Annons

Beslut från skiljemannen: Höjd hyra med 5,4 procent för 1 600 hyresgäster i Mölndal

Mölndal Hyrorna hos HSB, Heimstaden och andra privatvärdar i Mölndal höjs med 5,4 procent från och med den 1 april. Det är beskedet från hyresnämndens särskilda skiljeman. ”Tufft för många hyresgäster”, säger Hyresgästföreningen. ”Vi är inte nöjda”, säger Fastighetsägarna.
Foto: Harri Blomberg/Gry Ellebjerg

Det kallas en ”rekommendation” från skiljemannen, men är i praktiken ett bindande beslut.

1 600 hushåll får sin hyra höjd med i snitt 5,4 procent från och med den 1 april. För en lägenhet med en hyra på 7 000 kronor motsvarar det 378 kronor mer i månaden.

Läs ocksåRekordkrav och kraschade förhandlingar – kaos när 100 000-tals hyror sätts av skiljeman

Hyrorna kan höjas igen tidigast den 1 januari 2025.

Beslutet omfattar cirka 60 hyreshus hos ett 40-tal privata hyresvärdar i Mölndal. Bland andra Heimstaden, HSB, Kållereds Fastighets och Lejonfamiljen Fastigheter.

Nu är det upp till Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna GFR att arbeta ut detaljerna och presentera dem för hyresgästerna senast i slutet av nästa vecka.

Läs ocksåFörsta hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i GöteborgFörhandlingarna om hyrorna för 28 000 hushåll i Göteborg har brakat samman. Nu vill flera hundra privata hyresvärdar att hyresnämnden utser en skiljeman för att lösa stortvisten.

Rekordhögt krav

Fastighetsägarnas krav låg från början på rekordhöga 12 procent.

Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström säger att han är glad att skiljemannens beslut ligger betydligt lägre.

Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

– Men 5,4 procent är fortfarande högt. Vi är medvetna om att det blir tufft för många hyresgäster, säger Carl-Johan Bergström.

Fastighetsägarna GFR tycker däremot att höjningen är alldeles för låg.

– Vi är inte nöjda. Nivån är långt under det som krävs för att få kostnadstäckning för fastighetsägarna, säger David Björnberg, omvärldsanalytiker på Fastighetsägarna GFR, i ett mejlsvar till Hem & Hyra.

David Björnberg, omvärldsanalytiker Fastighetsägarna GFR.

Förhandlingarna inleddes den 14 september i fjol, men parterna var inte ens nära att komma överens.

Annons

Strandade vid jul

Med bara några dagar kvar till jul valde Fastighetsägarna att stranda förhandlingarna. Mölndalsvärdarna ansökte i stället om att hyresnämnden skulle utse en särskild skiljeman för att avgöra Mölndalshyrorna.

– Utan kompensation kommer inte förutsättningar för att kunna förvalta och underhålla hyresrätter finnas på sikt, något som alla förlorar på, inte minst landets hyresgäster, sa GFR:s vd Rikard Ljunggren i ett pressmeddelande då.

Minst 144 000 svenska hushåll kommer i år att få hyrorna satta genom den nya formen av tvistelösning med skiljeman, och alltså inte genom förhandling.

Läs ocksåFörhandlingar kraschar på löpande band – hundratusentals kan få hyran bestämd av kommitté

Skiljeman från Linköping

Den 25 januari beslutade hyresnämnden att utse Erik Ferlin till särskild skiljeman för hyrorna i Mölndal. Ferlin är till vardags hyresråd vid hyresnämnden i Linköping.

Hyresråd Erik Ferlin
Erik Ferlin.

I slutet av februari avgjordes hyrorna för 27 000 hushåll i Göteborg av samme skiljeman. Resultatet där blev 5,3 procent.

Senare har skiljemansbeslut kommit för privatvärdar i Stockholm (5,8 procent) och Helsingborg (5,3 procent).

Det är ungefär samma höjningsnivåer som de flesta förhandlade hyror i Sverige landat på hittills i år.

– Det tycker vi visar tydligt att parterna kunnat lösa detta lokalt, om motparten bara varit förhandlingsvillig, säger Carl-Johan Bergström, Hyresgästföreningen.

Vill ha motivering

Skiljemannen motiverar inte sitt beslut. Detta har fått Fastighetsägarna att flagga redan nu för att även nästa års hyresförhandlingar kan komma att stranda.

– Skiljemannens rekommendationer behöver bli tydliga och motiverade för att vi framåt ska kunna använda dem som vägledande. Om det inte sker och förhandlingarna blir låsta blir tvistelösning ett alternativ, säger David Björnberg på Fastighetsägarna GFR.

Men Carl-Johan Bergström menar att kravet på motiveringar är ett svepskäl.

Annons

– I förarbetena för den nya lagen om skiljemän var parterna rörande överens om att besluten inte skulle motiveras. Att Fastighetsägarna nu använder detta som ett argument är extremt oansvarstagande. Det är talande för hur lite respekt de har för lokala förhandlingar, säger Carl-Johan Bergström.

Flera höjningar i Mölndal

Nyligen har det kommit flera hyresuppgörelser genom vanlig förhandling i Mölndal.

Stena Fastigheter och ett antal andra privata Mölndalsvärdar tecknade en tvåårig uppgörelse med Hyresgästföreningen, genom ombudet RCB Mölndal.

Överenskommelsen innebär hyreshöjningar på upp till 5 procent för cirka 1 000 hushåll från och med 1 april.

1 april 2025 höjs hyrorna igen, med upp till 4,7 procent.

– Det är klart att vi inte är nöjda. Men vi är trygga med att det här är den bästa överenskommelsen vi kunde göra för hyresgästerna just nu, säger Hyresgästföreningens förhandlingschef i region Västra Sverige Sofi Bringsoniou i ett pressmeddelande.

Lägre i nyproduktion

De som bor i nyproducerade lägenheter hos RCB-anslutna värdar får en lägre höjning på 3 procent. Eftersom uppgörelsen blev klar i tid behöver inga hyresgäster betala någon hyreshöjning i efterskott.

RCB hade från början krävt att få höja hyrorna med upp till 9 procent.

Även Wallenstam har sedan tidigare tecknat tvåårsavtal med Hyresgästföreningen för sina lägenheter i Mölndal. I april höjs hyrorna med 5,3 procent, och 3,5 i nybyggda hus. Nästa år blir höjningen 4,9 procent, och 3,3 i nyproduktion.

Fakta: När förhandlingar med privata värdar inte leder fram

Fakta: Här är hyrorna klara – så går förhandlingarna där du bor

Läs också Ny rekordhöjning av hyrorna – skiljemannens senaste beslut Hyreshöjningen i juli var inte nog – nu krävs hyresgästerna på flera tusen kronor mer i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.