Bengt ger unga en mötesplats
Hallå där Bengt Andersson. Varför gör ni detta?
– För några år sedan var det oroligt här i Torpsbruk. Det var mycket skadegörelse och nedskräpning. Det fanns ingenting för de unga att göra här och vi ville ändra på det. Annars driver de bara omkring men här får de något att se fram emot och vi lär känna dem på ett annat sätt.
– Det här är ju inte bara för de asylsökande utan också för dem som fått uppehållstillstånd och bosatt sig i lägenheterna här. Totalt är vi åtta, nio personer från Röda Korset som är ideellt aktiva med detta.
Ni är inne på tredje året nu och ni har även fått Alvesta kommuns integrationspris. Har det verkligen skett en förändring i samhället?
– Det har det verkligen. Det har blivit mycket lugnare och både skadegörelse och nedskräpning har minskat. Eftersom vi känner dem som är här, eller lär känna dem, så är det inga problem för oss att säga till om vi ser att något inte är som det ska. Vi gör även saker med barnen utomhus. En dag var vi till exempel ute och plockade skräp.
Vad gör ni när ni är på fiket?
– Vi fikar, spelar spel, lägger pussel, spelar pingis. Vi umgås. Vid varje tillfälle är det mer än 50 personer som kommer. Det är ungdomar, barn och föräldrar. Vi samlar även in kläder och annat som behövs. Framför allt nu i vinter. Det är inte så kul att se dem komma i badtofflor. De är även en omsättning på de asylsökande så därför går det åt mycket kläder. Men vi ser att människorna här är väldigt givmilda.
Du lägger ned en hel del av din fritid till detta. Vad ger det dig?
– Det ger mycket tillbaka. Bara för en stund sedan var fem barn hemma hos mig för att få hjälp med att laga en cykel. Det är roligt.
Ålder: 69 år.
Bor: I Torpsbruk, fem kilometer utanför Moheda. I samhället bor 400 personer, omkring en fjärdedel av dem är utrikes födda. Förutom de fasta invånarna tillkommer 100 asylsökande, majoriteten familjer.
Aktuell: En av Röda Korsets volontärer som genom att erbjuda unga en mötesplats skapat ett lugnare samhälle i Torpsbruk.