”Behöver se över systemet”
Sedan oktober kan Dennis Bucht, tidigare vd för kommunägda Mölndalsbostäder, åka båt till jobbet. Från bostadsrätten på Eriksberg till Fastighetsägarnas regionkontor vid Lilla Bommen tar Älvsnabben ungefär 20 minuter över Göta älv.
Men numera gör han betydligt fler arbetsdagar på annan ort. Fastighetsägarna GFR organiserar privatägda hyresvärdar i flera län, och har kontor i såväl Kalmar och Linköping som Halmstad och Karlstad.
– Vi är en medlemsorganisation, precis som Hyresgästföreningen. Den största skillnaden från mitt förra jobb är att styrelsen i de kommunala bolagen har ett politiskt uppdrag, de är inte fastighetsägare på samma sätt. Här kan medlemmarna verksamheten och vet vad som är viktigt för dem, säger Dennis Bucht.
Samtidigt är kärnverksamheten sig lik, tycker han.
– Till viss del tar man ett annat ansvar i ett kommunalt bolag. Politikerna kan bestämma att man gör olika saker som är viktiga för staden. Det kan handla om sociala bostäder eller vad som helst. Men jag tycker inte att jag går till ”andra sidan”, som en del har frågat mig. Det är fastighetsägarfrågor på båda ställen. Man vill vara med och bygga staden, göra det bra för hyresgästerna.
Att värna hyresrätten är ett av hans viktigaste uppdrag, framhåller Dennis Bucht.
– För att göra det ser man till att det finns folk som vill investera i fastigheter. Vi vill skapa rörlighet på bostadsmarknaden. Dels genom att bygga mer så att det finns tillräckligt mycket hyreslägenheter på marknaden. Men man måste också se över hyresnivåer. Vi tycker inte det är vettigt att man betalar den lägsta hyran i de mest attraktiva områdena.
Marknadshyror?
– Jag tror inte att det ska vara helt fri hyressättning, att marknaden bestämmer helt och hållet. Men en annorlunda hyressättning, som ändå tar sikte i hyresgästernas förväntningar och vad de är beredda att betala för. Man behöver se över dagens system.
Du har ärvt ett getingbo. De strandade hyresförhandlingarna för över 43 000 göteborgare riskerar att bli en långkörare i hyresnämnden. Hur ser du på frågan?
– Det är inget bra alternativ att hela processen ska gå den vägen. Vi får försöka lösa den på ett eller annat sätt. Det pågår en process i dag. Men jag vill föra en diskussion med Hyresgästföreningen kring de här frågorna också.
Många hyresgäster har väntat i snart ett år på besked. Kan de räkna med en förhandlingslösning?
– Jag är alltid optimistisk så det hoppas jag. Men om, när och hur har jag ingen aning om idag. Man får ha en beredskap för att det kan bli en retroaktivitet i det här. Det är inte den bästa situationen. Men lagstiftningen ger ingen annan möjlighet. Båda parter har lika stort ansvar i det här.
För ett år sedan kartlade Hem & Hyra löneläget för landets kommunala bostadschefer. Då ansvarade du för 3 500 lägenheter och tjänade 91 500 kronor i månaden. Vad får du nu?
– Det är ingenting jag vill gå ut med. Jag är nöjd med min lön. Annars hade jag inte bytt. Men för mig är inte lönen drivkraften, utan det handlar om utmaningen jag har fått.
Hösten 2016: Vd Fastighetsägarna GFR
2008-2016: Vd Mölndalsbostäder
2005-2008: Vd Uddevallahem
1997-2005: Ekonomichef Bostadsbolaget Göteborg
1995-1997: Ekonomichef Mölndalsbostäder
En av fem regionföreningar inom Fastighetsägarna Sverige.
Har cirka 5 000 medlemmar, som i sin tur äger drygt 17 000 fastigheter inom Västra Götalands, Värmlands, Hallands, Jönköpings, Kalmar och västra Östergötlands län.
Har kontor på nio orter. Huvudkontor i Göteborg.