Annons

Barnfamilj vräks efter socialtjänstens miss – fyrabarnsmamman: ”Det stressar mig varje dag”

Göteborg Småbarnsfamiljen halkade efter med hyran. Värden gav dem en andra chans. Men hyrespengarna blev sena igen när handläggaren på socialkontoret tog föräldraledigt utan tydlig ersättare. Efter socialens miss vräks nu barnfamiljen. ”Jag vet inte var vi ska ta vägen”, säger mamman.
"Jag är jätteorolig. Jag söker lägenhet men hittar ingenting", säger småbarnsmamman. I slutet av sommaren måste familjen lämna lägenheten där flera av barnen har bott i hela sitt liv. Socialtjänsten har som mål att ingen barnfamilj ska vräkas. Men ett glapp i handläggningen bidrog till att hyrorna blev sena i ett avgörande skede.
Foto: Privat
"Jag är jätteorolig. Jag söker lägenhet men hittar ingenting", säger småbarnsmamman. I slutet av sommaren måste familjen lämna lägenheten där flera av barnen har bott i hela sitt liv.

– Jag försöker glömma. Göra utflykter med barnen.

Det säger småbarnsmamman till Hem & Hyra om den situation som familjen nu befinner sig i, mitt under sommarlovet. Men strategin fungerar dåligt.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Jag är jätteorolig. Jag söker lägenhet men hittar ingenting. Det är svårt för jag har skulder hos Kronofogden. Och jag har fyra barn också. Det stressar mig varje dag. Jag vet inte var vi ska ta vägen.

Häromdagen kom beskedet från hovrätten. Hyresnämndens beslut ligger fast. Den stora privatvärden har rätt att riva familjens kontrakt. När skola och förskola börjar för höstterminen måste de packa och lämna sitt hem, en lägenhet i nordöstra Göteborg. Flera av barnen har bott där i hela sitt liv.

Hyresvärden har varit tålmodig. Barnfamiljen har varit sena med hyran åtskilliga gånger de senaste åren. Föräldrarna är beroende av socialtjänsten för sin försörjning. Men förra sommaren kom inte pappan på de möten som han hade lovat. Socialen drog in pengarna.

Läs ocksåHyresgästföreningen kritiska efter granskning – "Går inte blunda för hur det ser ut"Märövägen

– Jag var ledsen och arg på honom. Eftersom han inte har gått på möten har hela familjen fått avslag, säger hans sambo i dag.

Värden gav en ny chans

När hyran uteblev tröttnade värden och skickade en uppsägning. Men bostadsbolaget gick i höstas med på att ge barnfamiljen en chans till. Familjen fick bo kvar på nåder, med förkortad uppsägningstid och en varning om att hyran absolut inte fick misskötas.

Mamman står på kontraktet. Hon säger att hon är väl medveten om hur viktigt det är att betala hyran. Hon har också hjälp av en boendestödjare via kommunen för att ha koll på räkningar, ringa myndighetssamtal och förstå vad olika utskick betyder.

Läs ocksåBetalade ingen hyra på fem år – nu har dödsboet en kvarts miljon i hyresskuldSkattebetalarna i Göteborg har gått miste om en kvarts miljon. Samtidigt har stadens försuttit chansen att hyra ut ettrummaren i fem år, trots skenande bostadsbristen. Andra personer verkar dock ha bott gratis i lägenheten efter att den ursprunglige hyresgästen dog.

– Jag har varit sen flera gånger. Men jag har ändå betalat tillbaka, med ränta. Det finns inga skulder kvar, säger hon.

Annons

– Mitt ansvar som mamma är att betala hyran. Men om jag inte får pengar, hur ska jag betala?

Barnfamilj mellan stolarna

För mitt under korttidskontraktet händer det som inte får hända. Familjens handläggare på socialkontoret går på föräldraledighet, och överlämningen blir rörig. Hyrespengarna betalas inte ut på flera månader, mitt i denna känsliga prövoperiod då familjens skötsamhet är viktigare än någonsin.

Först i mars kan mamman betala in tre månadshyror i klump. Då är det för sent. Hyresvärden har fått nog och vänder sig till hyresnämnden med en ny uppsägning. Den här gången är det inget som kan rädda kontraktet.

I beslutet från hyresnämnden bekräftar mammans boendestödjare hur socialens hantering har gått till. Hyrorna har kommit in i tid så länge utbetalningarna från socialen har tickat på. Men socialkontorets miss under vintern blir fatal. Även om enhetschefen själv tar över när missen uppdagas, och även om hyrorna funkar sedan dess, så får familjen nu betala med en vräkning.

Målet: Ingen barnfamilj ska vräkas

Sara Jonzén är enhetschef för försörjningsstöd på socialförvaltningen i nordöstra Göteborg. Av sekretesskäl kan hon inte kommentera hur själva handläggningen har fungerat i det enskilda fallet.

Däremot säger hon att socialtjänsten följer strikta rutiner så att inga mejl, brev, digitala ansökningar eller telefonmeddelanden som kommer in ska bli liggande utan åtgärd.

– Alla ärenden i vårt system ska ha en personlig handläggare. Vid både planerad och oplanerad frånvaro så jobbar vi med täckningsschema där chefen är ytterst ansvarig. Varje morgon tittar man på vilka som är frånvarande och vad vi behöver täcka, vad vi har akut och vad vi behöver hantera idag.

Socialkontoret på Förstamajgatan i Kortedala, Göteborg. En barnfamilj som riskerar vräkning får ofta extra insatser eftersom målet är att inga barn ska bli vräkta.
Socialförvaltningen i nordöstra Göteborg har sitt kontor i Kortedala.

Enligt Sara Jonzén är det ett system som fungerar väl.

– Jag skulle säga att vi är väldigt noga med det. Vi kontrollerar våra postfack, mejl, fax och telefoner flera gånger varje dag, för det kan ju komma in akuta handlingar: avhysningar, avstängning av el eller ansökan om matpengar. Det behöver vi titta på direkt.

Annons

Vad kan det bero på om glapp ändå uppstår, som i fallet med barnfamiljen?

– Jag kan inte svara på det i det enskilda fallet, utan bara svara generellt hur vi jobbar. Skulle det uppstå avvikelser på grund av att vi brustit så rapporterar vi alltid det.

Hyran det första som betalas in

Samtidigt har socialtjänsten alltså bidragit till att småbarnsmamman i nordöstra Göteborg nu har straffat ut sig, trots att hennes hyresvärd gav familjen en extra chans. Själv säger hon att hyresinbetalningarna numera har högsta prioritet.

– Den här sommaren, jag lovar dig: Min hyra är det första som betalas in. Hyra och el. Allt annat kan ordna sig senare.

Visste du inte det innan?

– Ärligt talat, jag visste inte att jag skulle förlora lägenheten. Men det var inte så att jag inte ville betala. Jag hade inte råd.

LÄS MER:

Läs också Jens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart” Socialtjänsten kunde hjälpa till med hyresskulden – ändå blev Eva uppsagd Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.