Bedragare lånade över en halv miljon i Leonids namn – köpte guld och bilar
Han går upp klockan fem varje vardag. Leonids Sumeiko och hustrun äter frukost, och åker till den gemensamma arbetsplatsen Stockholms bulkhamn utanför Nynäshamn. Leonids jobbar som svetsare och montör och hustrun sköter mässen dit tillresta arbetare kan få husrum.
På fritiden gillar Leonids att fiska. Några gånger om året åker de till förra hemlandet Lettland och huvudstaden Riga för att hälsa på dottern och barnbarnet. Makarna lever med andra ord ett stillsamt liv utan några större utsvävningar.
Att låna pengar har aldrig varit aktuellt. De hyr en tvåa av Nynäshamnsbostäder. Hyran är drygt 6000 kronor i månaden. Bilen de kör är snart 10 år gammal. Deras löner räcker till för det makarna behöver.
Två lån på över en halv miljon
I mitten av januari 2022 får Leonids Sumeiko ett lika oväntat som obehagligt brev i lådan: En påminnelse om ett banklån som ska börja betalas av. Tillsammans med sin före detta chef åker han till polisen. Leonids pratar engelska och ryska. Svenskan har det aldrig blivit så mycket med eftersom han klarat sig ändå på jobbet. Det visar sig att någon tagit två lån i hans namn på drygt en halv miljoner kronor.
– Jag blir stressad och chockad. Hur är det möjligt, frågar jag mig. Jag försöker ringa till svenska myndigheter för att reda ut vad som hänt.
Leonids är inte särdeles digitalt bevandrad. På grund av hans bristande kunskaper i svenska är situationen ännu svårare att hantera. Han har ett bank-id och tänker att det måste ha kapats. Så visar det sig inte vara, men han spärrar ändå sina uppgifter, så att inga nya lån kan tas. Det är tur det, för någon vecka senare försöker någon på nytt ta ett lån i Leonids namn. Den här gången på 150 000 kronor. Men lånet betalas aldrig ut.
Bilar, bitcoins och guld
Enligt kontoutdragen så har pengarna bland annat gått till två bilinköp, guld, bitcoins och diverse småinköp. Bland annat på en affär som säljer livsmedel från Bangladesh. Dessutom har 10 000 kronor swishats till en för Leonids okänd kvinna. Allt detta sker inom loppet av några dagar.
Han besöker polisen ett antal gånger och en förundersökning inleds och slutförs. De har en misstänkt person i ärendet men han har en sak gemensamt med den kvinna som fått en swish på 10 000 kronor från kontot: De har båda lämnat landet. Det rör sig om för låga belopp för att få personen utlämnad – trots att vederbörande också förekommit i en annan utredning.
Leonids Sumeiko polisanmäler båda bedrägerierna och bedrägeriförsöket. Samtliga tre utredningar läggs ner. Men för Leonids fortsätter eländet. Kravbreven från en av bankerna, Santander bank fortsätter att komma. Den utredning som banken själva gör säger kort och gott att lånet bara kan ha signerats av Leonids. Därför vidhåller banken sitt krav.
Breven från Santander bank fortsätter att trilla ner i brevlådan. Sedan från inkasso, sedan från Kronofogden. Snön smälter, våren kommer och så småningom sommaren.
Får hjälp att reda ut
Förtvivlad och uppgiven kontaktar han budget- och skuldrådgivaren Magnus Vadling på Nynäshamns kommun. I sitt arbete möter han många människor med problem och skulder. Leonids situation var väldigt annorlunda mot hur det brukar vara och Magnus Vadling försöker hitta en naturlig anledning till skuldsättningen.
– Han förefaller väldigt ordningsam. Alla i hans omgivning jobbar och är friska. Många av de jag möter har gått igenom eller är mitt i något jobbigt. Till exempel en skilsmässa, sjukskrivning, man har ofta funktionsvariation och/eller barn med problem. Det är väldigt sällan folk bara lever över sina tillgångar, speciellt inte, om man som Leonids, har jobb och aldrig tagit ett lån tidigare. Man brukar alltid kunna finna en anledning till skuldsättningen.
Det finns inget som tyder på att Leonids Sumeiko tagit lånen, konstaterar Magnus Vadling som tillsammans med Leonids försöker reda ut vad som har hänt.
Deras efterforskningar visar en möjlig händelsekedja: Bedragaren har öppnat ett bankkonto i Ica-banken i hans namn. Detta har skett genom att någon har gjort en förfalskad namnteckning. Mobilnummer och mejladress som anges är inte Leonids Sumeikos. Därefter har bedragarna kunnat beställa bank-id. Från och med 2022 krävs det ID-kontroll med scanning av legitimation eller pass som innehåller chip, men i slutet av 2021 räckte det med bankdosa och kod.
