Beslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringar
När bostadsområdet står inför en kostsam upprustning gäller det att hyresgästerna har koll på sina rättigheter och får möjlighet att påverka. Lagen slår fast att de boende har rätt till inflytande vid renovering. Men i praktiken varierar inflytandet väsentligt. Det påverkar i sin tur hyrorna.
I Göteborg har hyresgästerna nyligen satt hårt mot hårt när den kommunala hyresvärden Familjebostäder nu vill driva igenom ytterligare en omfattande renovering på Siriusgatan i Bergsjön. Området är ett av stadens fattigaste men riskerar en ny, kraftig hyreshöjning om värdens ursprungliga plan får godkänt.
För att rusta de boende bättre vill Hyresgästföreningen i Västra Sverige nu utse en ombyggnadsansvarig i var och en av regionens 13 föreningar. Förslaget antogs på regionens årsmöte i helgen, efter förslag från förtroendevalda hyresgäster i Hyresgästföreningen Norra Göteborg.
Renoveringar kräver ökad samordning
– Vi har redan höga hyreshöjningar. De här ombyggnationerna kommer att drabba våra hyresgäster enormt, säger Britt Marie Björklund, som är en av två ombyggnadsansvariga i Norra Göteborg.
Hon och förtroendevalda kollegan Catherine Holt har ägnat många timmar åt att sätta sig in i förestående renoveringar i sitt föreningsområde, bland annat i Bergsjön. Egentligen vill de se långt fler åtgärder för ett vassare stöd från Hyresgästföreningen.
Det gäller till exempel en anställd fastighetstekniker med fokus på ombyggnationer, och hjälp med kontakter mellan områden som står inför renovering.
– Jag sitter på nätet, Facebook, försöker få kontakt med folk som drabbas av samma sak som oss. Folk är desperata. Minst en tusenlapp brukar det bli. Vilken styrka vi skulle få om vi alla skulle träffas och göra gemensamma aktioner gentemot politiken, säger Catherine Holt.
Regionstyrelsen bedömer att mycket av det efterfrågade stödet redan finns i dag, men att ett nätverk av ombyggnadsansvariga kommer att förbättra arbetet. En majoritet av regionfullmäktige röstade för detta förslag, men 40 procent av ledamöterna hade helst velat gå på motionens skarpare förslag.
Rockad på styrelseposterna
Årsmötet beslutade också att utöka regionstyrelsen med två ordinarie platser, till totalt 13. En av dem som valdes in är Majornabon Matilda Yvede från Hyresgästföreningen Västra Göteborg.
Hon fick en tankeställare när tonårsdottern inte längre ville gå närmaste vägen hem, och när familjen hörde bråk i en grannlägenhet.
– Jag vill jobba för tryggheten i bostadsområdena, hos Bostadsbolaget och i stort, säger hon om sin hjärtefråga.
Nya i regionens högsta verkställande organ är också Britt Dagoberth från Hyresgästföreningen Centrum, Stanley Haag från Hyresgästföreningen Södra Bohuslän och Lars Lövström från Hyresgästföreningen Partille.
Lisbeth Pipping från Norra Göteborg och Annelie Bertilsson från Varbergsföreningen lämnade styrelsen.
Minusresultat i regionen
Ekonomiskt hade Hyresgästföreningen i Västra Sverige räknat med ett minusresultat på 3,7 miljoner kronor för förra året. Men antalet medlemmar har ökat rejält, vilket bidrar till att mildra de röda siffrorna. Man har också aktiverat sparade pengar som sedan tidigare öronmärkts för insatser för boinflytande och fritidsaktiviteter i olika bostadsområden. Regionens rörelseresultat landar därför på minus 2,1 miljoner kronor.
Regionfullmäktige godkände den ekonomiska berättelsen för 2023, och beviljade styrelsen ansvarsfrihet för det gångna året.
- En av Hyresgästföreningens nio regioner i landet. Sträcker sig från Varberg i söder till Stenungsund, Tjörn och Orust i norr och omfattar 13 kommuner.
- Har 75 300 medlemmar. Organiseras i 13 större hyresgästföreningar med cirka 160 mindre, lokala hyresgästföreningar. Har cirka 1 100 förtroendevalda hyresgäster och ytterligare ett hundratal aktiva medlemmar med olika engagemang och uppdrag.
- Regionen förhandlar hyror för cirka 203 000 lägenheter.