Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: ”Jag kan tvingas flytta”
Fjolårets hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och hyresvärdarna – privata såväl som kommunala – beskrevs som de tuffaste på 2000-talet ur hyresgästernas perspektiv.
Årets förhandlingar ser ut att bli ännu tuffare, vilket orsakat och orsakar protester.
För några veckor sedan genomfördes till exempel en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm.
Under hösten har den pensionerade arbetsterapeuten Barbro Kårbro, 68, protesterat mot befarade hyreshöjningar sittande i en campingstol i Östercentrum i Visby.
– Gotlandshem vill höja hyrorna för 2024 med drygt 17 procent. En sådan stor hyreshöjning är inte rimlig, säger hon.
– Jag tycker att bolaget borde skämmas som ens ställer sådana krav.
Även om många fastighetsbolag – privata såväl som kommunala – vill höja hyrorna rejält, är det inget bolag som hittills har ställt lika höga krav som Gotlandshem.
SBB i Växjö till exempel vill höja hyrorna med 13,94 procent, skånska Bjuvsbostäder med 13,45 procent, Telge Bostäder med 11,7 procent och Botkyrkabyggen med 8,5 procent.
”Svek mot allmännyttans uppdrag”
På hemmagjorda skyltar berättar Barbro Kårbro om vad hon anser om Gotlandshems krav som hon betraktar som ett svek mot allmännyttans uppdrag: ”Att hålla skäliga hyror, så vanligt folk tryggt kan bo kvar”, som det står på en av hennes skyltar.
– Jag har bott i samma lägenhet – en etta – sedan år 2000. För den betalar jag idag en hyra på cirka 5 250 kronor i månaden. En höjning med 17 procent skulle innebära att hyran ökar med nästan 900 kronor. Jag kommer inte kunna bo kvar, utan måste flytta.
– Jag förstår att saker och ting har blivit dyrare och att Gotlandshem behöver höja hyran. Men så mycket som bolaget nu begär är helt orimligt.
Vad hade varit rimligt?
En höjning på kanske 250–300 kronor i månaden.
Vad säger människor om din protest?
– Jag har fått bra respons. Många har kommit fram och pratat. Folk blir peppade.
Gotlandshems vd vill inte kommentera
Gotlandshems vd Joakim Martell vill under pågående förhandlingar inte kommentera bolagets krav, men säger i ett pressmeddelande att ”yrkandet bygger på beräkningar som görs på samma sätt för alla hyresfastigheter i Sverige”.
Susanne Davidsson, förhandlingsledare för Hyresgästföreningen i Visby, beskriver Gotlandshems bud som orimligt högt.
– Samtidigt som Gotland har bland de lägsta medelinkomsterna i Sverige lägger Gotlandshem det högsta budet i landet. Jag ser ingen verklighetsförankring i det.
– Vi och bolaget har under de senaste åren stått väldigt långt ifrån varandra i hyresförhandlarna som till slut har fått avgöras i den så kallade Hyresmarknadskommittén (HMK). Förra året yrkade Gotlandshem på att hyrorna skulle öka med 9,95 procent. Efter beslut i HMK stannade höjningen på 4,9 procent.
Hyresmarknadskommittén är en nationell partssammansatt kommitté som prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsföretagen.