Barnfamilj riskerar att förlora bostad efter vapenfynd
I fjor blev över 21 000 personer i södra Sverige misstänkta för att ha gjort något olagligt. Långt ifrån alla visade sig senare vara skyldiga men bara själva misstanken kan få konsekvenser.
Snart prövas ett fall i Malmö tingsrätt där en hyresvärd vill kasta ut en barnfamilj från deras lägenhet efter att polisen hittat vapen i fastigheten.
– Det finns ett antal personer som är misstänkta för att ha hanterat vapen och explosiva varor. Mer än så kan jag inte berätta, säger åklagaren Magnus Petersson.
Polisen slog till mot fastigheten i östra Malmö i början av förra sommaren och mamman och pappan i familjen greps misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Enligt hyresvärdens uppgifter bestod beslaget bland annat av handgranater och automatvapen men det vill åklagaren inte bekräfta.
Under våren 2016, knappt ett år efter tillslaget, blev även en 34-årig man som är folkbokförd på en annan adress i Malmö även misstänkt för vapenbrottet. Pappan i familjen har ett tomt brottsregister medan 34-åringen, med flera fängelsedeomar i bagaget, har kopplingar till gängbrottslighet. Mamman i familjen har under utredningens gång avskrivits från alla misstankar.
Hyresvärden Trianon har lämnat in ansökan om avhysning av barnfamiljen till tingsrätten. Budskapet – hyresgästerna måste flytta från sin lägenhet. Vapenfyndet var en allvarlig störning ansåg Trianon som menade att pappan hade erkänt under polisförhör. Utredningen var vid det skedet, och är fortfarande, belagd med sekretess.
Hyresgästföreningen invände att pappans inställning var att vapnen inte var hans och att han inte alls hade erkänt. Vapnen hade hur som helst inte påverkat omgivningen och var alltså ingen störning rent juridiskt, resonerade juristen Josephine Stensson i sitt yttrande.
– Det här är en barnfamilj som har bott väldigt länge i lägenheten och de har inte orsakat några störningar. De har varit skötsamma under åren och jag tycker att värden gör fel. Det här är ingen allvarlig störning, säger hon.
I yttrandet hänvisades till tidigare hovrättsdomar som gått på linjen att innehav av vapen inte är skäl nog för att avhysa hyresgäster. Bland annat ett som berör personer boende i Victoria Parks fastigheter på Herrgården i Malmö.
Då drog fastighetsvärden Trianon i bromsen och begärde att målet skulle bli vilande i väntan på en dom i brottmålet. Så blev det och nu ligger avhysningsmålet stilla i väntan på att åklagaren ska bli färdig med sitt arbete.
Men räcker det med misstankar om kriminalitet för att en hyresgäst ska riskera att förlora sin bostad? Trianon förklarar sitt snabba agerande med uppgifterna om ett erkännande i polisförhören.
– Det här har varit en fara för andra men Hyresgästföreningen anser att det inte har varit farligt eftersom ingenting har exploderat, säger Olof Andersson, vd på Trianon.
Det är första gången han varit med om ett liknande ärende kopplat till hyresgäster. Han ser vapenfyndet och målet främst som en konflikt mellan skötsamma och icke skötsamma hyresgäster.
– Med omtanke om övriga hyresgäster var vi skyldiga att agera. I vilket läge man bör agera får vi bedöma från fall till fall. Min grunduppfattning är att man ska vara dömd för brott men jag tycker att det var rätt att agera i detta fall, säger Olof Andersson.
Detta hänvisar hyresvärden till i kravet om avhysning:
“Om lägenheten på annat sätt vanvårdas eller hyresgästen eller någon annan, till vilken hyresrätten överlåtits eller lägenheten upplåtits, åsidosätter något av det som ska iakttas enligt 25 § vid användning av lägenheten eller inte håller den tillsyn som krävs enligt nämnda paragraf och rättelse inte utan dröjsmål sker efter tillsägelse”
Tillgången på skjutvapen och handgranater är god i Malmö och de senare kommer ofta från Balkan. Priset på gatan ligger runt 1000 kronor för en granat, enligt personer med insyn i den kriminella världen. Juridiskt sett begår inte den som innehar granater ett vapenbrott. Det hamnar istället under samma regelverk som rör bland annat fyrverkerier men det vill regeringen ändra på och ny lagstiftning väntas.