Barnskelett slängdes när hyreslägenheter blev bostadsrätter
Det var i slutet av förra året som flerfamiljshuset togs över att en nybildad bostadsrättsförening. Den tidigare ägaren hade under sommaren fått bygglov för att inreda ytterligare tre lägenheter i byggnaden, som tidigare varit ett flerfamiljshus med hyresrätter.
Men en person blev vittne till hur det föregick grävarbeten på tomten. Enligt Pia Laike som är biträdande stadsarkitekt i Lunds kommun är schaktarbetet något som inte var tillåtet enligt bygglovet.
– Hela innerstan ligger ju inom fornminne så ska man ner och gräva i marken där måste man kontakta länsstyrelsen för tillstånd, säger hon.
Detta gäller även om Lunds kommun skulle missa att upplysa fastighetsägaren om detta.
Vittnet kunde se hur skelettdelar från barn låg spridda över innergården. Men när länsstyrelsen samma dag gjorde en inspektion på platsen hade schakten redan grävts igen och skelettdelarna var borta. Enligt länsstyrelsen var det dock uppenbart att det hade pågått grävningsarbeten på tomten, eftersom innergården var täckt av blålera från kulturlagren. Enligt vittnesuppgifter ska skelettdelarna ha fraktats bort av byggföretaget.
Byggföretaget och det fastighetsföretag som senare sålt huset till bostadsrättsföreningen misstänks nu för brott mot kulturminneslagen. I anmälan från länsstyrelsen står det att den som vill bygga något är skyldig att i förväg att ta reda på om fornlämningar kan beröras. Och även om det finns ett bygglov som tillåter grävarbeten måste länsstyrelsen underrättas om någonting dyker upp i marken.
Den privata fastighetsägaren som nu misstänks för brott mot kulturminneslagen har haft flera chefsuppdrag inom kultursektorn.