Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning”
Länge såg det ut som att Hyresmarknadskommittén i Stockholm skulle få sätta årets Göteborgshyror i år igen. Klyftan mellan de lokala parterna har varit bråddjup, och för två månader sedan valde de fyra hyresvärdarna inom bostadskoncernen Framtiden att helt lämna förhandlingsbordet.
Ett stort antal göteborgare har därmed fått vänta på besked om årets hyreshöjning – var fjärde invånare i staden bor i en kommunalt ägd lägenhet hos Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder eller Gårdstensbostäder. Sammanlagt handlar det om 75 700 hushåll.
Men nu står det klart att parterna trots allt har lyckats nå en uppgörelse för egen maskin. Hyrorna höjs med i genomsnitt 4,25 procent hos samtliga fyra bostadsbolag. Det motsvarar ungefär 300 kronor mer i månaden för ett hushåll som i dag betalar 7 000 kronor i hyra.
Nya hyran gäller från och med maj
Den som bor hos Poseidon och Familjebostäder kan få en höjning på upp till 5,25 procent eller slippa hyreshöjning helt, beroende på var man bor. Hos Bostadsbolaget blir höjningen 1,75–5,25 procent. Alla hyresgäster hos Gårdstensbostäder får samma procentuella påslag, 4,25 procent.
Den nya hyran gäller från 1 maj, och inte från och med mars som hyresvärdarna ville från början. Därmed slipper hyresgästerna betala flera månaders hyreshöjning i efterskott. Hyreshöjningen för maj och juni tas ut retroaktivt uppdelat på resten av året.
Framgång att lyckas enas lokalt
– Vi är väl medvetna om den svåra situation många befinner sig i med bland annat stigande räntor och ökade matpriser. Därför är jag glad att vi lyckats nå en lokal överenskommelse, som båda parter medverkat till, säger Framtiden-koncernens vd Terje Johansson i en skriftlig kommentar.
Även koncernens hyresmarknadschef Eva Paulson är nöjd, givet förutsättningarna.
– Förutsättningarna för årets förhandlingar var annorlunda och i vissa delar svårare än de senaste åren. Det känns bra att vi nu kan ge besked till våra hyresgäster om den nya hyran, kommenterar hon den kärva förhandlingsomgången.
”Vi är oerhört besvikna”
Sofi Bringsoniou är förhandlingschef på Hyresgästföreningens regionkontor i Göteborg. Hon har en annan bild.
– Det är en historiskt hög höjning. Vi är oerhört besvikna på Framtiden för att man pressat på så hårt och inte har tagit hänsyn till hyresgästernas situation.
Snittet för allmännyttan i Göteborg är lägre än hos Stockholms kommunala hyresvärdar, som höjt med 4,75 procent. I Malmö landade årets genomsnittliga hyreshöjning på 5 procent.
Nationellt låg snittet nyligen på 4,12 procent när ungefär 70 procent av alla hyresförhandlingar var klara. Det är den högsta noteringen på hela 2000-talet. Årets förhandlingsomgång har präglats av historiskt höga krav och rekordmånga strandningar.
Vill att politikerna agerar
I Göteborg tecknade Wallenstam tidigare i år en uppgörelse med Hyresgästföreningen om att begränsa hyreshöjningen till 2,7 procent detta krisår. Allmännyttan borde ha tagit ett större samhällsansvar och följt i samma spår, menar Sofi Bringsoniou.
– Det hade varit rimligt med under tre procent. Hyrorna är också inflationsdrivande, och vi vill inte spä på den här krisen ytterligare.
I år var femte året på rad som bolagen inom Framtidenkoncernen valde att stranda förhandlingarna och ta hyrorna till Hyresmarknadskommittén. Än vet ingen hur den färska uppgörelsen bäddar för nästa års förhandlingar i Göteborg. Men Sofi Bringsoniou är bekymrad.
– Framtiden har hela tiden antytt att de kommer att kräva ännu mer nästa år. Är det vad politiken i Göteborg vill ha, hyreshöjningar på tio procent på två år? Det är upp till bevis för allmännyttan att visa att även de tar ansvar.
- Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder ville från början höja hyrorna med 6,8 procent när förhandlingarna inleddes i januari.
- Hyresgästföreningens motbud var 1,59 procent.
- När förhandlingarna körde fast i mars hade Framtidenbolagen erbjudit en uppgörelse på 4,45 procent, och förskjutit datumet för höjningen från 1 mars till 1 maj. När Hyresgästföreningen inte godtog detta valde de fyra kommunala värdarna att ta saken till Hyresmarknadskommittén.
Fotnot: Siffrorna kommer från Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och bostadsbolagen.
* En del anger snitthöjningen för hela året, andra hur hög höjningen är, oavsett när på året höjningen börjar gälla.
* Fastighetsägarna: De värdar som organisationen företräder på orten.
* Div privata värdar: Ett snitt av vad andra privata värdar höjer hyran med.