Annons

Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar

Skåne I närmare tre år pressade värden på att den vanvårdade lägenheten måste rensas och städas – men inga hjälpinsatser såg ut att vara till nytta. Men precis när kvinnan var på väg att förlora sitt hyreskontraktet vände det.
Bilden är från ett reportage i Hem & Hyra 2021. Personer med samlarsyndrom har svårt att göra sig av med ägodelar.

Redan på sommaren 2021 signalerar hyresvärdens personal om att något inte står rätt till. När man lite senare gör ett hembesök upptäcker man att lägenheten är full med saker. Säckar ligger staplade på varandra längs med väggarna. Enda sättet att ta sig runt i trerummaren är via en smal gång.

Efter det första hembesöket försöker värden få till fler möten men hyresgästen avbokar varje gång, enligt handlingar i Hyresnämnden i Malmö. Först nästan ett år senare blir man insläppt i lägenheten, men bara för att se att det ser likadant ut.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hundbajs i påsar

En orosanmälan blir inskickad till socialförvaltningen som kort därefter beviljar boendestöd. Kommande besök ger inga positiva besked. Istället blir det som värden kallar för vanvård bara sämre och sämre. Vid ett tillfälle har hyresgästen samlat på sig hundbajs i påsar som hon säger hon ska ska ha till gödsel till våren.

I augusti 2023 gör hyresgästen, hyresvärden och en socialsekreterare upp en plan om städning och rensning men bara för att några månader senare konstatera att inget har hänt.

Tiden går och i slutet av november 2023 blir kvinnan uppsagd. Enligt värden har hon då inte hörsammat varningen om att lägenheten måste bli åtgärdad, detta trots att värden har försökt att hjälpa henne.

Annons
Läs ocksåBirgit, 95, bor i en stuga med vedspis – får inte flytta till systerns äldreboende

Kvinnan flyttar inte självmant och hyresvärden skickar ärendet till Hyresnämnden i Malmö. Där har nu kvinnan och hyresvärden träffat en förlikning. Det finns flera anledningar till att kvinnan får behålla sitt hyreskontrakt.

Belamrad lägenhet kan vara brandfara

Ungefär 2,5 procent av Sveriges befolkning beräknas vara samlare. En genomsnittlig klient är mellan 40 och 60 år, berättar ett saneringsföretag som Hem & Hyra har träffat. Ingen socialgrupp är mer representerade än någon annan.

Enligt hyreslagen är man skyldig att hålla sin lägenhet i ett vårdat skick. En belamrad lägenhet kan innebära en brandfara, och det får inte heller vara svårt för hyresvärden att utföra nödvändiga åtgärder i lägenheten.

Läs ocksåTusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"Ryggtavlan av en person som står och tittar ut från en högt belägen balkong.
En man som står och bläddrar i en pärm.
Johan Perup, jurist på Hyresgästföreningen.

Johan Perup är jurist på Hyresgästföreningen. Han var ombud för den skånska kvinnan och har arbetat med flera liknande fall. Enligt honom krävs olika omständigheter för att hyresgäster med samlarproblematik ska kunna ta sig ur det – och därmed kunna bo kvar i en vanlig lägenhet.

Det är nödvändigt stora insatser från myndigheter och personer runtomkring. Det måste också finnas ett stöd från hyresvärden, samt en självinsikt från den drabbade om att hen behöver hjälp.

Annons

– Och det är en psykisk sjukdom och måste behandlas som det, säger Johan Perup.

Berättar att hon är sjuk

När hyresnämnden hade förhandling för att avgöra kvinnans fall var en stödperson på plats, likaså socialförvaltningen, hyresvärden och Hyresgästföreningen. Orsakerna till att de kunde enas i en förlikning var:

  • Efter uppsägningen har skicket på lägenheten markant blivit bättre.
  • Socialförvaltningen intygade att städningen nu är bättre och lägenheten inte längre var lika belamrad.
  • Hyresvärden intygade samma sak, dock var ännu ett sovrum fullt med grejer.
  • Hyresgästen berättade att hon var sjuk men att hon nu fått stöd av socialförvaltningen som också har hjälpt henne att tömma bostaden. Hon insåg att hon behövde hjälp och ska ta emot det framöver.

Kvinnan måste släppa in hyresvärden

Förlikningen innebär att parterna skriver ett korttidsavtal som gäller i ett år. Om allt går bra övergår det sedan till ett vanligt avtal.

  • Uppsägningstiden är en månad och avtalet blir förlängt en månad i taget.
  • Hyresvärden ska besiktiga lägenheten en gång i månaden.
  • Hyresgästen måste släppa in värden.

Fakta: Hur stökigt får det vara?
En lagbok och en skurhink.
Enligt hyreslagen är man skyldig att vårda sin lägenhet.

Det finns ingenting i hyreslagen som reglerar hur många prylar man får ha per kvadratmeter, men man måste kunna hålla rent. Mängden saker får heller inte vara en brandfara. ”Man bör kunna se golvet i alla fall, det är grundläggande”, säger Martin Hansson, jurist på Hyresgästföreningen.

Läs mer: Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Läs också Svartbyggen och skrämda hyresgäster: Grillkungen i blåsväder Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.