Arkitektritad balkongdröm blev AnnCatrins mardröm: ”glaset blåste in”

Helsingborg Hon flyttade in för ljuset och för den stora inglasade balkongen i bästa läge. Men det blev inte som AnnCatrin All tänkt sig. När höststormarna kom blev de början på ett "evighetsprojekt".
Foto: Petra Martinsson
Fantastisk utsikt, men på sjätte våningen är det också fritt läge för blåstoch regn. Höst- och vinterstormarna är inte nådiga. När AnnCatrin Alls balkong började krångla skulle problemen visa sig vara svåra att fixa.

Den första tiden efter att AnnCatrin All hade flyttat in var det inga större bekymmer. Men på hösten 2019 började problemen med att använda den inglasade balkongen som ligger på sjätte våningen med utsikt mot Helsingborgs norra hamn. Det började regna in rejält. Under vinterns stormar blev situationen ännu värre.


– Redan från början var det stora problem med hjul och skenor och det blev svårare och svårare att dra isär eller ihop fönstren. Nu kände jag: Det håller inte. Glasskivorna flyttade på sig och ibland fick jag gå ut och sätta dem till rätta. Jag var rädd att de skulle falla ner. De kunde haspa ur och jag stå där med en glasskiva i handen och försöka sätta in den i spåret igen.

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.


Nya hjul och skenor specialbeställdes men de visade sig inte passa och en natt i april besannades farhågorna. Ett av glasen blåste in och krossades på balkonggolvet. Då började nästa kapitel i vad som AnnCatrin All beskriver som ett ”evighetsprojekt”. När vinden tog i, och blåsa kan det göra rejält här vid Sundet, visade det sig att balkongdörren, som nu var frontlinje mot vinden, var otät. Den skapade ett sug i lägenheten som fortplantade sig till ytterdörren som skakade.
– Det var ett terroriserande ljud, ett swishljud, ett konstant brus. Under vindstilla dagar var det okej men de är sällsynta här.
Hyresvärden, det kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem, tätade dörren och tog mått för att beställa nya fönster – alla skulle bytas ut. Men det visade sig inte vara så enkelt. De beställdes i Turkiet och leveranstiden var åtta veckor. Efter den väntetiden kom så fönstren i augusti. Med hjälp av en skylift lyftes glasen bort. Men de nya fönstren hade fel mått. Skyliften fick vända hem och nu var balkongen helt utan fönster.

Sjätte våningen. En skylift behövdes för fönsterbytet.

Ny leveranstid, denna gång på sex veckor, ny skylift och slutligen kom nya glas. Denna gång tjockare och med handtag. Under den här tiden, nästan ett halvår, berättar AnnCatrin All att hon flyttat balkongmöbler ut och in. Under längre perioder har hon inte kunnat vara på balkongen. Hon har fått höra att den räknas som biutrymme och inte ersatts på något sätt.
– Jag använder balkongen väldigt mycket. Läser, äter frukost, ibland middag på kvällen. Jag kopplar av och njuter av fint väder men även av tråkigt. Jag har en värmefläkt som värmer. Jag använder den i stort sett hela året. För mig är balkongen inget biutrymme.

”Det är jobbigt att jag känner mig så tjatig”

Lägenheten som AnnCatrin All bor i är arkitektritad och byggdes till bomässan H99. Förutom att balkonghistorien har dragit ut på tiden går inga fönster att öppna, spisplattor och fläkt har tidvis inte fungerat, frysen har drabbats av baksug, en toalett har varit ur funktion och förra julen uppstod en vattenläcka. Många felanmälningar har gjorts och flera telefonsamtal har ringts. Också Hyresgästföreningen har varit inblandad. Eftersom saker, även om det har tagit tid, har åtgärdats eller utlovats bli det, har inget avhandlats i domstol.
– Folk säger att det är exklusivt att bo här men det vette sjutton när det är så mycket som måste åtgärdas. Det är jobbigt att jag känner mig så tjatig, men jag betalar ju hyra och vissa saker ska fungera.

Fakta: Vad gäller? Helsingborgshem svarar

Enligt Helsingborgshem kan man inte räkna med att en inglasad balkong är 100 procent tät, men kommer det in för mycket vatten åtgärdas det. Hyresreducering på cirka 7 procent kan utgå för den tiden balkongen har varit obrukbar.

Läs också Silvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlös Badkar kastas ut vid renoveringar – för Jenny är dusch otänkbart: ”Vet inte vad jag ska ta mig till” Därför stäms kvinnan på 35 000 kronor – 15 år efter att hon flyttat ut Hyrde otillåtet i andra hand i fem år - därför får han ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.