Barbros tapeter dröjer
När Barbro Lund i Vänersborg flyttade in i sin lägenhet 1995 fanns det flera stora hål efter skruvar i sovrumsväggen. Hösten 2007 gav en bovärd klartecken för omtapetsering.
– Det var helt självklart, jag fick okej med en gång.
Men när målaren väl kunde komma hade Barbro brutit benet. Hon var på benen igen i maj 2008 men då hade målaren slängt arbetsordern. Barbro vände sig till en ny bovärd. Svaret blev nej: det var för dyrt.
– Jag blev väldigt förvånad, jag hade ju redan fått jobbet beviljat och trodde att allt var klart.
Bovärden lovade att återkomma till Barbro. Än har hon inget hört.
– Jag lät saken bero. Har jag stått ut i 14 år så gör jag det väl ett tag till. Men det handlar om principen.
Barbro är engagerad i Hyresgästföreningen. Hon hör ofta att trogna hyresgäster inte tycker att något händer hos dem samtidigt som bolaget fräschar upp lägenheter vid omflyttningar.
– Jag har viss förståelse eftersom jag sitter med i förhandlingarna och vet hur ekonomin ser ut. Men de ska vara rädda om oss som bor kvar länge!
Vänersborgsbostäder är ett av många bolag som renoverar efter behov. Förvaltningschef Urban Jonsson känner väl igen att trogna hyresgäster känner sig förbisedda.
– Om man känner så ska man kontakta våra bovärdar som gör en bedömning. Och den ska vara i paritet med om lägenheten är tom, kravet är det samma.
Det finns undantag. Tomma lägenheter kan renoveras för att bli mer attraktiva att hyra. Och finns det renoveringsplaner för ett kvarter blir bedömningen mer restriktiv fram tills dess.
Urban Jonsson känner inte till vad som hänt med Barbro Lunds tapeter. Han tror att frågan helt enkelt tappats bort på vägen.
– Vi hade en väldigt restriktiv hållning när det gäller renoveringar förra året, det kan ligga bakom.
– Ibland kan det bli så här. Jag ska prata med bovärden så reder vi självklart ut detta, tillägger han.
Hyresgästföreningen får ofta frågor kring tapeter. Man ska inte stå ut med trasiga tapeter. Att det är gammalt eller fult räcker inte för att kräva nya tapeter av värden.
– Frågan är då om det inverkar på bruksvärdet. Det finns ingen glasklar gräns, men chansen att få rätt är liten, säger chefsjurist Lennart Björkman.
Enligt lagen ska byte av tapet, golv med mera ske ”med skäliga mellanrum”. Allmännyttans organisation Sabo förespråkar en intervall på 13 år.
De flesta bolag i Hem & Hyras granskning tapetserar efter behov. Kommunala Bengtsforshus har en idé om 11-12 års intervall enligt vd Roger Pettersson.
– Men vi ringer inte och frågar om hyresgästerna vill ha nytt när den tiden gått. Vi har en förfärlig omflyttning och i praktiken blir det oftare tapetbyten i vissa lägenheter, säger han.
Sedan 1990-talet har Sotenäsbostäder inget periodiskt underhåll alls. Behovet avgör säger förvaltningschef Roy Grahn.
– Ser det fint ut blir det inga nya tapeter, även om de hängt i 15 år.
Så ofta får du nya tapeterEidar: 15 år/efter behovLundqvist byggförvaltning AB: efter behov/max 14 årUddevallahem: 12 årBengtsforshus: cirka 12 årÅkab: 11 årVänersborgsbostäder: Efter behovHammar Nordic: Efter behovAkelius: Efter behov Sotenäsbostäder: Efter behovStrömstadsbyggen: har inte svarat.