Berlin inför hyrestak – värdar tvingas sänka överhyror

Nyheter Nu är det klart. Berlin inför en lag som stoppar hyreshöjningar, inför ett hyrestak och tvingar igenom sänkningar av hyror som ligger för högt över taket. Synke Köhler, som hotades av 167-procentig hyreshöjning, är glad: "Det är det första steget. Det borde följas av fler."
Foto: Sophie Kirschner
Nu införs hyresstopp i Berlin. Hyresgästen Synke Köhler är glad, men vill se samma sak hända i hela Tyskland.

Hyresvärdar i Berlin har i praktiken kunnat begära marknadshyra av nya hyresgäster. I en stad, vars popularitet har exploderat, har det lett till dramatiskt stigande boendekostnader. På tio år steg hyrorna för nytecknade kontrakt med 93 procent. Även renoveringar har lett till mycket kraftigt höjda hyror.

När Hem & Hyra besökte Berlin i november pågick en upprörd debatt sedan stadens politiska ledning, bestående av Socialdemokraterna, Vänstern och De Gröna hade föreslagit ett hyrestak ”Mietendeckel”.

Läs ocksåHyrestak visade sig vara olagligt – nu befaras hyrorna stiga

Efter vissa förändringar röstade Representanthuset igenom lagen i går. Den gäller för 1,5 miljoner lägenheter byggda före 2014 och innebär bland annat:

  • Hyrorna fryses i fem år, men kan höjas med 1,3 procent per år om de inte ligger på för hög nivå.
  • Hyrestak införs, där nivån beror på husets ålder och grad av modernitet.
  • Hyresvärdar som tar ut mer än 20 procent över hyrestaket måste sänka hyrorna till den nivån inom nio månader.
  • Hyresgäster som har för hög hyra behöver inte ansöka om sänkning, bara anmäla till ett distriktskontor.
  • Hyreshöjningar vid renovering begränsas.
  • Hyresvärdar som bryter mot den nya lagen kan få böta upp till fem miljoner kronor.

Den politiska oppositionen och fastighetsägarorganisationerna är djupt kritiska. De varnar för att hyresstoppet kommer att leda till tvärstopp för bostadsbyggande, renoveringar och investeringar i Berlin och att många hyresvärdar kommer att få ekonomiska problem.

Frågan är också om delstaten Berlin har rätt att införa en sådan lag eller om den strider mot Tysklands konstitution. Beslutet lär överklagas och in i det sista ändrades delar av förslaget för att försöka undvika att lagen ogiltigförklaras. Fastighetsägarorganisationen ZIA menar att ändringarna inte räcker.

Läs ocksåStopp för spekulation och snabba hyreshöjningar i Danmark

– Enligt vår bedömning förblir lagstiftningen åtminstone formellt inte konstitutionell, även i den ändrade versionen,” säger ZIA: s president, Andreas Mattner i ett pressmeddelande.

BmV, en av Berlins hyresgästföreningar, välkomnar däremot beslutet. Kritiken att det kommer att slå hårt mot hyresvärdarnas ekonomi är inte befogad, tycker Reiner Wild, VD för BmV.

– En paus för hyresgästerna är motiverad eftersom hyresintäkterna och fastighetstillgångarna har ökat massivt, det bör inte glömmas.

Läs ocksåNu avgörs slaget om Berlins marknadshyrorHyresgäster protesterar i Berlin

Synke Köhler, som fick besked att hennes kallhyra skulle höjas från motsvarande 6 000 till 16 000 kronor efter renovering, är en av de hyresgäster som pustar ut.

– Jag är glad att Mietendeckel-lagen antogs. Den är ett första steg, som borde följas av fler. Vi behöver ett starkt skydd för alla hyresgäster, inte bara i Berlin, säger hon.

Läs också Synke i Berlin: Jag fick besked om 167-procentig hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.