Beordrade attack med handgranat – nu kan hyresgästen tvingas ut: ”Sprider otrygghet”
Flera sprängladdningar exploderade utanför entrén till biljardhallen i östra Malmö. Ingen person blev skadad men delar av fasaden förstörd av tusentals små stålkulor från en handgranat.
Samtidigt pågick telefonavlyssning och i den framkom uppgifter som gjorde att polisen såg en förklaring till attacken – en pågående konflikt mellan kriminella. Explosionerna inträffade på nyårsafton 2023 och i somras dömde Malmö tingsrätt en 59-årig man till fängelse i två år och tre månader för inblandning i sprängdådet. Enligt tingsrätten skedde attacken på hans order.
Nu riskerar detta att få ytterligare konsekvenser för mannen, och hela hans familj. Familjen har adress i ett hyreshus på Rosengård vars ägare är det kommunala bostadsbolaget MKB. Värden har redan rivit kontraktet och nu går frågan vidare till hyresnämnden.
Filmklipp på granat ska motivera uppsägning
Uppsägningen är direkt kopplad till granatattacken och bygger på material från polis och domstol. I förundersökningen finns ett filmklipp från Snapchat som visar hur någon hanterar en handgranat. MKB anser att 59-åringen instruerade en annan person att hämta handgranaten till hans lägenhet. Vidare att det är detta som klippet visar. Samma granat som alltså senare exploderade vid biljardhallen.
Bolaget menar att hanteringen av granaten utsatte de som ”bor och verkar i omgivningen för störningar som är skadliga för hälsan och som försämrat deras bostadsmiljö”. Vidare att 59-åringen sprider otrygghet och har misskött sig så pass mycket att han inte längre kan bo kvar. MKB beskriver det som hänt som en särskilt allvarlig störning.
Detta framgår av dokument som MKB har skickat in till hyresnämnden, i övrigt har hyresvärden avstått från att kommentera fallet.
Polisen ser risk för hämndattacker mot huset
Polisen knyter, enligt Hem & Hyras uppgifter, sedan flera år tillbaka 59-åringen till släktbaserade kriminella nätverk. Vidare har polisen på Rosengård inför den nu aktuella hyrestvisten skrivit ett utlåtande som beskriver mannens koppling till brottslighet. Han har tidigare blivit kartlagd inom projektet Sluta skjut som fokuserar på kriminella med kopplingar till dödligt våld. Polisen menar nu att det finns en risk för att 59-åringens hus utsätts för attacker från fiender.
”Som alltid när kriminella utför aktioner mot varandra blir det en överhängande risk för vedergällning, där risken är stor att den riktas mot deras bostadsadress”, står det i skrivelsen.
Nu är det upp till hyresnämnden att avgöra om 59-åringen och hans familj kan bo kvar, eller om värden ska få rätt att kasta ut honom. Mannen, som har varit hyresgäst hos MKB sedan nittiotalet, har tagit hjälp av en advokat för att bestrida uppsägningen. Han har inte för avsikt att flytta frivilligt.
– Han bestrider. De påståenden som framförs är felaktiga, säger advokaten Lars Kruse som menar att hyresvärdens argument inte håller.
– Fotografiet på mannen med handgranaten har granskats av NFC (Nationellt forensiskt centrum, som undersöker spår från brottsplatser) som säger att det är sex gånger mer sannolikt att det inte är hyresgästens trappuppgång.
Inför domstol har 59-åringen tidigare förnekat att han är kriminell och berättat att han arbetar med import av ”prydnadsföremål och presentartiklar”.
MKB har tagit strid mot kriminella hyresgäster
Fallet är ett av flera liknande på senare år som visar att MKB följer brottmålsprocesser i domstolar, därmed också vad som händer i den undre världen i Malmö, och att bolaget tagit strid mot kriminella hyresgäster genom uppsägningar. Hem & Hyra har rapporterat om flera tidigare fall och hur arbetet kostat miljonbelopp i form av extern juridisk hjälp. Enligt MKB:s tidigare uttalande är detta motiverat med säkerhetsskäl samt behov av specialistkompetens. Även i det aktuella fallet med 59-åringen har MKB anlitat hjälp utifrån.
I somras skärpte riksdagen lagen på ett sätt som ska göra det enklare att vräka hyresgäster som begår brott. Hyresreglerna ändrades på flera sätt, bland annat genom att negativ påverkan på hela bostadsområden ska kunna räknas in vid uppsägningar. Detta gäller även föräldrars tillsynsansvar över hemmaboende barn.
MKB:s ombud i målet med handgranaten, Johan Ramklint, menar att lagändringen inte har någon betydelse för fallet. Brottet som tas upp skedde innan lagskärpningen klubbades genom. Än så länge ser han inget tydligt svar på hur domstolarna kommer tolka hyreslagen på det här området i framtiden.
– Jag liksom många andra är spända över hur nämnden kommer att tillämpa den nya lagstiftningen och vad den faktiskt får för konsekvenser. Vissa påstår att den kommer att få väldigt stora konsekvenser och andra menar att de kommer att jobba på som tidigare. Det är lite olika inom branschen hur man väljer att se på det där, säger Johan Ramklint.