Magnus Vadling och Leonids Sumeiko kontaktar Postnord och besöker även ett utlämningsställe för att ta reda på hur den som hämtat ut legitimerat sig, men får besked att sådan information bara lagras ett halvår och den tiden hade hunnit passera. Sannolikt har gärningspersonen hämtat ut bankdosan med falskt id.
Tar hjälp av norsk skriftgranskare
I det lantliga gamla brukssamhället Stora Vika, en mil från Nynäshamn, där Leonids Sumeiko och Tatiana Shumeyko bor, sitter de blåa brevlådorna utomhus utan lås. Bedragarna kan alltså ha vittjat brevlådan och kommit åt aktiveringskoder och rekommenderade brev.
För att bevisa att Leonids signatur förfalskats hämtar han hämtat in utlåtande från en skriftgranskare med mångårig erfarenhet från norska kriminalpolisen. Resultatet talar starkt för att ansökan om Icas bankkort inte är undertecknat av Leonids Sumeiko.
Juridikens kvarnar mal långsamt. Hela 2022 och 2023 passerar. Det kommer brev från Kronofogden. Medan Santander bank ligger på om att Leonids ska betala tillbaka så är det desto tystare från den andra banken, där det andra lånet tagits. De förstod situationen, enligt Leonids Sumeiko.
Tackar nej till förlikning
Hela släkten berörs av det som hänt. Leonids och Tatianas dotter och man jobbar båda på bank i Riga och är upprörda över vad som hänt.
– Min mamma som är 85 år och bor i Riga är väldigt stressad. Hon förstår inte hur det kan gå till såhär.
För ungefär ett år sedan föreslogs Leonids en förlikning. Han tackar nej.
– Det är ologiskt att jag ska betala för ett lån jag inte har tagit!
Medan det närmar sig förhandling i Södertörns tingsrätt fyller Leonids Sumeiko 60 år. Han försöker fira som att bankens krav inte hänger över honom.
”Grät när domen kom”
I mitten av november kommer domen: Santander banks talan ogillas helt och hållet och banken döms att betala Leonidis Sumeikos rättegångskostnader på drygt 222 000 kronor, där hans juridiska ombud står för lejonparten av kostnaden.
– Det var en sådan lättnad, både jag och min hustru grät. Vi köpte champagne och skålade här på jobbet, berättar Leonidis.
Santander bank överklagade inte beslutet och betalade alla kostnader. Tre år efter någon lånade över en halv miljon kronor i Leonids Sumeikos namn är mördrömmen äntligen över. Familjen kan fira jul utan ett stort ok på axlarna.
Banken: Vi ser ingen anledning att överklaga
Santander banks nordiske kommunikationschef Eskil Pedersen svarar på Hem & Hyras frågor i mejl. Han skriver att generellt så väljer banken att ta ärenden till domstol när man inte kan avgöra vad som hänt eller inte hänt. Efter ett första domslut finner Santander bank ingen anledning till att ifrågasätta detta utan tar de kostnader som uppstått och avstår från att driva ärendet vidare.
Magnus Axelsson på polisens bedrägerirotel var förundersökningsledare i ett av Leonids Sumeikos ärenden. Han var också kallad som vittne i Södertörns tingsrätt. Magnus Axelsson vill bara svara på frågor via mejl. Han skriver att polisen hade misstänkta personer i ärenden men att de lämnat landet. För att en person ska kunna begäras utlämnad krävs det att det att man misstänks förskingrat summor omkring tre miljoner kronor.
Ica-banken har getts möjlighet att kommentera men de har inte återkommit.
Godkänn aldrig en aktivitet med din e-legitimation utan att noga läsa igenom vad det är du godkänner.
Lämna inte ut bankuppgifter på uppmaning av någon annan via telefon, mejl eller via sociala medier, även om personen säger sig representera din bank, en myndighet eller ett företag.
Är du osäker på om det är banken som ringer kan du alltid avsluta samtalet och själv ringa till din bank.
Om du råkat ut för bankbedrägeri eller kortbedrägeri
Det första du ska göra om du drabbats av bankbedrägeri eller kortbedrägeri och därmed en obehörig transaktion är att omedelbart ringa banken och få dina konton spärrade.
Använd inte det telefonnummer bedragaren ringde från. Leta själv upp bankens telefonnummer. Ofta finns ett spärrnummer som är bemannat dygnet runt. Vid kontakten med banken ska du också reklamera transaktionen, det vill säga berätta att det inte är du som fört över pengar från dina konton.
Kontakta även polisen och polisanmäl händelsen.
Källa: Konsumentverket