Annons

Barnen utan lekplats hela sommaren – trots värdens löfte: ”Har inte råd att åka iväg”

Härryda Lekplatsen skulle stå klar till sommaren, lovade Förbo. Men bygget drog ut på tiden – och de boende fick inte svar på sina frågor. Hyresgästerna har nu tillbringat sommaren vid en byggarbetsplats. "Jag är väldigt besviken på dem," säger småbarnsmamman Martina Börjesson.
Foto: Annika Mattiasson
Barnfamiljerna på Brattåsvägen i Landvetter är kritiska till att deras hyresvärd Förbo lovade att den nya lekplatsen skulle vara klar innan sommaren. Gården är fortfarande inhägnad med stängsel.

Hyresgästerna på Brattåsvägen i Landvetter i Härryda kommun beskriver sin innergård med tillhörande lekplats som en social samlingsplats. Runt gården finns sex hus med totalt 81 lägenheter. Här bor många barnfamiljer.

På gården ses hyresgästerna och grillar tillsammans – sommar som vinter. Lekplatsen med sina gungor, sin rutschkana och sina stora sandpartier har varit populär.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Hit kom barn från alla håll och kanter, från hela Landvetter. Öppna förskolan var alltid här. Det var en trevlig lekplats innan, även om den behövde renoveras. Vi har nog haft Landvetters största sandlåda. Barnen har byggt sandslott och grävt, berättar Martin Kuusela, som bor på gården tillsammans med sambon Jessica, Eleah, 4, och Elvin, 18.

Stora delar av innergården vid Brattåsvägen har varit inhängnad sedan renoveringen drog i gång i början av juni.

Grannen Martina Börjesson bor i en lägenhet tillsammans med döttrarna Felicia, 21, Celine, 22, och sonen Milton, 2,5 år.

– Gården är den centrala punkten. Vi är alltid flera familjer ute tillsammans. Ibland äter vi två gånger ute. Då grillar vi både till lunch och middag, säger hon.

Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

Tufft som höggravid

När hyresvärden Förbo meddelade att gården skulle få en ny lekplats reagerade många barnfamiljer positivt. Lekplatsen var gammal, och en renovering var välbehövlig.

Men på ett möte i slutet av april fick hyresgästerna besked om att den nya lekplatsen skulle bli färdigställd redan innan sommaren. En farhåga spred sig om att den inte skulle bli klart i tid. Men Förbo lovade att lekplatsen skulle bli klar, enligt hyresgästerna.

– De sa att de inte skulle få börja bygga lekplatsen om de inte kunde lova att den skulle bli klar i tid, säger Martin Kuusela.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”
Hyresgästerna har haft provisoriska grillkvällar under sommaren utanför avspärrningen, där de delat på ett bord och fixat en egen grill. Martina Börjesson och sonen Milton, 2,5 år, och Martin Kuusela och dottern Eleah är några av hyresgästerna som är kritiska till det brutna löftet om att lekparken skulle vara klar till sommaren.

I början av juni drog bygget i gång. Men tiden gick. Nu har snart två månader gått sedan byggstart, och lekplatsen är fortfarande inhägnad med stängsel.

Hyresgästen Nellie Andersson bor på gården tillsammans med sambon Mikael, sonen Liam, 3 år och lilla Ronja, två veckor. Nellie har varit sjukskriven i samband med sin graviditet, och såg fram emot att sonen skulle kunna leka på den nya lekplatsen. Men i stället har sommarens lekstunder blivit större projekt.

– Det har varit jättetråkigt. Liam har fått gå mer på förskolan än jag tänkte, eftersom jag inte klarade av att gå iväg längre sträckor med honom till andra lekplatser när jag varit sjukskriven. Vi har även tappat umgänge med grannarna. Det blir inte de spontana grilluncherna, säger hon.

”Inga pengar att åka någonstans”

Nellie Andersson är kritisk till att hyresvärden Förbo sade att lekplatsen skulle bli klar till sommaren.

– Man sitter inte och lovar en sådan sak på ett möte om man inte kan hålla det.

Annons

Flera av familjerna på Brattåsvägen har inte åkt bort under sommaren. Samtidigt har innergården – med både lekplats och grillplats – varit en byggarbetsplats.

– Vår familj har inte åkt iväg någonstans, vi har varit hemma. Vi har fått traska runt till en annan lekplats eller hitta på något annat. Vi såg fram emot att det skulle vara klart eftersom de lovade det, säger Martin Kuusela.

Hyresgästerna har själva satt dit en pallkrage som barnen har som sandlåda.

När stängslet sattes upp runt lekplatsen gjorde hyresgästen Martina Börjesson på egen hand en pallkrage med sand, för att barnen åtminstone skulle ha en liten sandlåda att leka i. Hyresgästerna har även gått ihop och fixat en egen grill.

