Annons

Sonen sades upp när pappan dog hastigt – anklagas för att ha hyrt sitt pojkrum olovligt i andrahand

Stockholm Kontraktet sades upp av hyresvärden när pappan hastigt och oväntat gick bort i en hjärtinfarkt. Farföräldrarna har vädjat till värden, men utan resultat. Nu vill hyresvärden ställa 19-åringen på gatan.
Kerstin och Hans Lager
Foto: Ida Karlsson
Kerstin och Hans Lager har flera gånger vädjat till hyresvärden Nanläg Fastighetsförvaltning om att barnbarnet ska få bo kvar, men utan resultat.

Den 53-åriga pappan dog hastigt av hjärtstillestånd bara några dagar innan skolavslutningen i juni 2022.

– Det var en chock, berättar farföräldrarna Kerstin och Hans Lager, som vittnar om hur uppslitande det varit för barnbarnen att förlora sin pappa.

ANNONSEn guide till hemförsäkringar - bra saker att tänka på

Dödsfallet var oväntat och försatte hela familjen i ett chocktillstånd. Den då 18-årige sonen hade bott flera år på heltid med sin pappa i lägenheten i Årsta i Stockholm.

Pappans plötsliga bortgång

Pappan Fredrik Lager var en känd dj och musikproducent och hans bortgång uppmärksammades på många håll i världen.

– Musikanläggningen står kvar i lägenheten. Alla hans saker vill barnen ha kvar. Inget får tas bort, berättar Hans Lager.

Läs ocksåMamman avled – då svarade hyresvärden med att kasta ut hennes 14-årige son

Han betonar att barnen inte klarar fler förändringar i den här situationen.

Med stort stöd från farföräldrarna i Nynäshamn kunde den äldsta sonen bo kvar i lägenheten efter dödsfallet och gå färdigt gymnasiet. Farföräldrarna betalade hyran varje månad och stod för mat och annat nödvändigt.

Mamman bor osäkert

Den yngsta sonen på 11 år flyttade på heltid till sin mamma. Hon har haft ett osäkert boende under många år och bor nu tillfälligt i andrahand i en liten hyresrätt.

– Bägge grabbar har sviter efter pappans dödsfall och samtidigt vet de att mamman bor osäkert, förklarar Hans Lager.

På grund av den omskakande tiden kontaktades hyresvärden inte direkt, vilket värden nu menar lett till ett regelbrott.

– Lägenheten, vem tänkte på den? Vi tog hand om begravningen och vårt fokus var att hjälpa till och ta hand om barnen, säger Kerstin Lager.

Läs ocksåUppsägning dras tillbaka – femtonårige Dan-Michael får bo kvar
Bråviksvägen
19-åriga sonen har bott i lägenheten tillsammans med sin pappa sedan juni 2013, en trea på 72 kvadrat i Årsta med en hyra på drygt 9 600 kronor i månaden.

Senare ansökte farföräldrarna om att hyreskontraktet skulle överlåtas på den äldsta sonen.

– Värden erbjöd en etta som skulle bli för dyr, eller en lägenhet i Hagsätra långt från skolan. Sedan försvann dessa erbjudanden. Vi vädjade om att han skulle få bo kvar i lägenheten nära skolan så att hans mamma skulle kunna flytta dit tillsammans med lillebror, säger Kerstin Lager.

Annons

Betalade hyran varje månad

Farföräldrarna såg till att hyran betalades varje månad. Men trots att hyresbetalningarna löpte på, gick Nanläg Fastighetsförvaltning vidare med en uppsägning av kontraktet.

Johan Essén, som anlitats av de anhöriga som juridiskt ombud, förklarar bakgrunden.

– Hyresvärden menar att dödsboet olovligen hyrt ut lägenheten till sonen, som bott kvar i sitt eget rum efter pappans plötsliga dödsfall, och att det är så allvarligt att hyresrätten ska ”förverkas” och kontraktet sägas upp. Förverkande är den allvarligaste grunden hyresvärden kan använda för att kontraktet ska sägas upp.

