Barbro bor i Strömstads skamfläck – ”Tvångsförvaltning enda lösningen”
Precis vid infarten till Strömstad ligger huset som blivit en skamfläck för stan. Fasaden faller sönder. På taket ligger en plåt provisoriskt fastsurrad, efter att den blåst sönder i en av vinterstormarna.
Men det är ännu värre det som de förbipasserande inte ser. I Barbro Nilssons lägenhet droppar vattnet från lampan i badrummet och hon kan inte stänga sin balkongdörr.
– Att vi inte har värme på vintern har vi vant oss vid. Det är oljeeldning och när värden inte betalat oljan, då blir det kallt, säger Barbro och skrattar.
– Ja, skratta är det enda vi kan göra, säger Lorrie Cinar.
Barbro Nilsson har bott i huset sedan 1959, så hon har sett förfallet. Från att tidigare ha varit ett mycket välskött hus med nöjda hyresgäster kom den totala vändningen 2004. Då köpte det norska bolaget Tangen fastigheter huset. Då började eländet ganska snabbt.
Lorrie Cinar, som ”bara” bott här i 25 år säger att första mötet med hyresvärden när han köpt huset, var att han sa att om det inte passade så var det bara att flytta.
– Ett sådant möte glömmer man ju inte, säger hon.
Lorrie och Barbro berättar och visar runt. Soprummet är så smutsigt att man helst inte vill ta i soptunnorna. De är aldrig rengjorda. Trappstädning ska ingå i hyran, men det är hyresgästerna själva som röjer emellanåt när de skäms hur det ser ut.
Flera vintrar i rad har de fått bo i utkylda lägenheter då värden inte betalat oljebolaget som står för oljeleveranserna.
– Det har gått så långt att vi tänker ”inte nu igen”, säger Barbro. Vi vet att det blir så varje vinter, ibland tre fyra gånger. Då är vi utan värme i några dagar innan det löser sig.
Och så före semestern var det en elräkning som hyresvärden inte hade betalat. För hyresgästerna betydde det att de inte hade någon tv, att de fick treva i mörker i trappuppgången och att de inte kunde tvätta och få sin tvätt torr. Inte heller det var första gången.
– Man får ha ficklampan beredd, säger Barbro.
Lennart Björkman, jurist vid Hyresgästföreningen i Vänersborg, åkte till Strömstad för att träffa hyresgästerna. Det blev ett spontanmöte i trapphusets våning där det fanns ett fönster. Han fick höra hela historien om hur värden misskött sina åtaganden genom åren.
Och det visade sig också att värden så sent som för några månader sedan dömdes att återbetala stora summor i överhyra till ett par hyresgäster i huset. Han hade tagit ut för hög hyra, vilken hyresnämnden inte godkände. Återbetalningen är dock inte gjord. Hem & Hyra har berättat om beslutet.
Lennart Björkman skickade genast in en ansökan om tvångsförvaltning till hyresnämnden. Och den 9 september ska ärendet avgöras i Uddevalla tingsrätt.
Strömstads kommun känner väl till hyresvärden, Tangen Fastigheter. Trots flera påstötningar och förelägganden har det inte blivit någon förbättring för de boende.
Kommunala Strömstadsbyggen anmälde sig som intresserad att ta över skötseln i en tvångsförvaltning.
– Det är en skamfläck för Strömstad, säger vd Mats Brocker, som även är kommunchef. Det är självklart att vi måste hjälpa hyresgästerna där. Även om vi som bolag har en jobbig situation, måste detta lösas snabbt.
Han säger att det både är trist att se huset som är entrén till Strömstad, men att det framför allt är hemskt att veta att hyresgästerna har det så illa.
– Ingen ska behöva ha det så, så det finns ingen tvekan hos oss eller vår personal om att detta måste lösas. Vi är villiga att köpa huset om det krävs.
– Vi har inga stora krav på en förvaltare, säger Barbro Nilsson. Men jag skulle vilja kunna stänga balkongdörren och inte vara rädd när jag tänder lampan i badrummet.
– Och det hade varit skönt att kunna putsa sina fönster utan att vara rädd att de ramlar sönder, säger Lorrie Cinar.
Hem & Hyra har sökt värden Tangen fastigheter utan resultat. Och det har även varit problem för Strömstads kommun, hyresgäster och Hyresgästföreningen att få tag på ansvariga. Hyresnämnden har dock fått meddelande från ägaren att man ville ha lite tid på sig att lösa problemen och att mycket av det som nu tas upp som problem beror på att gränsen mellan Sverige och Norge är stängd på grund av coronan. Man håller på med en reparation som fått stoppas på grund av gränsstängningen.
Det menar dock de boende i huset är en undanflykt, då arbetet avstannade innan coronautbrottet.
– Byggfirman har inte fått betalt, så enkelt är det, säger de.
Inte heller detta påstående har Hem&Hyra kunnat få svar på från Tangen Fastigheter. Vi har ringt flera telefonnummer, där två inte tycks vara i bruk och två där ingen svarar.