Annons

Balder vill ha ännu en hyreshöjning i Göteborg i år

Göteborg Knappt var årets hyresförhandlingar avslutade förrän bostadsbolaget Balder yrkade på ytterligare hyreshöjningar – redan i höst. Men de boende protesterar.

Det var den 1 april som Fastighets AB Balder höjde hyrorna med två procent för 570 hyresgäster på Långströmsgatan i Biskopsgården, efter förhandling med Hyresgästföreningen. Då hade bolaget nyligen tagit över de aktuella fastigheterna av den tidigare ägaren Centerplan.

Men bläcket hann knappt torka på överenskommelsen förrän fastighetsbolaget yrkade på att få höja hyran med ytterligare fem procent på Långströmsgatan, från och med oktober i år.

Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

Orsaken är att Balder anser sig ha höjt standarden i området genom en rad åtgärder efter ägarbytet. Men Hyresgästföreningen håller inte med om den tolkningen.

– Man har bytt spisar, kylar och frysar, och så har man betat av kön med felanmälningar. Man har städat i källaren också. Men det är mest kosmetiskt, man har inte gjort något som skulle ge någon hyreshöjning vad vi kan se, säger Hyresgästföreningens förhandlare Eva Elvelin.

Annons

Även på Smörslottsgatan vid Östra sjukhuset höjdes hyran med två procent i april. Nu har fastighetsägaren ES-Fastigheter aviserat en önskad höjning redan i höst på 3,5 procent för de 520 hushållen. Balder förvaltar fastigheterna, och hyresförhandlar för ES-Fastigheters räkning.

Läs ocksåSå svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand”Balder äger stjärnhusen i Frölunda. Niklas Dabrowski är bolagets huvudförhandlare. Ann Svensson är chef för bostadsuthyrning och hyresförhandling på Stena Fastigheter Göteborg.

Uppretade hyresgäster har kontaktat Hyresgästföreningen och undrat om det får gå till så här. De båda bostadsområdena är från miljonprogramsåren, med betydande underhållsbehov. På Långströmsgatan vittrar till exempel balkongernas betongfundament sönder, konstaterar Eva Elvelin.

– Det är jättemånga som har hört av sig, både medlemmar och andra. De vill ju inte ha någon hyreshöjning förrän man åtgärdat de brister som finns, säger hon.

Annons

Just nu pågår förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Fastighets AB Balder om de nya kraven. Hyresgästföreningen menar att de åtgärder som genomförts faller inom ramen för löpande underhåll. Därmed bör de inte heller orsaka någon ökad kostnad för hyresgästerna.

Läs ocksåVärdarna vill arbeta för ökad trygghet – men polisen varnar för hotellifieringen: ”Dubbelmoral”
Läs också Helle riskerar att falla när Postnord flyttar brevlådor Grannens störningar tvingar Sofia att flytta: "Jag orkar inte mer"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.