Hävdar att bostaden hyrts ut i andra hand

Eftersom familjen inte meddelade värden att pappan hade avlidit när det skedde hävdar Nanläg Fastighetsförvaltning att sonen hyrt lägenheten i andra hand utan tillstånd. Värden menar också att familjen inte har behov av lägenheten eftersom pappan avlidit.

– Jag blev helt knäckt. Det var ett iskallt bemötande. Hyresvärden beklagade inte ens vad som hänt. De godtog inte vår borgen eller att mamman skulle flytta in och därmed stå för hyran, säger Kerstin Lager.

Hans Lager förstår inte hur hyresvärden får ihop det.

– Olovlig uthyrning. Det kan jag inte begripa. Grabben har bott här sedan 2013 tillsammans med sin pappa. När det handlar om barn, som dessutom förlorat sin far – hur kan man då slänga ut dem? För dem har lägenheten varit den fasta punkten. Vi fick inga besked så att vi kunde lugna barnen, säger han.

”Märkligt att man inte kan skydda barn”

Johan Essén menar att hyresvärdens möjlighet att använda sig av strängare regler, som sedan 2019 egentligen är till för att komma åt svartuthyrning, drabbar pojkarna oskäligt hårt.

– Genom att värden väljer att använda sig av dessa regler som tar sikte på svartuthyrning finns det nästan inget utrymme att ta hänsyn till förmildrande omständigheter.

– Men om en hyresgäst dör och det bor kvar en make eller sambo i bostaden är det aldrig olovlig andrahandsuthyrning, eftersom den efterlevande personen ska skyddas enligt lagen. Jag anser att samma skydd måste gälla om en ensamstående hyresgäst avlider och hyresgästens skolbarn bor kvar i bostaden, säger han.

Farföräldrarna menar att värden borde ta hänsyn till barnets bästa enligt barnkonventionen.

– Det är märkligt att man inte kan skydda barn när vårdnadshavaren går bort. Om det är så här illa så måste det ändras. Det är helt orimligt, säger Hans Lager.

Annons

”Vill inte svara på frågor”

Den äldste sonen har varit folkbokförd på adressen sedan 2013. Nanläg Fastighetsförvaltning ifrågasätter inte att sonen och pappan bott tillsammans under många år men vill inte godkänna en överlåtelse av kontraktet och hänvisar till att sonens ekonomi är för osäker.

Sonen har lämnat in handlingar som visar att han har ett sparkapital motsvarande flera årshyror. Hans farbror och farfar Hans Lager har även lovat att gå i borgen för honom.

Anita Enblom på Nanläg Fastighetsförvaltning vill inte svara på några frågor.

– Du får ta kontakt med vår jurist på Fastighetsägarna. Det är han som sköter ärendet.

Hem & Hyra har sökt Fastighetsägarnas jurist som inte vill ge en kommentar för att det pågår en rättsprocess.

Hyresnämnden gick på värdens linje

När ärendet nyligen togs upp gick hyresnämnden på hyresvärdens linje och förklarade att värden hade rätt att säga upp kontraktet. Eftersom kontraktet sagts upp av värden kan det inte överlåtas till sonen, enligt nämnden.

Hyresnämnden hänvisar till att det har tagit för lång tid för familjen att ansöka om överlåtelse av kontraktet och till att familjen saknar giltiga skäl.

Nu har de anhöriga överklagat beslutet till Svea hovrätt.

– Ska barnen hamna på gatan nu? Var ska de bo någonstans? Det enda de önskar är att hitta en trygg bostad där de kan bo tillsammans med sin mamma, säger Kerstin Lager.

– Det här mal i våra huvuden ständigt. Till sista droppen ska jag kämpa för barnen, säger hon.

Läs också Misshandlade grannen – sägs upp efter 40 år i huset Jobbade i Norge och blev sen med hyran – mister lägenheten Duvor byggde bo i garderob och elementen försvann – nu blir hyresgästen av med kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.