Annons

Bengtsforsvärd gjorde helt om

Bengtsfors I dag skulle hyresnämnden ta upp frågan om tvångsförvaltning av en fastighet i Bengtsfors. Ärendet tog snabbt en överraskande vändning.

Bernt Fredriksson Fastigheter i Bengtsfors AB har haft ekonomiska bekymmer i flera år. Tre gånger har Bengtsfors energi hotat att stänga av leveranserna till 15 lägenheter på Kinadalsvägen eftersom räkningarna inte betalats. För att inte stå utan värme och vatten har hyresgästerna betalat sina hyror direkt till energibolaget. 

Hem & Hyra har tidigare skrivit om turerna kring hyresvärden Bernt Fredriksson. Enligt en uppgörelse i augusti skulle han försöka få in pengar genom att sälja en fastighet. Det har inte gått. 

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

I dag tog hyresnämnden upp Hyresgästföreningens krav på tvångsförvaltning i fem år. Sammanträdet blev inte särskilt långvarigt. När Bernt Fredriksson förklarat att han motsatte sig kravet undrade hyresrådet Hans Henriksson hur värden då hade tänkt sig att förvaltningen skulle skötas.

Fastighetsägaren slog ner blicken i bordskivan framför sig.
– Jag sitter här med en konkursansökan. Nu funderar jag inte längre utan lämnar in den i dag, sa han.

Annons

Hem & Hyra fick en kort pratstund med Bernt Fredriksson efter sammanträdet. Han vill inte gå in på exakt vad som gått snett, bara att det finns personliga skäl till att underhållet blivit lidande och ekonomin kommit i gungning.
– Hade allt fungerat som det skulle privat skulle det inte blivit så här. Jag har inte bara struntat i att betala, säger han.

Läs ocksåHovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagningEn äldre kvinna med förkläde och en handduk om huvudet står i ett kök där man ser en köksfläkt i bakgrunden.

En orsak till att intäkterna släpat efter är att två lägenheter på Kinadalsvägen är i så dåligt skick att de inte har gått att hyra ut. En annan fastighet är så eftersatt att miljöförvaltningen förbjöd boende i den för två år sedan. 
– Jag har försökt få lån för att renovera i flera år. Det har inte gått, säger Bernt Fredriksson.

Dagens konkursansökan kom utan förvarning för både nämnden och Hyresgästföreningen. Bernt Fredriksson har dock haft den möjligheten öppen under en tid.
– Det fanns ingen återvändo. Kan jag inte sköta bolaget ska jag inte ha det heller. En tvångsförvaltning hade jag inte velat gå med på, jag vill sköta mina affärer själv och inte att någon annan tar över när jag äger det, säger han.

Annons

För hyresgästerna betyder dagens vändning inte något i praktiken närmsta tiden. De har besittningsrätt och kan alltså bo kvar. När det finns ett konkursbeslut får det betala hyran till konkursboet. 

Läs ocksåUppsagd för att hunden ylar hemma i lägenheten - nu prövas fallet rättsligtEn tvådelarbild med en hund som ylar och en domarklubba.

Hyresgästföreningens jurist Lena Walther hade ändå hellre sett att det blev ett beslut om tvångsförvaltning.
– Det hade varit bättre för hyresgästerna, förvaltningen skulle ha gått till ett skötsamt bolag. Nu vet man inte vad det blir för ägare, säger hon. 

Fakta: Tvångsförvaltning

​Om en hyresvärd grovt missköter sina fastigheter kan hyresnämnden besluta om tvångsförvaltning.
Värden tvingas då lämna över hela ansvaret för fastighet­en till en annan förvaltare, som tar in hyrorna och sköter huset, vanligtvis i en period på tre år. Nya beslut om tvångsförvaltning tas om det krävs.
Endast kommuner och Hyresgästföreningen kan ansöka om tvångsförvaltning.

Läs också Fyra månader utan möjlighet att gå ut – när värden inte ville fixa hissen blev Kurt instängd Dömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivning Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.