– Vi är hemma hela tiden, vi har inga pengar att åka någonstans. Vi har flera barnafamiljer som inte åker någonstans, och vi vill kunna umgås. Jag är väldigt besviken på Förbo, säger Martina Börjesson.

Inget löfte – en ambition

Hanna Holmström Tomic, kommunikationschef på Förbo, delar inte bilden av att hyresgästerna blivit lovade att lekplatsen skulle vara klar innan sommaren.

– Vi har pratat om att vår ambition hela tiden var att lekplatsen skulle bli klar innan sommaren. Sedan är det beklagligt om de uppfattat det som ett löfte. Vi kan aldrig ge löften när det kommer till sådana här projekt eftersom vi inte förfogar helt över tidsplanen, säger hon.

Projektet med lekplatsen har drivits av en konsult som bostadsbolaget tagit in. Trots att lekplatsen nu är klar är den fortfarande avspärrad. Detta eftersom man väntar på att en besiktning som ska ske någon gång i augusti, enligt Hanna Holmström Tomic.

–  Jag förstår att den nya lekplatsen är efterlängtad, och det är jättesynd att den inte blev klar innan sommaren. Men vi behöver ta det med säkerhet på största allvar, och kan inte släppa på avspärrningarna innan den är besiktigad och godkänd.

Hanna Holmström Tomic, kommunikationschef på Förbo, säger att bostadsbolaget brustit i sin information till hyresgästerna.

Brustit i kommunikation

Hade det varit bättre att vänta och inte starta ett sådant här projekt i början av juni?

– Vi har haft en bra lagd tidsplan, men det kan alltid hända saker i sådana här projekt. Ambitionen var att den skulle vara klar innan semestern drog i gång. Men sedan kan alltid saker inträffa så att det drar ut på tiden, och det har det gjort i det här fallet.

Hyresgästernas sommar har påverkats mycket. Har ni tryckt på hos konsulten om vikten att det skulle bli klart innan sommaren? 

– Ja, vi har haft en god dialog med vår konsult. Men saker kan ske oförutsett, och det är inget som vi kan förutsäga innan.

Annons

Hyresgästen Martina Börjesson har flera gånger under sommaren ringt sin hyresvärd för att försöka få information om hur det går med bygget. Hon och flera andra av hyresgästerna tycker att informationen från Förbo har varit för dålig.

Hanna Holmström Tomic säger att bostadsbolaget brustit i att ge hyresgästerna uppdaterad information.

– Vi kan se att den interna kommunikationen i projektet inte riktigt har fungerat, för att kunna bistå våra hyresgäster med en bra uppdaterad information under projektets gång. Där kan vi se att vi har brustit, vilket är väldigt synd. Det får vi titta på så att det inte upprepas igen, säger Hanna Holmström Tomic.

Hyresgäster är besvikna på sin hyresvärd efter att arbetet med en ny lekplats dragit ut på tiden. På bilden syns Förbos bovärdskontor i Ytterby.

Sandlådan försvinner

Flera av hyresgästerna har även efterfrågat att få vara mer delaktiga i utformningen av en ny lekplats. På den nya lekplatsen finns ingen sandlåda, något som varit ett önskemål bland hyresgästerna.

– Det är ur ett förvaltningsperspektiv. Sand ska ju skötas och hållas ren, katter kan ju använda en sandlåda, säger Hanna Holmström Tomic.

Nellie Andersson är en av dem som är besviken över att sandlådan försvinner.

– Vi har inte haft problem med att något barn kommit in med kattbajs. Det var jättetråkigt, det är ju där mitt barn älskar att vara, säger hon.

”Vävt in önskemål”

Förbo menar att man haft en löpande dialog över tid med hyresgästerna, och försökt tagit hänsyn till deras önskemål. Bland annat på mötet i slutet av april där skisser på lekplatsen visades upp.

– Vi har vävt in hyresgästers önskemål, såsom vi har kunnat. Det har funnit önskemål om att kunna grilla, och då har vi sett till att det ska finnas en ordentlig grillplats. Men i sådana här arbeten behöver vi också väva in vad som är gångbart på den specifika platsen ur ett förvaltningsperspektiv, säger Hanna Holmström Tomic.

Här kan du läsa om den senaste hyreshöjningen för Förbos hyresgäster, som landade på 5,4 procent efter beslut av Hyresmarknadskommittén i Stockholm. Hem & Hyra har även tidigare rapporterat om att Förbo är ett av de allmännyttiga bostadsbolag i Göteborgsregionen som kommunen plockat ut mest pengar från.

Läs också Hos kommunala Förbo blir du spärrad för dåliga referenser – i tio år: ”Inte proportionerligt” Peter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.