemummakärnor
- 1 matsked grovstött kryddnejlika
- 1 deciliter mjölk
- 2 ½ matsked mald kanel
- 2 teskedar malda pomeransskal (kan uteslutas)
- 250 gram smör, rumsvarmt
- 2 ½ deciliter strösocker
- 1 ½ deciliter ljus sirap
- 10 deciliter vetemjöl + 2 deciliter till utbakning
- 1 ½ tesked bikarbonat
Så här gör Du:
- Mortla kardemummakärnor och kryddnejlika grovt.
- Koka upp mjölk, kardemummakärnor, kryddnejlika, kanel och pomeransskal.
- Vispa smör, socker och sirap ca 5 minuter med en elvisp.
- Blanda mjöl och bikarbonat i en bunke.
- Tillsätt mjölkblandningen till mjölet. Arbeta till en jämn deg. Halvera degen, plasta in delarna och låt dem vila i kylen ett dygn.
- Ta fram degen cirka 30 minuter före utbakning.
- Sätt ugnen på 200°.
- Kavla ut degen på mjölat bakbord. Skär ut delarna till huset.
- Grädda delarna mitt i ugnen ca 7 minuter.
RECEPT KRISTYR DET HÄR BEHÖVER DU:
- 1 äggvita
- 4 deciliter florsocker
- 1 matsked vitvinsvinäger
SÅ HÄR GÖR DU:
- Rör ihop alla ingredienser till en jämn kristyr med en sked (elleranvänd elvisp).
- Fyll smeten i en spritspåse (rulla egen spritspåse av smörpapper och klipp upp en lagom stor öppning eller köp färdig spritspåse).
- Spritsa!
Baka Hem & Hyras papparkakshus. Ta en bild och skicka in den till oss.