Bangatan 10 tvångsförvaltas
På onsdagseftermiddagen kom beskedet från hyresnämnden: kommanditbolaget Signalen 17 får inte längre förvalta hyreshuset på Bangatan 10 i Majorna. Ett bra beslut, anser hyresgästerna.
Hem & Hyra har tidigare berättat om hur Hyresgästföreningen krävt att någon omgående övertar förvaltningen av det nedgångna huset, genom så kallad tvångsförvaltning. I dag är förvaltningen obefintlig, anser föreningen.
Flera instanser har de senaste åren pekat på en rad allvarliga brister. Postutdelningen har stoppats av arbetsmiljöskäl. Kommunens miljöförvaltning har larmat om mögel, bristande sophantering, råttor och fågelbajs. Även räddningstjänsten har utan framgång krävt ett bättre brandskydd i huset.
Nyligen sade hyresvärden upp flera hyresgäster utan saklig grund. Hos en av dem ska hyresvärden också ha bytt lås, alltså i praktiken vräkt hyresgästen på egen hand. De berörda hyresgästernas personuppgifter ska också ha publicerats på bolagets hemsida, något som nu är polisanmält.
Hyresvärden har inte frivilligt gått med på att lämna ifrån sig ansvaret för huset och dess hyresgäster. Samtidigt har man konsekvent struntat i att följa myndighetsförelägganden, beslut och domar, utan hänvisar i stället till ”civil olydnad”.
Hyresnämnden har tidigare krävt att hyresgästerna ska få nya spisar då de gamla gasspisarna blivit obrukbara sedan stadsgasen stängts av. Värden menar sig dock aldrig ha tagit del av beslutet, eller det vitesföreläggande på 15 000 kronor som följt när de nya spisarna uteblev.
I stället hotar bolagets företrädare att stämma kommunen på 100 miljoner kronor eftersom gasen stängts ner utan kompensation för fastighetsägaren. I övrigt beskylls hyresgästerna för att själva ha skapat problemen i huset.
Men hyresnämnden, som besökt det aktuella huset inför sitt beslut, konstaterar att huset ger ”ett mycket slitet och nergånget intryck”. Trappräcken har lagats med tejp eller saknas helt. Strömbrytaren i källaren ger inget ljus, men väl en stöt. Färg hänger i flagor från väggar och tak.
Redan dessa brister bedöms som tillräckligt allvarliga för att motivera en tvångsförvaltning. Att hyresvärden dessutom varit mycket svår att nå för både hyresgäster, myndigheter och andra aktörer gör inte saken bättre.
I kombination med det oannonserade låsbytet och den märkliga uppsägningen av flera boende finner hyresnämnden inget alternativ till tvångsförvaltning.
Beslutet gäller med omedelbar verkan, och nu tar Familjebostäder över huset. Den kommunala hyresvärden får därmed ansvar för bland annat underhåll och hyror under de närmaste tre åren.
Hem & Hyra har förgäves sökt företrädare för KB Signalen vid upprepade tillfällen. Bolaget finns sedan tidigare på Hem & Hyras svarta lista över värdar som inte sköter sig.
Hyresnämndens beslut kan överklagas till och med den 4 juni.
RELATERAT:
Hyresgäster glada över beskedet
Byggdes vid förra sekelskiftet.
Rymmer i dag 21 hyreslägenheter samt ett antal lokaler.
Värms upp med hjälp av kakelugnar eller andra eldstäder. Endast kallvatten finns. Vissa hyresgäster har själva installerat element och varmvattenberedare.
Exempel på hyresnivåer (kallhyra): 3 205 kronor för 129 kvadrat, 1 415 kronor för 39 kvadrat.
Om en hyresvärd grovt missköter sina fastigheter kan hyresnämnden besluta om tvångsförvaltning.
Värden tvingas då lämna över hela ansvaret för fastigheten till en annan förvaltare, som tar in hyrorna och sköter huset, vanligtvis i en period på tre år. Nya beslut om tvångsförvaltning tas om det krävs.
Endast kommuner och Hyresgästföreningen kan ansöka om tvångsförvaltning.