Annons

Besvikelse på sämre villkor efter förhandling

Lindesberg Hushållselen togs bort ur hyran och hyresgästerna fick hyresrabatt. Men rabatten gäller bara i två år och det som hyresgästerna trodde skulle bli ett nollsummespel blev dyrare. Nu är besvikelsen på Hyresgästföreningen stor i det lilla bostadsområdet norr om Lindesberg.
Foto: Anna Rytterbrant
Anna Hallin och Marina Nilsson känner sig besvikna på att hushållselen togs bort ur hyran och gav dem högre kostnader.

När hyresvärden satte in bergvärme i bostadsområdet Marielundsvägen i Gusselby i Lindesbergs kommun förhandlades hyran om så att hushållselen skulle betalas av varje hushåll i de 54 lägenheterna. Förhandlingen gjordes mellan Hyresgästföreningen och Gussel Fastigheter som kom överens om att hyresgästerna skulle skaffa egna el-abonnemang, slippa hyreshöjningar i två år och få hyresrabatter som baserades på lägenheternas storlek. Som mest var rabatten 200 kronor per månad under två år.

Grannarna trodde att rabatten skulle motsvara kostnaden för elen. Men kostnaderna ökade. Under en period i vintras fick vissa hyresgäster elräkningar på uppemot 2000 kronor varje månad. Det visade sig bero på att ventilationen kopplats fel. Detta åtgärdades, men fortfarande ligger kostnaderna på mellan 500 och 600 kronor per månad.

Läs ocksåPolisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade k-pist i lägenheten – med 3D-printerTre bilder. En på en maskerad person som riktar ett vapen mot kameran, en bild på en pistol och en bild på ett vitt halvfärdigt plastvapen med vissa metalldelar.

Det är kostnaderna för abonnemang, skatter och avgifter som grämer grannarna mest då de inte kan påverkas.
– Jag hade hellre tagit en hyreshöjning på 300 kronor som kompenserade hyresvärden för vår elförbrukning, än att vi alla ska betala för abonnemang, säger Marina Nilsson.

Besvikelsen på Hyresgästföreningen är stor bland grannarna.
– Vid andra hyresförhandlingar har vi fått ett brev där det står att vi ska kontakta Hyresgästföreningen med synpunkter. Men den här gången fick vi inte veta något. Vi visste inte ens att hyresvärden ville förändra våra villkor, säger Anna Hallin.

Annons

Marcus Kjellin är förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen Region Mitt (där länen Örebro, Sörmland, Värmland och Dalarna ingår) säger att många saker spelar in i en förhandling.
– Jag kan förstå om man tänker att hyresrabatten ska motsvara vad just elen blir i merkostnad. Men hyran bestäms av bruksvärdet totalt, och med tanke på att hyrorna är förhållandevis låga i Gusselby var detta det bästa vi kunde åstadkomma för att undvika risken att hyresvärden ville göra en ny bruksvärdering som skulle kunna höja hyrorna än mer, säger han.

Läs ocksåSilvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlösEn tvådelad bild med en svartvit illustration som visar hur en man bakifrån närmar sig en kvinna som hänger tvätt på en lina samt utdrag ur en dom med text som "sexuellt ofredande", "villkorlig dom", "skadestånd".

Hur kommer det sig att ni alls förhandlar bort något som är positivt för hyresgäster?
– Frågan är ju vilken hyresgäst det är bra för? För den ensamstående pensionären som slipper betala elen för en tonårsfamilj – är detta mer rättvist. Dessutom är det bättre för miljön eftersom människor tenderar att använda mindre el när det är kopplat till den egna ekonomin, säger han.

Anna och Marina tycker att resonemanget stämmer – för dem som kan påverka sin förbrukning. Men i Gusselby är vitvarorna gamla och drar mycket el.
– Se på mitt torkskåp till exempel: dörren går inte att stänga och i stället för att bytta det, har de satt på en hasp, säger Marina.

Annons

Marina och Anna vill att villkoren förhandlas om.
– Vi vill att de tar kontakt med oss innan och kollar vad vi vill, säger Anna och Marina fyller i:
– Ja, för nu ser jag ingen anledning att vara med i Hyresgästföreningen. Vi har inte fått någon hjälp, ingen information utan bara sämre villkor.

Läs ocksåNytt fall av köfusk – använde vännens ködagar för att gå före i bostadskönMed hjälp av vännens kötid fuskade sig mannen före i bostadskön hos Boplats Väst.

Frågan om hyran kan omförhandlas går till Marcus Kjellin:
– Det är en risk som kan innebära att hyrorna blir ännu högre för de ligger 12-14 procent under bruksvärdet. Men om det stämmer att området är slitet är det saker som vi kan ta upp i de vanliga hyresförhandlingarna – för så ska det inte vara. Hör de av sig till oss inför förhandlingen kan vi sätta press.

Fakta: Vad är bruksvärde?

• En lägenhets bruksvärde är det praktiska värde den har ur hyresgästens synvinkel.

• Storlek, modernitet, planlösning, tvättstuga, läge och service och underhåll spelar in.

Källa: hyresnämnden

Fakta: Du kan påverka

• Inför hyresförhandlingar sänder Hyresgästföreningen ut ett brev om att din hyresvärd påkallat förhandling. Där uppmanas du att höra av dig med synpunkter.

• Synpunkterna kan användas för att hålla tillbaka hyran eller tvinga hyresvärden att åtgärda brister.

• I Gusselby kom förslaget om att ta bort hushållselen när förhandlingen inletts och Hyresgästföreningen kände inte till det innan.

Läs också Kronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter" Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.