Barnen har tagit över utegym – högljudd lek stör grannar
Det handlar om centimeter. Utegymmets mörkgröna stötdämpande matta ligger i princip kloss intill åtta-våningshuset i Arlöv. Två övergivna barncyklar ligger slängda på marken. Det är förmiddag mitt i veckan och folktomt men annars är det rätt nybyggda utegymmet öppet för allmänheten, dygnet runt. Ett stort problem, enligt hyresgästen Gregor Koskar, vars lägenhet vetter mot utegymmet.
I praktiken lockar gymmet få träningssugna, menar han. I stället är det barnen från kvarteren runt omkring som har hittat hit. På sommarlovet är det som allra värst.
– Jag betalar nästan 10 000 kronor i månaden för att bo här och vi kan inte sitta på balkongen och över huvudet inte använda två av våra sovrum för det är så stökigt och högljutt, säger Gregor Koskar.
De mindre barnen cyklar runt runt på kvällarna, hoppar mellan hindren och klättrar i ställningarna. På en stor skylt med träningsinstruktioner och tips om hur man kan använda alla redskap döljer sig en finstilt text som berättar att det är 13-årsgräns. Få verkar ta någon notis. Ibland kommer till och med hela skolklasser med yngre barn hit tillsammans med sina lärare, enligt Gregor Koskar.
– Jag har kontaktat rektorn på skolan men det har inte heller hjälpt.
Men är det inte bra med ett gym i området?
– Gymmet i sig är det inget fel på. Det är jättefint. Men det borde inte ligga intill ett hyreshus. Det finns en massa grönområden runt omkring här. De kunde placerat det någon annanstans, säger Gregor Koskar.
Senare på kvällarna och på nätterna är gymmet ett hängställe för tonåringar som festar och röker, vilket stör sömnen för grannarna.
Gregor Koskar har tagit strid mot hyresvärden, det kommunala bostadsbolaget Burlövsbostäder. Allra helst vill han få bort gymmet. I andra hand tycker han det öppna området borde inhägnas med ett staket.
– Jag har hört av mig säkert 100 gånger. Jag har blivit som han i filmen En man som heter Ove. De tycker nog att jag är en idiot men det är fruktansvärt att ha det så här. Men ingen lyssnar. Jag går och plockar skräp här varje dag för jag vill inte bo på en soptipp, säger Gregor Koskar.
– Hon vet vad jag pratar om.
Han pekar med hela armen upp mot en inglasad balkong på andra våningen i ett rödteglat hus mitt emot. Där står Gunilla Maffiolo lutad över räcket med en cigarett i handen.
– Jag vet precis. Jag kan inte vara ute på min balkong över huvud taget. Jag hör inte vad jag själv säger när jag pratar i telefon. Ett barn har till och med trillat ner och brutit armen här, säger hon.
Men på Burlövsbostäder håller man inte med om kritiken.
– Jag har haft kontakt med en enda hyresgäst om det här och jag kan nog plocka fram fler som är positiva till utegymmet. Det finns två sidor av myntet, säger Mats Åsemo, vd för Burlövsbostäder.
Har du ingen förståelse alls för kritiken?
– Jag kan förstå att man som boende påverkas av verksamheter i en stadsmiljö. Men det kunde också ha varit en lekplats eller en grillplats. Det är svårt att tillgodose allas behov.
Hur ser du på ert ansvar som hyresvärd att utegymmet används som en potentiellt farlig lekplats?
– Utegymmet är byggt enligt alla gällande regler och lagar. Och vi gör de kontroller av gymmet som vi ska göras. Vi anlitar en extern besiktningsman.
Men om boende nu störs av gymmet?
– Om utegymmet används fel får man ringa störningsjouren. För att vi ska kunna göra något måste störningen finnas dokumenterad, säger Mats Åsemo.