Annons

Barnfamilj tvingas flytta efter många sena hyror

Göteborg Kompisar och skola fanns nära. Tvåbarnsmamman kämpade för familjens lägenhet, men lyckades sällan betala in hyran i tid. Värden gav flera chanser, men tröttnade till slut. Nu tvingas Göteborgsfamiljen lämna sitt hem.
Foto: Pixabay
Barnens rättigheter väger tungt, men de sena hyresinbetalningarna blev till slut alltför många. Flickan på bilden har inget med artikeln att göra.

Lägenheten i ett av Göteborgs utsatta områden har varit deras trygghet. Barnen går i skolan och har sina vänner i kvarteren runtomkring.

Men mamman har gång på gång blivit sen med hyrorna. Enligt hyresvärden har hyresinbetalningen varit försenad nästan varje månad i flera år.

Läs ocksåMinistern om att barnvräkningarna ökar: "Oerhört allvarligt"I förslaget till den nya socialtjänstlagen står det ingenting om att arbeta för att komma åt barnvräkningar. Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönwall (M) säger att regeringen kommer att utvärdera den nya socialtjänstlagen kontinuerligt, för att se vad de ytterligare behöver bygga på med.

För några år sedan kom värden därför överens med mamman om ett så kallat korttidskontrakt under två års tid, som en sista chans att rädda familjens hem.

Men hyran har fortsatt att komma in sent. I somras, när mamman försökte rädda sitt uppsagda kontrakt i hyresnämnden, var hyresskulden uppe i närmare 20 000 kr.

Mamman säger att hon försökt få ihop till hyran, men inte lyckats. Hon uppger att hon söker jobb varje dag, men att det är extra svårt under pandemin. Sjukdom i familjen har också påverkat hushållskassan.

Läs ocksåForskaren: ”Krävs lagändringar för att stoppa barnvräkningar”"Många av barnen som vräks flyttar till hemlöshet. De förlorar relationen till närmiljön där de har vuxit upp och platsen som de har en känslomässig koppling till. Det kan påverka hela deras vuxna liv," säger Pia Kjellbom, forskare, som studerat barnvräkningar.

”Jag är i stort behov av min lägenhet, jag har ingen annanstans att ta vägen, jag vet inte vad jag ska göra om jag inte får behålla min lägenhet. Jag har två barn som bor tillsammans med mig, de vill verkligen fortsätta bo hos mig vilket blir svårt om jag inte har en lägenhet”, skriver mamman i ett brev till hyresnämnden.

Annons

Hennes vädjan hjälpte inte – hyresnämnden gav värden rätt att fullfölja uppsägningen.

Mamman tog den sista chansen som fanns. Hon överklagade hyresnämndens beslut till hovrätten.

Läs ocksåSexbarnsfamilj hotades med vräkning - av kommunen som fixat kontraktetEfter ett tufft år står det klart att Jimmy och barnen får bo kvar – på prov.

Inför prövningen i hovrätten har hon uppgett att socialkontoret gått med på att ta över kontraktet, om bara hyresvärden godtar det.

Men hyresvärden konstaterar att familjen även tidigare har haft hjälp från socialtjänsten. Hyresinbetalningarna har ändå inte fungerat.

Därför är värden inte sugen på att ge fler chanser. Korttidskontraktet var sista försöket, och det anser värden att hyresgästen har bränt.

Annons

Att betala hyran är något av det allra viktigaste för en hyresgäst, konstaterar hovrätten. Samtidigt måste barnens rättigheter vägas in, bland annat med hänsyn till FN:s barnkonvention.

Men slutsatsen blir ändå att mamman har varit alltför sen med hyran alltför många gånger. Sedan hyresnämndens beslut har hyresskulden dessutom nästan vuxit sig dubbelt så stor.

Det ses som så allvarligt att barnfamiljen nu blir av med kontraktet på lägenheten.

Eftersom beslutet inte går att överklaga måste de därför lämna sitt hem omedelbart.

Läs också Experter kritiska: Fler barn vräks – trots att barnkonventionen blivit lag Allt fler barn vräks – i Stockholms län står allmännyttan för hälften av fallen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.