Bedragarna håvar in pengar på falska bostadsannonser
Under året har tidningar landet runt rapporterat om bedragare som med krav på förskottshyra utgett sig för att hyra ut en lägenhet – som i själva verket tillhör någon annan.
Hem & Hyra rapporterade tidigare i år om att programledaren Yvonne Ryding och ett drygt dussin andra människor alla betalat förskottshyra för en lägenhet som visade sig tillhöra någon helt annan än personen som skrivit annonsen.
I veckan skrev Gotlands tidningar om en ung man som fick besök av en semesterfirande familj som betalt 4 500 kronor till en bedragare för att hyra hans lägenhet under sommaren.
Bedragarnas naturliga jaktmarker är nätets köp- och säljsajter. Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig på Blocket varnar för att det i sommartider är många som försöker göra sig en hacka på falska annonser om fritidsboende på eftertraktade sommardestinationer.
Tydliga varningstecken är när ”uthyraren” kräver förskottsbetalning och uppger sig bo utomlands.
– Vi granskar samtliga annonser på sajten samt annonsörernas profiler. Men det händer att falska annonser slinker igenom, även om det rör sig om mindre än en promille av alla annonser, säger han.
Blocket har de senaste två åren ökat fokus på just hyresbedragare, i nära samarbete med polisen. Just när det gäller fritidsbostäder – som ofta bara hyrs veckovis – kan det vara svårt att som kund identifiera en bedragare, eftersom förskottsbetalning är kutym och det sällan finns tid att träffa uthyraren personligen.
För att få bukt med den problematiken släpper företaget senare i sommar en betalningstjänst, där summan når uthyrarens konto först efter att kunden kommit fram till bostaden och bekräftat att allt är i sin ordning.
När det gäller andrahandsboende över längre tid har falska uthyrare i första hand varit ett storstadsfenomen. Men problemen har på senaste spridit sig över hela landet, berättar Thomas Bäcker.
På det hela stora har antalet polisanmälda fall dock minskat, visar återkoppling med polisen. Detta bland annat efter att Blocket villkorat annonseringen, så att uthyrare hindras från att kräva förskottshyra eller deposition innan lägenheten visats och kontrakt är skrivet.
– Det här är ett cyniskt brott, där man ofta utnyttjar ungas bostadssituation. Vi har därför valt att satsa extra resurser för att stoppa bedragarna.
Betala inte hyra i förskott utan använd Blockets Direktbetalning för säker betalning av handpenning och stughyra.
Kontrollera adressen/platsen med en karttjänst på nätet – ser det ut som det ska?
Avstå affären om uthyraren uppger sig bo utomlands och vill använda anonyma betaltjänster som till exempel Western Union.
Vill man stressa dig att genomföra affären bör du definitivt avstå.
Be om fastighetens beteckning eller adress och sök hos Lantmäteriet.
Be om referenser från tidigare hyresgäster.
De flesta stugor är anslutna till en samfällighetsförening. Föreningarna har oftast egen hemsida på nätet där kontaktuppgifter till funktionärer anges. Där kan du kontakta föreningen och be om referenser.
Källa: Blocket