Barnfamilj hotas av vräkning – pappan tros ha mördats i jakten på ny bostad
Sommaren 2015 slog polisen till mot hyreshuset på Möllevången. Mamman och pappan i en av familjerna som bodde där blev misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
Enligt hyresvärden handlade det om ett fynd av skjutvapen och en handgranat, i bostaden och i förrådet. Polisen tror inte längre att mamman varit inblandad men sjubarnspappan är fortsatt misstänkt, nu tillsammans med en yngre släkting som har en ledande roll inom Malmös undre värld.
Hyresvärden Trianon såg vapenfyndet som en allvarlig störning och en fara och ville kasta ut familjen, vilket Hem & hyra rapporterade om. Hyresgästföreningen driver familjens sak i tingsrätten med motiveringen att fyndet i sig inte hade orsakat någon störning, i en juridisk mening.
Trianon bestämde sig för att låta fallet bli vilande tills brottsutredningen om vapenfyndet hade resulterat i en dom. Den var tänkt att bli vägledande i frågan – var mannen oskyldig fick familjen bo kvar, annars fick de ta sitt pick och pack och flytta.
Men historien tog en ny vändning i somras och har fått stor uppmärksamhet. En 52-årig man står åtalad för att ha fört bort sjubarnspappan och utsatt honom för en grov misshandel. Men beskrivningen är rent juridisk och försvinnandet har i själva verket hanterats som ett mord av polisen. Åklagaren i målet tror att sjubarnspappan är död men saknade tillräckliga bevis för att åtala 52-åringen under den rubriceringen.
– Att han lever är inte sannolikt men det räcker inte, säger åklagaren Pär Andersson.
Försvinnandet är ett efterspel till tvisten om hyreskontraktet på Möllevången, det framgår av polisens förundersökning. När familjen stod inför vräkningshot tog pappan kontakt med 52-åringen för att få hjälp med att hitta en ny bostad. Ett av bevisen är en lägenhetspärm, insmetad i pappans blod och med 52-åringens fingeravtryck. På något vis ska förmedlingen av andrahandskontraktet ha spårat ur, menar åklagaren.
Vad som kommer att hända med familjens bostad är oklart. Någon dom mot pappan i vapenärendet, som Trianon väntar på, kommer med största sannolikhet aldrig att komma. Mamman och barnen får tills vidare fortsätta att leva med vräkningshotet.
– Vi har inte agerat i ärendet. Vi avvaktar om han blir dödförklarad eller kommer till rätta. I väntan på det får familjen bo kvar, säger Olof Andersson, VD på Trianon.
Enligt skatteverkets experter kan processen komma att ta lång tid. I regel måste anhöriga vänta fem år efter ett försvinnande innan de kan ansöka om ett dödförklarande.
– Vi förhåller oss till legala förhållanden. I juridisk bemärkelse står han fortfarande på kontraktet, säger Olof Andersson.
Josephine Stensson är jurist på Hyresgästföreningen och har representerat familjen i tvisten med värden. Hon ser flera juridiska dilemman, från båda sidor, som kan uppstå när uppsägningen blir liggande samtidigt som mannen är försvunnen.
– Att ha en uppsägning som hänger över en, att ärendet ligger vilande i tingsrätten, är inte något man vill. Det är inte kul att ha det i bakhuvudet när en familjemedlem är försvunnen. Boendet ska vara en trygghet, säger hon.