Annons

Så gick det till när bedragarna lurades på Blocket – hyrde ut lägenheter som inte fanns

Nyheter När ”Peter” och ”Valery” hyrde ut lägenheter på Blocket nappade många. Men bostäderna existerade inte i verkligheten. I stället hamnade förskottshyror och depositioner i bedragares fickor. Nu döms en kvinna för inblandning.
Foto: Getty Images
Kvinnan lade ut annonser på lägenheter som inte fanns i verkligheten.

En kvinna i 50-års åldern, bosatt på en mindre ort i nordvästra Skåne, döms för tio fall av bedrägerier. Hon döms för att ha varit inblandad när personer, spridda över landet, lurades på pengar i samband med lägenhetsuthyrning – sammanlagt närmare 300 000 kronor. De fejkade lägenheter låg i Göteborg, Linköping och Lund.

Enligt domen i Göteborgs tingsrätt har kvinnan tillsammans med en man  –  för rätten okänd – annonserat ut lägenheterna på Blocket. Detta inträffade mellan mars och september 2021. Kvinnan har verifierat annonserna med sitt Bank-id och använt olika mejladresser. I annonserna har ”Peter” och ”Valery” stått som kontaktpersoner.

Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.

En adress blev uthyrd ut sex gånger

En adress i Göteborg lades ut för uthyrning vid sex olika tillfällen och där bodde en person som faktiskt hette Peter. Flera av de drabbade hade kollat upp adressen, sett att en Peter bodde där och sett det som en bekräftelse på att allt var okej.

Ur Göteborgs tingsrätts dom.

De som svarade på annonserna hade kontakt med ”Peter” eller ”Valery” och fick hyreskontrakt översänt. När avtalen var påskrivna betalade de in förskottshyror och depositioner till ett bankkonto – flera personer så mycket som 45 000 kronor.

Annons

Men när pengarna väl var insatta fick de inte länge kontakt med ”Peter” och ”Valery” och de förstod att de blivit utsatta för brott. De flesta var i akut behov av en bostad.

Läs ocksåAllt svårare att få hyra bostadsrätter - Antonya fick inte hyra av sin mammaKvinna framför flerbostadshus.

Fick 5 000 kronor i månaden

Kvinnan berättade för rätten att pengarna gick till henne och att hon i sin tur förde över dem till andra konton utomlands. För hennes inblandning fick hon 5 000 kronor i månaden samt provision på 200 kronor per uthyrd lägenhet. Hon trodde inte att hon gjorde någonting brottsligt – utan hjälpte en man som bodde utomlands. De hade kommit i kontakt via en vän och på telefon hade han frågat om hon kunde jobba för honom. De hade aldrig träffats personligen.

Göteborgs tingsrätt.

Hon kollade aldrig upp att lägenheterna verkligen blev uthyrda ut eftersom hon litade på honom. Hon misstänkte inte att något var fel förrän polisen kom och hämtade henne i juli 2021.

Tingsrätten gör dock bedömningen att hon visste att det handlade om bedrägerier. Det som talar för det är bland annat:

Annons
Läs ocksåBåda sidor överklagar historisk Airbnb-dom
  • Mannen som hon hade kontakt med använde flera olika namn.
  • En och samma annons med exakt samma fotografier lades ut på Blocket flera gånger.
  • Hon fick samtal som tydde på att hyresgästerna inte fick sina lägenheter.
  • Banken stängde ner hennes konton. Hon fick brev från banken om misstänkt penningtvätt.

Ska betala tillbaka

Rätten skriver att kvinnan tidigare är ostraffad och inget talar för att hon skulle fortsätta med brottslig verksamhet. Tingsrättens dömer henne till villkorlig dom och 140 dagsböter á 260 kronor. Hon ska även att betala tillbaka pengarna till de drabbade – ett skadestånd på totalt närmare 300 000 kronor.

Läs också Hem & Hyras stora granskning om bedrägerier på Facebook.

Fakta: Så kan du skydda dig mot bedrägerier

Kännetecken på bluff:

  • Lägenheten har en attraktiv adress och en rimlig hyra.
  • Bedragarna kräver vanligen flera månadshyror i förskott eller i deposition.

Gör detta:

  • Kontrollera med fastighetsägaren: Är uthyraren lägenhetsinnehavare och har hen tillstånd för andrahandsuthyrning?
  • Kolla namn och sök själv fram telefonnumret. Är det samma uppgifter som i annonsen?
  • Kräv legitimation och ett hyreskontrakt.
  • Betala aldrig i förskott innan du har sett lägenheten och kontrakt är påskrivet. Vill uthyraren ha förskottsbetalning innan hen har träffat dig? Det tyder på bedrägeri, vem vill hyra ut till en person man inte träffat?
  • Var vaksam om uthyraren är utomlands eller inte kan träffas och kräver förskott.

Läs mer på polisens webbplats.

Läs också Popsångerska anklagas för skenkontrakt – blir av med sin lägenhet Massuppsägningen kom som en chock – hyresgästen Tobias: ”Visste inte ens att jag hyrde av mellanhand”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.