Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg
Det var i februari som Göteborgs studentjätte SGS lämnade förhandlingarna med Hyresgästföreningen, för fjärde året i rad.
Från början yrkade studentvärden på att få höja hyran med 8,7 procent från årsskiftet. Hyresgästföreningen efterlyste större hänsyn till studenternas pressade ekonomi, och kallade kravet ”orimligt högt”.
Men SGS vd Magnus Paulsson menade att nivån var väl avvägd.
– Kostnaderna är tuffa för studenter. Men det är även tufft för en bostadsstiftelse, och vi har också ansvar för den. Så det är en sammanvägning av flera olika parametrar, sa han till Hem & Hyra i februari.
Avgjort av en oberoende ordförande
SGS valde att överlämna Göteborgshyrorna till Hyresmarknadskommittén, HMK. Där har antalet ärenden i år slagit alla rekord sedan tvistelösningsfunktionen startade sitt arbete 1957.
Men enligt ett brev som Hyresgästföreningen har skickat ut till sina medlemmar kunde inte heller HMK enas. I stället kallade HMK in en oberoende ordförande, en slags medlare, som nu har beslutat om hyresnivån.
SGS får höja hyrorna med 4,6 procent för flertalet av sina lägenheter från och med 1 mars. Det motsvarar cirka 280 kronor mer i hyra för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor. Nivån är en av de högsta hittills i hela länet.
Ett fåtal bostäder som byggts med investeringsstöd får en något lägre höjning. Det gäller Plejadgatan, Övre Sanatoriegatan, Tillgången och Sven Brolidsväg.
Måste betala flera månaders höjning i efterskott
För studenterna inleds sommaren med att hyreshöjningen för mars, april och maj tas ut i efterskott på juni månads hyresavi.
– Det här visar tydligt att stiftelsen inte vill ta sitt ansvar som förhandlingspart utan systematiskt vänder sig till Hyresmarknadskommittén för att få igenom sina höga hyreskrav. Det är väldigt olyckligt. Att det dessutom blir retroaktivitet för tre månader som tas ut på junihyran är beklagligt, säger Pontus Blad, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.
SGS är inte heller nöjda med den utdragna processen, skriver bostadsstiftelsen på sin hemsida: ”Till nästa år kommer parternas förhandlingsprocess att utvecklas i syfte att korta förhandlingstiden för att undvika retroaktiv hyresjustering.”
Stiftelsen Göteborgs studentbostäder är hyresvärd för drygt 8 000 studenter i staden, och förvaltar cirka 7 400 studentbostäder i egen regi.
Hyresmarknadskommittén, HMK, är en partsgemensam nationell tvistelösningsfunktion som omfattar kommunala hyresvärdar i Sverige. Ledamöterna tillsätts av Hyresgästföreningen och branschorganisationen Sveriges allmännytta.
HMK prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna. Besluten kan inte överklagas. HMK kan även medla, och kräva att lokala parter återvänder till förhandlingsbordet.
- Stiftelsen Göteborgs studentbostäder, SGS, är en av Göteborgs större hyresvärdar. Verksamheten riktar sig enbart till studenter.
- SGS styrs av kommunpolitiker, Göteborgs universitet och Göteborgs förenade studentkårer.
- SGS förvaltar totalt drygt 8 000 studentbostäder runt om i Göteborg. 6 300 bostäder ligger i stiftelsens egna fastigheter och 1 800 bostäder är inhyrda hos andra fastighetsägare. SGS förhandlar hyrorna för vissa av de inhyrda studentbostäderna, men inte alla.