Annons

Bakslag kring hyrestvist för boende i Kyrkebyn

Uddevalla Hyresgästerna får inte rätt att häva förra årets hyresöverenskommelse i Kyrkebyn. I frågan om återbetalning av hyran ger hyresnämnden en rätt medan en annan får avslag.

För två veckor sedan skrev Hem & Hyra att fastighetsägaren Intranor slipper åtgärdsbeslut från hyresnämnden för området Kyrkebyn i Lane Ryr utanför Uddevalla. Då pågick tvister om brott mot förhandlingsordningen och krav på återbetalning av oförhandlade hyror. I går kom hyresnämndens beslut kring de ärendena.

Fyra hyresgästerna står bakom ansökan kring brott mot förhandlingsordningen. De vill att överenskommelsen från 2012 hävs, med motiveringen att den förhandlats på felaktiga grunder. Värden hade inte åtgärdat gamla brister, vilket var ett krav. 

Läs ocksåHyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning

Men hyresnämnden säger nej. Motiveringen är att de sökande hyresgästernas kontrakt saknar en så kallad hyresklausul. Det är en överenskommelse mellan värden och hyresgästen om att följa det som avtalas i de kollektiva förhandlingarna med Hyresgästföreningen.

Att en fastighet har förhandlingsordning innebär alltså inte att alla som bor där omfattas av kollektiva överenskommelser. Hyresgästen kan komma överens med värden om att slopa klausulen.
Men utan klausul går det inte att få en förhandlingsöverenskommelse prövad, därför avslår hyresnämnden ansökningarna.

Annons

Två hyresgäster har vänt sig till hyresnämnden med krav på återbetalning av hyra. En får rätt i att 2006 års nivå skulle gälla till fram till den omtvistade förhandlingen 2012. Enligt beslutet ska Intranor betala tillbaka 10 500 kronor plus ränta till hyresgästen, som betalat 277 kronor för mycket per månad mellan februari 2009 och mars 2012.

Läs ocksåSlarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkasTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Den andra hyresgästen krävde drygt 13 000 kronor tillbaka i överhyra, men får inte en krona. Anledningen är att fastigheterna styckats av. Hyresgästen omfattas inte av förhandlingsöverenskommelsen eftersom hon bor i en del med en ny fastighetsbeteckning, är hyresnämndens tolkning.

Lydelsen i förhandlingsordningen är motsägelsefull, skriver nämnden. Å ena sidan anger den bara fastighetsbeteckningen, medan den å andra sidan hänvisar till adressuppgifter som även upptar den sökandes lägenhet. Nämnden går ändå på värdens linje.

”Genom att de förhandlande parterna därefter har träffat förhandlingsöverenskommelse utan att NNs lägenhet redovisades får de anses ha varit ense om att denna lägenhet inte längre omfattades av förhandlingsordningen”, skriver nämnden i sitt beslut.

Annons
Läs också175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger"

Hem & Hyra har hastigt pratat med en av de aktuella hyresgästerna, som säger sig inte ha skrivit på något avtal om slopad förhandlingsklausul. Trots upprepade försök har vi däremot inte lyckats få en kommentar från Intranors representant Sverre Dommersnes.
Hyresgästföreningens ansvariga ombud är för närvarande inte i tjänst.

Båda besluten kan överklagas. Det ska ske inom tre veckor.

Fakta: Förhandlingsklausul

En förhandlingsklausul innebär att du och hyresvärden följer de överenskommelser som värden och hyresgästorganisationen träffar om hyran eller andra villkor.
Om du inte vill omfattas av de kollektiva förhandlingarna kan du och värden skriva en överenskommelse om att slopa förhandlingsklausulen.
Det kan dock inte ske förrän du hyrt lägenheten i tre månader.

Källa: Hyresgästföreningen.

Läs också Kämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut Grannar har gått samman: vill vräka mamman till kriminell son
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.