Annons

Bedragare vägrar flytta – fortsätter blåsa bostadssökande

Göteborg Göteborgaren sa att han ville hyra ut sin lägenhet, lämnade ut nycklarna och tog ut förskottshyra. Men allt var en bluff. Hittills har presumtiva andrahandshyresgäster lurats på närmare 400 000 kronor. Och bedrägerierna pågår ännu.
Göteborgaren har lurat minst 25 personer på stora belopp. De har trott på att han ville hyra ut sin lägenhet i andra hand och betalat hyra i förskott.

Mannen flyttade in i lägenheten hos kommunala Bostadsbolaget sommaren 2018. Några månader senare blev bostaden i Angered en brottsplats. Då började en lång serie av misstänkta bedrägerier. I mars i år hade minst 22 personer lurats på totalt 388 600 kronor.

Hyresgästen har systematiskt marknadsfört sin lägenhet för andrahandsuthyrning. Många har visat intresse och upplägget måste ha verkat trovärdigt.
– Allt har sett rätt och riktigt ut, han har bland annat använt sig av Bostadsbolagets blanketter. I vissa fall har andrahandshyresgästen också fått nycklarna och känt sig trygga med att lämna ifrån sig 25 000 kronor i deposition, säger Silke Reichmann på Störningsjouren i Göteborg som är ombud för Bostadsbolaget.

Läs ocksåStruntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadeståndI flera år lät Husia AB sina hyresgäster i Lysekil betala för mycket i hyra. Men efter att Hyresgästföreningens Ludvig Möller utrett saken har bolaget nu både tvingats återbetala en halv miljon till hyresgästerna och 275 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.

Men när det var dags att flytta in passade inte nyckeln.

Låsbyten har varit en del av bedrägeriet, men det var inte så värden fick kännedom om brotten. I stället uppdagades de när andrahandshyresgäster kom in till Boservicekontoret. De stod på gatan med sitt flyttlass och kom inte in i lägenheten.
– Det här handlar om människor som står långt ifrån bostadsmarknaden och som kanske har lagt alla sina besparingar på förskottshyran. De har trott att de gjort allt rätt. Bostadsbolaget har mött många ledsna och förtvivlade personer, säger Silke Reichmann.

Hur många låsbyten har hyresgästen begärt av Bostadsbolaget?
– Fyra. Han har sagt att han tappat nycklarna eller blivit bestulen. Det är i sig inget konstigt, det är rätt hyresgäst och rätt lägenhet, då finns ingen anledning att neka.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

Bostadsbolaget har hänvisat lurade till polisen och parallellt gjort en egen utredning utifrån ett hyresrättsligt perspektiv. Värden sa också upp hyreskontraktet och skickade frågan till hyresnämnden för avgörande.

Annons

Mannen gick inte frivilligt med på att flytta. Han medger visserligen att värdens uppgifter stämmer, men uppger att han varit utsatt för hot och tvingats genomföra bedrägerierna. Pengarna har han lämnat vidare till andra.

Hyresnämnden sätter inte så stor tilltro till det. Hyresgästen har inte utvecklat hur han tvingats begå brott. Bedrägerierna har pågått länge, vilket tyder på att hoten inte varit så allvarliga att han ska slippa hyresrättsligt ansvar. Dessutom hade mannen lurat människor även efter att värden sa upp kontraktet.

Läs ocksåSvartuthyrning avslöjad efter kidnappning – hyresgäst sägs uppEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.

Mannen har också slarvat med hyran. Endast en månadshyra har betalats i tid och från december har han inte betalat alls.

Enligt hyresnämndens beslut upphörde hyreskontraktet att gälla den 30 april. Senast den 4 maj skulle mannen ha lämnat tillbaka nycklarna, men så har inte skett.

Totalt finns i dag 25 kända bedrägerifall. Det kan bli fler. Mannen bor alltså kvar och han fortsätter att begå brott. Så sent som i dag hörde ytterligare en person av sig till Bostadsbolaget efter att ha blivit lurad under helgen.

Annons

Vad händer närmast?
– Vi har begärt handräckning från Kronofogdemyndigheten och inväntar nu verkställighet, förhoppningsvis sker det inom de närmsta veckorna. Vi är oerhört angelägna eftersom det fortsätter att komma in nya fall, säger Silke Reichmann.

Hyresgästen har överklagat hyresnämndens beslut till Svea hovrätt. Han är samtidigt aktuell i fler rättsliga instanser. Senare i år kommer bedrägerierna synas av Göteborgs tingsrätt.

Åklagarkammarens stämningsansökan omfattar 15 personer som betalat mellan 5 000 och 35 000 kronor var i förskottshyra. De begär tillbaka pengarna, en summa som uppgår till totalt 314 400 kronor, plus ränta.

Enligt stämningsansökan erkänner den misstänkte mannen brott. Hem & Hyra har inte lyckats nå honom för en kommentar.

Läs också Därför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss” Pengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.