Barnfamilj vräks i Varberg efter år av sena hyror
Barnfamiljen har bott i lägenheten i Varberg i över tio år. Både mannen och kvinnan står på kontraktet. Men paret har vid ett stort antal tillfällen betalat hyran för sent.
I maj förra året skickade hyresvärden ett brev om att de i fortsättningen måste betala i tid, annars riskerar de att mista sitt hem.
Men hyran fortsatte att komma in sent. I juli sade hyresvärden därför upp lägenhetskontraktet, och vände sig till hyresnämnden för att få ut familjen.
Bakom hyreshaveriet ligger en familjetragedi. Mannen bor numera på ett akutboende. Han har suttit i fängelse i flera år, och har därför haft svårt att bidra till hyresinbetalningarna.
För hyresnämnden har han uppgett att kvinnan bor kvar i lägenheten med barnen, som har sin skola och sina vänner i området. Paret har separerat.
Bakgrunden till det långa fängelsestraffet är ett mordförsök på mannens tidigare arbetsplats. Han hade blivit varslad några månader tidigare.
En arbetskonsulent som skulle stötta i omställningen vittnade efteråt om att mannen verkade väldigt oroad och bekymrad. Själv har han uppgett att han var deprimerad en tid innan attacken. Han tyckte också illa om sin arbetsledare, som han ansåg var för hård.
En vintereftermiddag blev det bråk på arbetsplatsen mellan mannen och arbetsledaren. Mannen högg med en kniv som användes i arbetet, och träffade arbetsledaren ett flertal gånger. Flera arbetskamrater blev vittnen till händelsen.
Efteråt skulle det visa sig att mannen var påverkad av droger. Själv hade han otydliga minnesbilder av händelsen, och nekar till att han hade för avsikt att döda arbetsledaren.
Tingsrätten bedömde att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid dådet. Det räknades som en förmildrande omständighet, och kapade fängelsestraffet från åtta till sex år.
Hovrätten konstaterade senare att mannen sannolikt hamnat i en drogrelaterad psykos, och slog fast tingsrättens dom.
Domen för mordförsöket var inte mannens första möte med rättsmaskineriet. Sedan tidigare finns han med under sex avsnitt i belastningsregistret.
När det gäller de sena hyresinbetalningarna har ansvaret i praktiken huvudsakligen fallit på kvinnan de senaste åren.
Några gånger har förseningen bara varit någon dag. Men ibland har det dröjt flera månader innan hyran kommit in, och det senaste året har inbetalningen konsekvent skett en månad för sent – vid något tillfälle över 100 dagar senare än förväntat.
Inför hyresnämndens prövning har mannen protesterat mot uppsägningen. Kvinnan har inte hörts av. Hon kallades till hyresnämndens sammanträde nyligen, men dök inte upp.
Hyresnämnden konstaterar att förseningarna har varit ”många och oacceptabelt långa”. Något resonemang om förmildrande omständigheter för barnens skull finns inte.
Att betala hyran är en hyresgästs viktigaste skyldighet. Värdens registerutdrag från de senaste åren visar att paret betalat in hyran för sent 35 av 44 månader.
Därför får hyresvärden rätt att riva kontraktet. Var barnfamiljen nu tar vägen är inte känt.