Annons

Barnombudsmannen: Skärp er, kommuner!

Nyheter Inga barn i Sverige ska vräkas, enligt regeringens mål. Ändå saknar sex av tio kommuner fastslagna rutiner mot barnvräkningar. Det duger inte, tycker BO.

61 procent av landets kommuner har inga skriftliga rutiner för hur de ska arbeta förebyggande mot barnvräkningar. 

Det visar Socialstyrelsens kartläggning, där man har frågat efter aktuella, skriftliga rutiner som har beslutats av politisk ledning eller förvaltningschef.

Läs ocksåKvinna anfölls i sitt hem och knivhögg förövaren – nu vräks hon från sin hyresrättBlod i trapphuset och bild från lägenheten efter bråket.

Det är oacceptabelt, tycker barnombudsmannen, BO,  Fredrik Malmberg.

– Det är klart att det är alldeles för dåligt. Nyckeln för att kunna förebygga vräkningar är att man kommer in i ett tidigt skede. Det är otroligt viktigt och därför är det uppseendeväckande att så många fortfarande saknar rutinerna för det, säger BO.

Redan 2008 betonade Socialstyrelsen hur viktigt det är att har riktlinjer för ett vräkningsförebyggande arbete. Trots regeringens nollvision berörs fortfarande runt 650 barn av vräkning varje år. Fredrik Malmberg tycker att det är dags att skräpa kraven.

Läs ocksåHar inneboende för att klara renoveringshyran – nu vill värden vräka tvåbarnsmamman MadeleineMadeleine Tärnsby, hyresgäst hos Heba, riskerar vräkning

– Det måste införas som ett krav i socialtjänstlagen att man har ett aktivt förebyggande arbete, säger han.

Annons

Västerås hör till de kommuner som har svarat nej på frågan om rutiner för att förebygga vräkningar av barn. Enligt Kronofogdens statistik berördes 24 barn av vräkning där under 2011. Det är alldeles för många, medger Britta Wallin, enhetschef på Socialkontor Vuxen i Västerås, men hon känner inte igen uppgiften att de inte skulle ha fastslagna rutiner för arbetet.

– Vi har alltid satsat jättemycket på att förebygga vräkningar av barnfamiljer och i höstas satte vi igång ett samråd för att samla våra krafter ytterligare. Däremot kanske det inte finns på ett skriftligt dokument, säger hon.

Läs ocksåJO kritiserar hyresnämnden - hyresgäst vräktes när mejl skickades till fel personHyresnämnden i Linköping får kritik av JO efter att ha skickat handlingar till fel mejladress.

Socialkontoret får alltid veta av hyresvärdarna ifall en barnfamilj hotas av vräkning. Att man ändå inte lyckas hindra vräkningen beror ibland på att familjen självmant försvinner och inte går att få tag i.

– I andra fall beror det på att hyresvärden vägrar gå med på att låta familjen bo kvar, trots vårt arbete och trots att de kan betala, säger Britta Wallin.

Här är de kommuner (förutom storstäderna) där flest barn vräktes i fjol och där det samtidigt saknas fastslagna rutiner mot barnvräkningar. 

Annons
Kommun Vräkta barn 2011
Västerås 24
Kristianstad 22
Borlänge 19
Helsingborg 15
Sigtuna 14
Karlstad 10
Kiruna 9
Bollnäs 7
Huddinge 7
Uddevalla 6
Burlöv 5

Källa: Socialstyrelsen och Kronofogden.

I Stockholm, Göteborg och Malmö vräktes 27, 31 respektive 39 barn i fjol. Där har vissa stadsdelar angett att de har rutiner mot barnvräkningar, andra inte.

Klart sämst ser det ut Göteborg, där bara 33 procent av stadsdelarna hade sådana rutiner, enligt svaren till Socialstyrelsen.

Läs också Paret släppte inte in hantverkare – kastas ut från femma på Söder Uppgav falska uppgifter – måste flytta och blir av med all kötid
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.