Barnfamiljen vann i tingsrätten – får kvarts miljon för byggbuller
Fallet Sveavägen 108. Evighetsärendet. Bara de som tvingats bo i fastigheten i korsningen mot Markvardsgatan kan ha en insikt i allt som hänt sedan Bostadsföreningen beslutade att bygga ett hotell på innergården.
2016 började demoleringen av bassäng och annat som hört till det drygt hundraåriga gamla Sveabadet. Kort därpå började missnöjet gro bland hyresgästerna för att snabbt växa till en djungel av anklagelser, överklaganden och anmälningar från både fastighetsägaren och hyresgäster.
Det har handlat om uppsägningar i hyresnämnd och hovrätt. Klagomål till kommunens miljö- och hälsoskyddsenhet där beslut om viten på potentiellt flera hundra tusen kronor överklagats av fastighetsägaren. Först till länsstyrelsen, därefter mark- och miljödomstolen. Utan resultat. Viteskravet står fast. Utöver det har flera polisanmälningar för påstådda vandaliseringar och hot upprättats och lagts ner.
Det är först nu som ett aktuellt och avslutat tingsrättsärende ger hyresgäster rätt rent konkret. De får dessutom rätt på i princip varje punkt – bygget och hanteringen av hyresgästerna har inte skötts som det ska. Och det är bullret som varit värst. Från bilningar och transporter. Och dammet som följer med dem. Och avgaserna och doften av diesel. Kommunikationen om när ett arbete ska utföras har också varit under all kritik, eftersom den helt enkelt inte existerat alla gånger.
Ett par som drivit ärendet redan från början uppger att hela familjen har blivit sjuk av situationen. Mamman har fått stress- och utmattningssymptom och hörselskador av det långvariga oväsendet.
Hem & Hyra har skrivit om ärendet vid ett flertal tillfällen tidigare och redan i mars 2017 var konflikten ett oförsonligt faktum mellan Bostadsföreningens företrädare Richard Ghneim och familjen.
– Vi bygger ett hotell. Folk borde vara glada att det byggs och det går inte att bygga i stan utan störningar, sa Richard Ghneim som då också försäkrade att byggnaden skulle vara klar samma år. Det var en optimistisk prognos. Hotellet är ännu inte klart.
Enligt honom pågick då en förhandling för att sänka hyrorna under tiden bygget pågick. Men den resulterade åtminstone inte i någon komplett lösning. Andra beslut har tagits om kontraktsförhållanden men det är först nu som Stockholms tingsrätt beslutat att det ska utgå ersättning för bullret i fastigheten. Och det blev en rejäl slant. Familjen ska få 265 000 kronor i nedsättning av hyra vilket motsvarar hälften av alla inbetalda hyror sedan 2016. Hyresvärden tvingas dessutom betala ytterligare 216 000 kronor för familjens rättegångskostnader. Sammantaget är det ett rejält nederlag för fastighetsägarsidan vars inställning har varit att det inte förekommit störningar i den omfattning som beskrivits.
Domen ger bara rätt till ersättning åt familjen som drivit ärendet, företrädd av det juridiska ombudet Mikael Areskog på Hyresgästföreningen. Huruvida alla andra hyresgäster i fastigheten också kan få rätt till nedsättning av hyra får beslutas i egna processer.
Tingsrättens beslut om återbetalning har överklagats till hovrätten.