Annons

Bedrägeriet börjar med bluffsamtal – så gör du dig mindre synlig på nätet

Nyheter De hittar namn, adress och telefonnummer på nätet – sedan ringer de till äldre personer för att komma hem och lura dem på bankkort, smycken och andra värdesaker. Det finns sätt att göra sig mindre synlig på internet – följ vår guide.
En närbild på en man med slips och klocka och ring som håller i en mobiltelefon, med vinjetten "Bestulen på tryggheten".
Foto: Pixaby
Bedrägeriet börjar med ett telefonsamtal - så kan du göra för att dölja ditt telefonnummer.

Bedrägerier är ett jätteproblem i det svenska samhället, och förrförra året beräknades brottsvinsterna till svindlade 5,8 miljarder kronor.

En del av dessa bedrägerier är det som polisen kallar fysisk vishing. Det börjar med att bedragarna ringer massvis med samtal. Om personen som blir uppringd svarar och inte anar oråd inleds bedrägeriförsöket, som i vissa fall slutar med ett hembesök där de drabbade blir av med sina besparingar. Likt det som drabbade Olof och Mary, som Hem & Hyra berättat om.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester
Två äldre personer som sitter vid ett köksbord och håller i varsin blommig kaffemugg som står på ett bord med blommig duk.
Mary och Olof i skånska Landskrona blev av med 41 500 kronor efter att bedragarna som först ringt kom hem till dem.

Flera söktjänster som finns tillgängliga på nätet publicerar information om namn, ålder, adress och telefonnummer – som kan användas av bedragare. Utöver detta kan den med onda avsikter också se var i en fastighet personen bor, och om det finns fler vuxna personer i hushållet. I vissa fall går det också att sortera på ålder, eller enkelt välja ut alla som heter Inga, Berit eller Elsa.

Gör ditt telefonnummer osynligt först

Det finns möjlighet att göra telefonnummer och andra personuppgifter svårare att komma åt. Det första steget är att vända sig till mobiloperatören för att göra telefonnumret hemligt. Det är nämligen från mobiloperatörerna och Statens personadressregister (SPAR) som de kommersiella söktjänsterna på nätet köper uppgifter. Även om du vänder dig direkt till en söktjänst och tar bort numret där, så kan det dyka upp igen när uppgifterna från telekombolaget förnyas.

Hem & Hyra listar några vanliga söktjänster, och hur du kan bära dig åt för att dölja dessa eller i vilket fall göra de svårare att komma åt.

Läs också3 tips från polisen - så skyddar du dig mot bedragare i hemmetEn tvådelad bild med vinjetten "Bestulen på tryggheten" - en övervakningsbild som visar en person med pixlat ansikte som håller någonting i handen medan andra personer går förbi i snön i bakgrunden, samt porträtt av en ung kvinna med glasögon, piercing i läppen, rödaktigt hår och vit blus.

Birthday.se

Gå in på hemsidan, leta upp ”Kontakta Birthday” och skriv ett meddelande för att ta bort ett felaktigt telefonnummer eller dölja dina övriga personuppgifter för de som inte är inloggade i tjänsten. De som är inloggade kommer ändå att kunna se dina personuppgifter, men det blir lite krångligare. Det går också att mejla på info@birthday.se.
https://www.birthday.se/kontakta

Annons

Eniro.se

Logga in med bank-id för att komma till din profil. Därifrån kan du välja att ändra eller helt ta bort de uppgifter som visas om dig.
https://uppdatera.eniro.se/person

Hitta.se

Logga in med bank-id och klicka dig vidare till ”Ta bort kontaktsida”.
https://www.hitta.se/kontakta-oss/ta-bort-kontaktsida

Merinfo.se

Logga in med bank-id och klicka dig vidare till ”Ta bort mig från Merinfo.se”. Det kommer dock vara möjligt för personer som är inloggade i tjänsten att se dina personuppgifter. Ditt telefonnummer kan du dölja via ”Mina sidor”.
https://www.merinfo.se/ta-bort-uppgifter

Mrkoll.se

Logga in med bank-id och klicka dig vidare till ”Kundservice” för att ta bort telefonnummer eller tillfälligt dölja adress.
https://mrkoll.se/om/andra-uppgifter/

Ratsit.se

Logga in med bank-id och klicka dig vidare till ” Personuppgiftspolicy”. Personuppgifterna kommer endast att döljas under 12 månader, och sen måste du göra om samma sak. Personer som är inloggade i tjänsten kommer dock att kunna se dina personuppgifter hela tiden.
https://www.ratsit.se/redigera/dolj

Annons

Lagändring kan göra det svårare att komma åt personuppgifter

Att det inte går att ta bort sina uppgifter helt på vissa tjänster beror på lagstiftningen.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Dessa tjänster skyddas av Yttrandefrihetsgrundlagen och har därmed samma starka skydd som till exempel en tryckt tidning eller en nyhetssändning i tv.

I slutet av förra året gav regeringen en utredare i uppdrag att se över om lagen kan ändras så att söktjänster på nätet inte ska omfattas – bland annat med hänvisning till bedrägeribrott mot äldre.

Läs ocksåPolisen ser större risk för våld när gängkriminella lurar äldre i deras hem: "Mer hotfullt beteende"En tvådelad bild som visar två mörka siluetter i en gångtunnel och en hand till en äldre person som håller i en käpp och texten "Bestulen på tryggheten".

”Vi måste därför göra det svårare för kriminella att kartlägga personer i olika söktjänster i syfte att begå brott”, skrev justitieminister Gunnar Strömmer i ett pressmeddelande då.
Senast 15 november ska utredaren har redovisat sitt förslag.

Bestulen på tryggheten
Läs också ”Portvakten” Michael håller koll på huset – så kan grannar stoppa åldringsbedragarna Mary och Olof lurades att släppa in bedragare – blev av med sparpengarna: ”Sa att de var från polisen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.